Теми статей
Обрати теми

Чи можуть позбавити спрощенки за перекази на картку?

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
ФОП-єдиноподатник у 2020 році отримали платежі на свою особисту (громадянську) картку: частину — до реєстрації як ФОП, частину — після. Без деталізації за що отримано гроші. Чи є шанс, що податківці дізнаються про ці надходження і скинуть його зі спрощенки? Розбираємося!

Чи дізнаються податківці про особистий рахунок?

Якщо ФОП відкриває в банку будь-який рахунок (навіть громадянський, тобто не призначений для використання в бізнесі), то він обов’язково повинен повідомити про свій ФОП-статус (п. 62 Інструкції № 4921). А банк зобов’язаний повідомити податківцям реквізити нового рахунку (п. 69.2 ПКУ).

1 Інструкція про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків…, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

Якщо ж фізособа відкрила громадянський рахунок ще до держреєстрації як ФОП, то про такий рахунок податківці можуть і не знати img 1 (хоча не факт).

Перевірити, які рахунки в них «на рахунку», можна в електронному кабінеті (cabinet.tax.gov.ua/account) у вкладці «Облікові дані платника» — «Дані про банківські рахунки».

Але в будь-якому випадку, знають податківці про ваш рахунок чи ні, все, що їм відомо, — це його реквізити. Дізнатися інформацію про рух коштів на рахунку, якщо сам ФОП не зацікавлений у її добровільному розкритті, податківці можуть тільки за рішенням суду (п.п. 20.1.5 ПКУ). І очевидно, що таке рішення суду не виноситься безпідставно.

Інші випадки розкриття банківської таємниці перелічені в ст. 62 Закону про банки і банківську діяльність. Але назвати їх ординарними не можна2.

2 Коли в п. 4 ст. 62 цього Закону говориться про те, що банківська таємниця може бути розкрита на письмову вимогу ДПСУ, то мається на увазі саме інформація про наявність банківських рахунків, а не про рух за ними.

На практиці, звичайно, трапляється всяке (коли податківці «несподівано» виявляються обізнаними про обороти на рахунках). Але це, знову-таки, одиничні випадки. Повсюдної практики такої немає. Тому боятися, що податківці дізнаються інформацію про обороти за громадянським рахунком, на наш погляд, не варто.

Але як бути з надходженнями, отриманими на нього: потрібно було їх записувати до Книги обліку доходів (говоримо зараз про 2020 рік3) чи ні?

3 З 01.01.2021 р. обліковий регістр — не обов’язково Книга, може називатися й по-іншому. Про що детальніше можете прочитати в статті «Приклади заповнення нового Регістру обліку доходів у єдиноподатників» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 8).

Як легалізувати отримане на особисту картку?

В ідеалі за всіма правилами зробити потрібно було так (але поставте собі питання: наскільки вам це цікаво, так би мовити, економічно? img 2):

1) дохід, отриманий до реєстрації як ФОП, потрібно показати в громадянській декларації про доходи і сплатити з нього 18 % ПДФО і 1,5 % ВЗ. Така декларація подається не пізніше 30.04.2021 р. У 2021 році (за 2020 рік) — ще за старою формою, яка затверджена наказом Мінфіну № 1774, а не новим наказом № 7835. Сплатити ПДФО і ВЗ за нею потрібно не пізніше 02.08.2021 р.;

4 Наказ Мінфіну «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 2 жовтня 2015 року № 859» від 25.04.2019 р. № 177.

5 Наказ Мінфіну «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 2 жовтня 2015 року № 859» від 17.12.2020 р. № 783.

Якщо з’ясується, що ФОП отримував такий дохід частіше ніж двічі на рік і є інші ознаки підприємницької діяльності6, суто гіпотетично податківці можуть подивитися на цю справу як на незареєстровану підприємницьку діяльність7.

6 Самостійна, ініціативна, на власний ризик діяльність, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт або надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність, з метою отримання прибутку.

7 За це (за підприємницьку діяльність без реєстрації) може «прилетіти» немалий адмінштраф за ст. 164 КпАП (17 — 34 тис. грн з можливою конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини та засобів, отриманих у результаті здійснення цього адміністративного правопорушення).

2) дохід, отриманий після реєстрації ФОП:

— якщо він отриманий від діяльності, яка внесена до Реєстру єдиноподатників, вписуємо до Книги обліку доходів і включаємо до деки єдиноподатника за 2020 рік;

Строк подання деки єдиноподатника за 2020 рік уже минув, тому доведеться подавати уточненку img 3.

— якщо ж дохід отримано від діяльності, не зазначеної ні в ЄДР8 (вказується в реєстраційній картці ФОП), ні в Реєстрі єдиноподатників («заводиться» в Реєстр через заяву про вибір спрощенки), то формально — це дохід громадянина. Його потрібно показати в деці про доходи за 2020 рік (як і той дохід, який отриманий до держреєстрації ФОП).

8 Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Але якщо це дохід за своїм змістом є підприємницьким (отриманий більше 2 разів на рік, діяльність має інші ознаки підприємницької), цілком можлива реакція податківців у вигляді скидання такого підприємця зі спрощенки «заднім числом» img 4 (за діяльність, не зазначену в Реєстрі єдиноподатнків, — п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Що не кажи, а перспектива «щиросердого визнання» зовсім не оптимістична. Тому багато хто вирішує просто не світити ці надходження ні як підприємницькі, ні як громадянські доходи.

Навіть якщо податківці колись до вас і доберуться з перевіркою цих сум, їм складно буде дізнатися, що ці надходження якось пов’язані з підприємницькою діяльністю. Зрозуміло, якщо сам ФОП їм про це не скаже img 5.

Адже в призначенні платежу не зазначено, за що надійшли гроші. А оскільки це картка фізособи, то очевидно, що й рух грошей за нею ніяк не пов’язаний із бізнесом. Наприклад, ваші друзі/знайомі повернули вам борги, які ви раніше позичили їм, згідно з усною домовленістю, у вигляді готівки img 6.

Якщо ж оплати були від ФОП або юросіб, то це теж могло бути поверненням фіндопомоги, виданої громадянином ще до реєстрації його як ФОП (громадянин має право видавати поворотну фіндопомогу, а ось спрощенцям податківці це забороняють). Можна заздалегідь підготувати договір позики (у простій письмовій формі, нотаріально посвідчувати його не потрібно). Позика видавалася готівкою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі