Теми статей
Обрати теми

ПДВ-декларація за березень за новою формою: основні акценти

Сумцова Ольга, податковий експерт
Нагадаємо, що до 20 квітня 2021 року платники ПДВ повинні подати декларацію з ПДВ за березень 2021 року. Особливість її в тому, що вона подається за новою формою. У статті зауважимо основні моменти, на які потрібно звернути увагу при заповненні декларації за новою формою.

За березень 2021 року подаємо декларацію з ПДВ за формою в редакції наказу Мінфіну від 01.03.2021 р. № 131 (ця форма передбачає і рядки для ставки ПДВ 14 %). Електронна форма — F/J0200123. Подати декларацію слід не пізніше за 20 квітня 2021 року.

Нова форма УР у редакції наказу Мінфіну від 01.03.2021 р. № 131 застосовується з 1 квітня 2021 року.

Основні моменти:

1. Мабуть, найважливішою зміною є скасування звичного нам додатка Д5 до декларації (в якому ми розшифровували податкові зобов’язання та податковий кредит). Він тепер частково перекочував до додатка Д1. У зв’язку з цим:

(1) змінилася нумерація інших додатків декларації (після додатка Д4). Так:

— додаток Д6 став додатком Д5;

— додаток Д7 став додатком Д6;

— додаток Д8 став додатком Д7;

— додаток ДС9 став додатком ДС8.

Тепер важливо не плутатися і звикати до нової нумерації;

(2) змінилися відсилання до додатків у рядках декларації. Так, наприклад, рядки, де раніше було відсилання до додатка Д5, тепер містять відсилання до додатка Д1.

2. З’явилися нові рядки декларації:

— ряд. 1.3 — у ньому відображають постачання на митній території України сільгосппродукції, яка оподатковується ПДВ за ставкою 14 %;

— ряд. 4.3 — показуємо «компенсуючі» ПЗ, нараховані за ставкою 14 % на підставі п. 198.5 і п. 199.1 ПКУ (використання в неоподатковуваній/негосподарській діяльності;

— ряд. 4.3.1 — призначений для відображення коригувань «компенсуючих» ПЗ, нарахованих за ставкою 14 %;

Для відображення коригувань щодо «компенсуючих» ПЗ тепер передбачені окремі рядки — 4.1.1, 4.2.1, 4.3.1. Причому підсумки цих рядків уключаються до ряд. 9, а не до ряд. 4.1, 4.2 і 4.3.

— ряд. 5.1.1 — у ньому показують коригування обсягів пільгових операцій, які відображаються в рядку 5.1. При цьому значення цього рядка повинне відніматися (якщо коригування на «-») / додаватися (якщо коригування на «+») зі значення ряд. 5.1;

— також є нововведення щодо ряд. 6 декларації. У зв’язку з введенням ставки ПДВ 7 % для готелів, культури і туризму, виділили окремий рядок 6.2 для відображення послуг, отриманих від нерезидентів (або їх постійних представництв, не зареєстрованих платниками ПДВ), що оподатковуються за ставкою ПДВ 7 %. У цьому ж рядку відображаємо коригування ПЗ за такими операціями;

— ряд. 10.3 — тут відображаємо придбання сільгосппродукції, яка «зайшла» за новою ставкою 14 % (п.п. «г» п. 193.1 ПКУ);

— ряд. 11.3 — показують імпорт сільгосппродукції, яка з 01.03.2021 р. ввозилася за новою ставкою 14 %;

— ряд. 13.2 — відображаються обсяги отриманих на території України від нерезидента послуг (у сфері культури та мистецтва), а також коригування ПК за ними, що оподатковуються за ставкою 7 %.

3. Як тепер заповнювати новий додаток Д1? Додатки Д1 і колишній додаток Д5 тепер об’єднані в один додаток — додаток Д1. Новий додаток Д1 — деякий симбіоз старих додатків Д1 і Д5.

Важлива особливість:

— у частині податкового кредиту — усе розшифровуємо в тому обсязі, як і раніше (і ПК, і коригування ПК),

— а ось у частині податкових зобов’язань — не потрібна розшифровка всіх ПЗ у розрізі контрагентів. Потрібно розшифровувати тільки (!) ПЗ звітного періоду за тими ПН і збільшуючими РК, які на дату подання декларації не зареєстровані. За зареєстрованими на дату подання декларації ПН/РК податківці братимуть дані з ЄРПН.

Додаток Д1 включає:

Розділ I «Податкові зобов’язання». Містить 2 таблиці:

Таблиця 1.1 — у ній наводимо дані кожної ПН, датованої поточним (звітним) періодом (березнем), яка на дату підготовки і подання декларації ще не зареєстрована в ЄРПН. По суті, це аналог таблиці 1.1 колишнього додатка Д5.

Щодо податкових зобов’язань, податкові накладні за якими зареєстровані в ЄРПН на дату подання декларації (не важливо — своєчасно чи несвоєчасно), — розшифровку не наводимо.

Зверніть увагу: наводимо порядково кожну з таких незареєстрованих ПН. Узагальнювати незареєстровані ПН за одним покупцем (одним умовним ІПН) і заносити до таблиці одним рядком (під загальною сумою) не можна. Якщо у звітному періоді на одного і того ж покупця / умовний ІПН у вас виявиться не зареєстровано декілька ПН, то стільки рядків і доведеться заповнити на нього в таблиці.

Окремо в цій таблиці передбачені рядки для розшифровування незареєстрованих на дату подання декларації «самозведених» ПН, складених для нарахування «компенсуючих» ПЗ за пп. 198.5 і 199.1 ПКУ.

Таблиця 1.2 — у ній розшифровуємо коригування ПЗ, відображені в декларації поточного періоду. Але не всі! А ті:

— умова 1 — які передбачають збільшення ПЗ поточного періоду;

— умова 2 — за якими на дату подання декларації РК не зареєстровані.

По суті, це аналог таблиці 1.1 колишнього додатка Д1.

Зменшуючих РК це не стосується, оскільки на момент відображення зменшення ПЗ у декларації РК має бути зареєстрований (а інакше ми не можемо показати зменшення ПЗ).

Розділ 2 «Податковий кредит». Підхід до розшифровування ПК залишився колишнім. Цей розділ містить 2 таблиці:

— у таблиці 2.1 наводимо розшифровку ПК поточного періоду в розрізі контрагентів (власне, як ми це робили раніше в додатку Д5 і в тому ж обсязі);

— у таблиці 2.2 відображаємо коригування ПК. Це аналог таблиці 2 додатка Д1, яку ми заповнювали раніше.

Це, власне, основне, на що потрібно звернути увагу при заповненні нової форми декларації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі