Теми статей
Обрати теми

Матдопомога 8000+: підзаконна нормативка

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Опублікований і вже набрав чинності Закон, а КМУ на своєму першому квітневому засіданні прийняв підзаконну нормативку, необхідну для виплати матеріальної допомоги в розмірі 8 тис. грн (+ розмір, затверджений рішенням органу місцевого самоврядування). На момент відправлення номера до друку не всі подробиці прийнятих документів були відомі. Але пройдемося по тих моментах, щодо яких уже з’явилася визначеність.

6 квітня Президент підписав Закон № 1358*, 8 квітня його опублікували (у газеті «Голос України», 2021, № 65). Відповідно 9 квітня він набрав чинності.

* Закон України «Про надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 30.03.2021 р. № 1358-IX.

Радує, що в підсумковій версії Закону все виявилося саме так, як ми й говорили**.

** Стаття «Карантинна» матдопомога 8000+: «друга хвиля» минулого номера нашого журналу.

А головне, чого чекали від Кабміну, — це Перелік видів економічної діяльності, на підставі якого повинно визначатися, кому допомога належить, а кому ні.

На фоні заяви Прем’єр-міністра про те, що вже наступного тижня (тобто 12 — 16 квітня) почнеться приймання заявок від застрахованих осіб***, цілком можливо, що нового Переліку затверджувати й не збираються, а керуватимуться тим, який затверджений «карантинною» постановою (в яку, до речі, знову внесли зміни).

*** kmu.gov.ua/news/zareyestruvatis-na-otrimannya-dopomogi-vid-derzhavi-u-rozmiri-8-tis-grn-mozhna-bude-vzhe-nastupnogo-tizhnya-premyer-ministr; youtube.com/watch?v=4wmhiYZB0Sw

КМУ-нормативка на момент відправлення номера до друку була представлена постановою «Про додаткові заходи соціальної підтримки застрахованих осіб на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Нею були затверджені: (1) Порядок надання допомоги застрахованим особам… і (2) Порядок використання коштів, виділених на надання допомоги застрахованим особам.

На момент відправлення номера до друку остаточної версії постанови ми не бачили, тому виходимо з її проєкту (spo.fpsu.org.ua/images/1069.pdf). Нічого принципово нового в цьому документі немає. Зауважимо: із проєкту постанови, а точніше, із проєкту Порядку надання допомоги застрахованим особам… і доданих до нього фінансово-економічних розрахунків, бачимо, що виправдалися побоювання потерпілих від місцевих заборон та обмежень суб’єктів господарювання в помаранчевій зоні. На жаль, претендувати на матдопомогу можуть тільки застраховані особи з червоної зони img 1.

Нагадаємо також, що на подання заяв ФОП і найманим працівникам відведено 30 днів із дня запровадження на території їх адміністративно-територіальної одиниці додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів. При цьому для обмежень, які були введені в лютому — березні 2021 року (!), відлік 30-денного строку починається через 10 днів із дня набрання чинності Законом № 1358 (тобто з 19 квітня).

На цьому наразі все. Повернемося до цієї теми вже в наступному номері.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі