Теми статей
Обрати теми

Виправляємо помилку у формі № 1ДФ

Філіповських Надія, начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб Управління адміністрування податків і зборів з фізичних осіб і податків самозайнятих осіб Департаменту податкового адміністрування ДПСУ
Підприємство в порції № 2 форми № 1ДФ за 4 квартал 2020 року не зазначило суму нарахованої/виплаченої зарплати (45000 грн) та утриманого з неї ПДФО (8100 грн) і ВЗ (675 грн) щодо одного з працівників неуповноваженого відокремленого підрозділу. Як виправити допущену помилку, якщо вона виявлена у квітні 2021 року?

Починаючи з 1 квітня 2021 року виправлення помилок, допущених у формі № 1ДФ за звітні періоди до 2021 року, проводиться в Податковому розрахунку, затвердженому наказом № 4* (у редакції наказу № 773**).

* Наказ Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4.

** Наказ Мінфіну від 15.12.2020 р. № 773.

Механізм виправлення помилок за допомогою Податкового розрахунку прописаний у розд. V Порядку № 4. Коригуючий податковий розрахунок, сформований для виправлення помилок за попередній звітний період, повинен містити тільки додатки, в яких проводиться коригування.

Для проведення коригувань платникові податків необхідно сформувати й подати Податковий розрахунок з типом «Звітний новий» або «Уточнюючий» (залежно від часу проведення виправлень).

Такий Податковий розрахунок повинен містити обов’язкові реквізити, визначені в рядках 01 — 05, а також у рядку 06 інформацію про додатки, в яких проводитиметься коригування, та їх кількість.

Оскільки підприємство — податковий агент, про якого йшлося в запитанні, виправлятиме показники форми № 1ДФ за 4 квартал 2020 року після закінчення граничного строку подання цієї форми, то йому слід сформувати коригуючий Податковий розрахунок з типом «Уточнюючий».

Він міститиме безпосередньо сам Податковий розрахунок із заповненими реквізитами 01 — 06 заголовної частини і 4ДФ до нього.

При цьому:

1) у рядку 01 зазначаєте тип Податкового розрахунку і 4ДФ — «Уточнюючий»;

2) у рядку 02 — податковий період — рік «2020», квартал «4».

Що стосується поля «номер місяця в кварталі» рядка 02 коригуючого 4ДФ, то в ньому в разі коригування звітних періодів до 2021 року зазначаєте «3» — останній місяць кварталу.

При цьому не має значення, в якому місяці допущена помилка, що виправлялася.

Оскільки у формі № 1ДФ зазначалася інформація за звітний квартал загальною сумою, то й у разі виправлення за допомогою 4ДФ помилок, які були допущені за звітні періоди до 2021 року, розбивати суми за місяцями кварталу не потрібно!

Але повернемося до реквізитів рядка 02. Зазначаємо:

— номер Податкового розрахунку. Якщо підприємство подало Податковий розрахунок з типом «Звітний» за 1 квартал 2021 року (номер Податкового розрахунку — 1), а далі формує коригуючий Податковий розрахунок за 2020 рік з типом «Уточнюючий», то він матиме номер 2;

— номер додатка до Податкового розрахунку;

3) у рядках 03 і 031 — найменування головного підприємства і його код по ЄДРПОУ;

4) у рядку 032 коригуючого Розрахунку 4ДФ — 19-значний код Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затвердженого наказом Мінрегіону від 26.11.2020 р. № 290, за місцезнаходженням такого підприємства.

Також у титульній частині Розрахунку в графі 04 зазначаєте податкову адресу головного підприємства, поштовий індекс, а також контактні телефони й адресу електронної поштової скриньки, 05 — найменування контролюючого органу за місцезнаходженням головного підприємства, 06 — інформацію про додаток, що подається, і кількість аркушів у ньому.

У дотабличній частині 4ДФ рядки 04 і 05 не заповнюються в разі коригування звітних періодів до 2021 року.

Із реквізитами розібралися. Переходимо до табличної частини 4ДФ.

У розд. I 4ДФ для введення пропущеного рядка з даними щодо працівника потрібно повністю заповнити всі його графи, за винятком граф 5а і 5, і в графі 9 зазначити «0» — рядок на введення. Наведемо на рис. 1 фрагмент розд. I 4ДФ коригуючого Податкового розрахунку.

img 1

Рис. 1. Фрагмент розд. I 4ДФ коригуючого Розрахунку

Коригування сум ВЗ за звітні періоди до 2021 року проводимо в розд. ІІ 4ДФ Податкового розрахунку. Адже форма № 1ДФ не передбачала персоналізованого відображення ВЗ у розд. I.

Для виключення помилкового рядка з попередньо введеної інформації в рядку «Військовий збір — виключення» потрібно повторити всі графи помилкового рядка, а в рядку «Військовий збір» відобразити правильну інформацію.

Наведемо на рис. 2 фрагмент розд. ІІ коригуючого Податкового розрахунку.

img 2

Рис. 2. Фрагмент розд. I 4ДФ коригуючого Розрахунку

Теги ПДФО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі