Теми статей
Обрати теми

Об’єднаний ЄСВ/ПДФО/ВЗ-звіт: вісті з полів

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
У гарячий період звітності за 1 квартал лідером з «незрозумілостей» є нова об’єднана ЄСВ/ПДФО/ВЗ-звітність. Сьогодні розповімо про зовсім уже несподівані нюанси, які підкинула нам практика.

Додаток 5 (Д5)

Графа 11 «Внутрішній сумісник». У Порядку № 4* зазначено, що вона заповнюється тільки для сумісників, тобто осіб з категорією 2 в графі 07. Проте практика пішла іншим шляхом. І контролі розставлені так, що ця графа має бути заповнена завжди! Тому якщо приймаєте/переводите, переміщаєте, звільняєте внутрішнього сумісника, надаєте йому декретні відпустки, ставте 1 у графі 11. В усіх інших випадках — 0.

* Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку.., затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4 (у редакції наказу від 15.12.2020 р. № 773).

Теж саме із ще однією новою графою 12. У разі переведення або призначення особи на іншу посаду, переміщення до іншого підрозділу зазначаєте 1. В інших випадках — 0.

Зауважимо, що поява графи 12 дозволила відображати переведення/переміщення одним рядком. Зверніть на це увагу і не робіть помилок. Факт переведення на іншу постійну посаду/роботу або переміщення відображаємо одним рядком. У графі 10 зазначаємо дату початку роботи на новій посаді. У графі 12 ставимо 1. Кадрові графи 13 — 15 заповнюємо обов’язково. У графі 16 — реквізити відповідного наказу.

Ще момент стосується відображення в одному рядку декількох подій. Якщо працівник протягом одного місяця звітного кварталу був прийнятий, а потім звільнений — заповнюємо на нього один рядок. При цьому зазначаємо в графі 10 Д5 дату прийняття і дату звільнення. У графі 16 — реквізити наказів (на прийняття і звільнення) зазначаємо через кому.

Аналогічно діємо (тобто формуємо один рядок) і за ситуації, коли на один місяць звітного кварталу припадають початок і закінчення цивільно-правового договору на виконання робіт (надання послуг).

В усіх інших випадках кожну подію зазначаємо в окремому рядку!

Наприклад, прийняли/звільнили в одному звітному кварталі, але в різних місяцях — у Д5 окремо показуємо прийняття, окремо — звільнення. Особу перемістили на інше робоче місце і звільнили — кожну подію зазначаємо в окремому рядку. Навіть якщо ці події відбулися в одному місяці.

Додаток 4 (4ДФ)

Тут проблема у виправленні помилок у формі № 1ДФ за звітні періоди до 2021 року. У формі № 1ДФ, на відміну від 4ДФ, дані відображалися загалом за квартал, без розбиття за місяцями. Отже, в разі виправлення помилок, допущених у формі № 1ДФ, у рядку 02 «Звітний (податковий) період» поле «номер місяця в кварталі» не повинно було заповнюватися.

Проте програмне забезпечення при заповненні/прийманні звітності не дає можливості сформувати 4ДФ без номера місяця. Тому податківці рекомендують у випадках надання уточнюючих 4ДФ за звітні періоди до 2021 року зазначати номер місяця «3» (див. статтю «Виправляємо помилку у формі № 1ДФ» цього номера).

Теги ПДФО ЄСВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі