Теми статей
Обрати теми

Матдопомога 8000+ і карантин+: новини КМУ

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
19 квітня стартував прийом заяв на отримання допомоги 8000+. А 20 квітня набрала чинності постанова КМУ, яка внесла, здавалося б, невелику поправку до порядку надання такої допомоги. Також 21 квітня Кабмін на своєму засіданні продовжив дію карантину до 30 червня. Про все це коротко зараз вам і розповімо!

Постанова № 367*. На вигляд «косметичні» правки КМУ вніс до п. 8 Порядку № 328**. Тепер він свідчить, що ДПС передає ПФУ перелік страхувальників, що перебувають на обліку як платники ЄСВ у червоних регіонах і робота (економічна діяльність) яких передбачена Переліком видів економічної діяльності***.

* Постанова КМУ «Про внесення зміни до пункту 8 Порядку…» від 14.04.2021 р. № 367. Набула чинності 20.04.2021 р.

** Порядок надання допомоги застрахованим особам.., затверджений постановою КМУ від 07.04.2021 р. № 328.

*** Який затверджено постановою КМУ від 07.04.2021 р. № 329.

При цьому — далі пішла вся сіль — «До зазначеного переліку страхувальників включається інформація про їх підрозділи, об’єкти оподаткування або об’єкти, які пов’язані з оподаткуванням, або об’єкти, через які провадиться діяльність, які розташовані в таких регіонах».

Для чого ПФУ така інформація? Дивіться. Для прикладу беремо ФОП. Вони є страхувальниками стосовно самих себе. Щоб потрапити до переліку ДПС для отримання допомоги, ФОП згідно з вимогами Порядку № 328 повинен (одночасно): (1) перебувати на обліку як платник ЄСВ у червоному регіоні. При цьому ФОП беруть на облік за адресою місця проживання****. Тобто він повинен у цьому регіоні мешкати; (2) мати основний вид діяльності з Переліку видів економічної діяльності для отримання допомоги.

**** Згідно з п. 1 розд. II Порядку обліку платників єдиного внеску, затвердженого наказом Мінфіну від 24.11.2014 р. № 1162.

Якщо ФОП веде діяльність у регіоні за місцем проживання — усе добре. А якщо він живе, наприклад, у жовтому регіоні, а через карантин закрито його магазин, розташований у червоному регіоні? У такому разі він не отримає допомогу?

Спершу може здатися, що «свіжі» зміни якраз і вирішують цю проблему. Але ні img 1.

В описаній ситуації ФОП не потрапить до переліку ДПС. Адже він не перебуває на обліку в червоному регіоні. І в допомозі йому, очевидно, буде відмовлено.

Що ж хотів КМУ? У червоному регіоні за місцем обліку в такого страхувальника мають бути «підрозділи, об’єкти оподаткування або об’єкти, які пов’язані з оподаткуванням, або об’єкти, через які провадиться діяльність». Тільки тоді система «дасть добро». Тобто КМУ, судячи з усього, вирішив фільтрувати тих, хто перебуває на обліку як платник ЄСВ у червоному регіоні, але об’єктів, через які ведеться діяльність, у нього в цьому (червоному) регіоні немає.

А звідки податківці черпають таку інформацію? Із форми № 20-ОПП. У зв’язку з цим, очевидно, проблеми з отриманням допомоги можуть виникнути, зокрема, в тих, хто не повідомляв податківців про свої об’єкти, через які ведеться діяльність img 2.

У будь-якому випадку подавайте заяви! Гірше, що на вас може чекати при цьому, це отримання відмови в «ДІЇ».

Продовження карантину. Дію карантину в черговий раз продовжено на два місяці (травень і червень). Це означає, що автоматично ще на два місяці продовжена дія низки звільнень і мораторіїв. Більше подробиць — уже в наступному номері!

Теги ФОП
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі