Теми статей
Обрати теми

Гарантійні зобов’язання в електронному вигляді: тепер це реальність

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Тепер надавання споживачеві доступу до експлуатаційних документів на технічно складні побутові товари (далі — ТСПТ)* можливе в електронному вигляді  на офіційному сайті виробника. Завдяки Закону № 1603**. Подробиці — до студії!

* Паспорта або будь-якого іншого документа, що додається до товару.

** Закон України «Про внесення змін до статті 7 Закону України «Про захист прав споживачів» щодо гарантійних зобов’язань в електронному вигляді» від 01.07.2021 р. № 1603-IX.

Закон № 1603 опублікований 24.07.2021 р. у газеті «Голос України», 2021, № 138 і наступного дня набув чинності.

Цей Закон уніс суттєві доповнення в Закон № 1023*** (нові ч. 10 — 12 ст. 7).

*** Закон України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 р. № 1023-XII.

Так, згідно із ч. 10 ст. 7 Закону суб’єкт господарювання може надавати споживачеві доступ до експлуатаційних документів на ТСПТ (паспорта або будь-якого іншого документа, що додається до товару) в електронному вигляді на офіційному сайті виробника. Звісно, для цього виробник повинен забезпечити можливість реєстрації придбаного товару на своєму офіційному сайті у встановленому ним порядку.

Споживач при цьому має право звернутися до продавця ТСПТ під час продажу таких товарів із проханням зареєструвати ТСПТ на офіційному сайті виробника та оформити гарантійні зобов’язання в електронному вигляді.

Але оскільки мова про прохання, а не про вимогу, то спірним є те, чи зобов’язаний продавець це прохання задовольняти.

Також продавець на вимогу покупця повинен (тобто якщо вимога заявлена, продавець зобов’язаний її виконати) надати йому експлуатаційні документи на ТСПТ (паспорт або будь-який інший документ, що додається до товару) в паперовому вигляді (згідно із ч. 11 ст. 7 Закону № 1023).

Відповідно якщо покупцеві така діджиталізація не до душі, він вільний заявити продавцеві вимогу надати йому документи у звичному паперовому вигляді.

Також у Законі № 1023 прямо прописали, що Порядок гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни ТСПТ визначає КМУ (нова ч. 12 ст. 7 Закону № 1023).

Із цим завданням він, у принципі, давно вже впорався****.

Мається на увазі Порядок № 506****

**** Порядок гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів, затверджений постановою КМУ від 11.04.2002 р. № 506.

Тепер тільки освіжить його з урахуванням новацій у Законі № 1023.

Очікується, що цей Закон стане ще одним кроком на шляху до діджиталізації бізнес-процесів і повинен сприяти поліпшенню сервісу, що надається споживачеві при гарантійному обслуговуванні товарів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі