Теми статей
Обрати теми

Чергові зміни бухнормативів від Мінфіну

Казанова Марина, податковий експерт
Мінфін наказом від 09.07.2021 р. № 385 уніс чергові зміни до бухнормативки: до НП(С)БО і Ко. Відразу відзначимо: для більшості підприємств істотних змін цей наказ не передбачає. Але цікаві моменти в ньому все ж є.

МСФЗ для малих і середніх підприємств — Мінфін проти

Мабуть, це найбільш обговорювана зміна. Мінфін прибрав із НП(С)БО 1 згадку про можливість застосовувати МСФЗ для малих і середніх підприємств тими підприємствами, які зобов’язані або виявили бажання звітувати за МСФЗ (абз. 2 п. 1 розділу IV НП(С)БО 1 виключено).

МСФЗ для малих і середніх підприємств — це окремий, автономний від «загальних» МСФЗ, стандарт.

Чи означає це, що Мінфін не бажає, щоб українські підприємства застосовували цей стандарт? На жаль, задум у Мінфіну саме такий. Свідчить про це й те, що при обговоренні законопроєкту змін до Закону про бухоблік (mof.gov.ua/uk/legal_acts_drafts_2021-485) Мінфін вказав на те, що:

«згідно з чинною редакцією Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» підприємства застосовують МСФЗ, які не охоплюють Міжнародний стандарт фінансової звітності для малих та середніх підприємств.

…відповідно до Угоди стосовно застосування міжнародних стандартів фінансової звітності на території України, Міжнародний стандарт фінансової звітності для малих та середніх підприємств може бути використано лише для удосконалення національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

Тобто Мінфін вказує на те, що МСФЗ для малих і середніх був поза українським законодавством і складати МСФЗ-звітність за цим стандартом українські підприємства не могли в принципі.

Варто врахувати, що сама можливість застосування цього стандарту, окрім НП(С)БО 1, більше ніде прямо й не передбачалася.

Так, Закон про бухоблік скрізь оперує просто поняттям «міжнародні стандарти фінансової звітності». Про МСФЗ для малих і середніх — у ньому взагалі немає згадок. У тих же формах звітності (з НП(С)БО 1), які досі через неможливість подавати звітність за таксономією, використовують і ті підприємства, які складають звітність за МСФЗ, передбачені тільки 2 опції:

«Складено (зробити позначку «v» у відповідній клітинці):

— за положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку;

— за міжнародними стандартами фінансової звітності».

Такої опції, «як складено за міжнародним стандартом для малих і середніх підприємств», немає. А вона мала б бути, якби допускалося використання цього стандарту.

Тому можливість застосування такого стандарту дійсно була під знаком питання. А внесеними змінами Мінфін прямо натякає на те, що українські підприємства, що звітують за МСФЗ, повинні керуватися «загальними» МСФЗ.

Реквізит «одиниця виміру в первинному документі»

Зміни внесено до п. 2.4 Положення № 88*. Раніше було зазначено, що одиниця виміру в первинному документі вказується в натуральному та/або вартісному виразі.

* Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88.

Тобто формулювання допускало зазначення тільки якоїсь однієї одиниці виміру. Тепер же передбачено, що одиниця виміру вказується в грошовому та за можливості в натуральних вимірниках. Трактувати це, на наш погляд, слід так. Обов’язково повинен зазначатися грошовий вимірник. Якщо товар/послуга має натуральний вимірник, то в первинці треба зазначати й натуральну одиницю виміру. З практичної позиції — нічого нового.

Одиниця виміру — обов’язковий реквізит первинного документа.

Зміна в Інструкції до Плану рахунків**

** Інструкція про застосування Плану рахунків бухобліку…, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291.

Субрахунок 715 «Одержані штрафи» тепер називатиметься коректніше — «Штрафи». Чому така назва коректніша? Оскільки відображення доходу від штрафу все одно повинне здійснюватися за методом нарахування, тобто за датою визнання боржником або прийняття судами рішень щодо штрафів. Дата отримання коштів на сплату штрафу для визнання доходу жодної ролі не відіграє — важливий саме момент його виникнення (див. пояснення до рахунку в Інструкції до Плану рахунків, а також лист Мінфіну від 11.07.2019 р. № 35210-06-63/17879).

НП(С)БО 25

Зміни у формі 2-мс. Уточнено, що в рядку 2285 «Разом витрати (2050+2165)» показники наводяться в дужках (тобто вони зменшують фінрезультат). Правка «технічна», але, однак, вона призводить до чергового оновлення цієї форми.

«Косметичні правки»

Серед них:

— реквізит форм звітності «КОАТУУ» замінили на «КАТОТТГ». Пов’язано це з тим, що з 2021 року в результаті адміністративно-територіальної реформи замість Класифікатора об’єктів адміністративно-територіального устрою України ДК 014-97 почав діяти Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць і територій територіальних громад (КАТОТТГ);

— у НП(С)БО 6, Інструкції до Плану рахунків, у НП(С)БО 25, НП(С)БО 14, НП(С)БО 29, НП(С)БО 32 слова «цілісний майновий комплекс» замінено на «єдиний (цілісний) майновий комплекс».

Зміни до Положення № 1213*** (для підприємств держкомунсектору)

*** Положення про порядок бухобліку окремих активів та операцій підприємств державного, комунального секторів економіки…, затверджене наказом Мінфіну від 19.12.2006 р. № 1213.

Коректніше сформульована норма п. 1.2 розд. IV Положення № 1213, який визначає порядок відображення в обліку операції з нарахування працівникам матеріальних заохочень, що виплачуються за рахунок прибутку (Дт 443 — Кт 66).

З «коли» набирають чинності зміни?

З дня офіційного опублікування наказу — з 10.08.2021 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі