Теми статей
Обрати теми

Інтернет-торгівля з квартири: є запитання

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Підприємець займається інтернет-торгівлею. Складу або офлайн-магазину як такого немає. Він має намір зареєструвати програмний РРО (ПРРО). Як заповнити графу «Назва ГО» в заяві на реєстрацію ПРРО?

Щоб зареєструвати ПРРО, треба подати податківцям заяву № 1-ПРРО (додаток 1 до Порядку № 317*). Електронний ідентифікатор форми для ФОП — F1316602.

* Порядок реєстрації, ведення реєстру та застосування ПРРО, затверджений наказом Мінфіну від 23.06.2020 р. № 317.

У цій заяві обов’язково треба зазначити найменування та адресу господарської одиниці, де використовуватиметься ПРРО.

І ось тут-то й виникає запитання: а що зазначати, якщо найменування як такого немає, а ФОП здійснює свою діяльність за місцем проживання?

Принциповий момент! Щоб вашу заяву не відхилили, треба, щоб дані про господиницю заздалегідь були повідомлені вами податківцям у ф. № 20-ОПП.

Мало того, має бути точна відповідність цих даних. Щоб не було відмови в прийнятті заяви за ф. № 1-ПРРО через невідповідність даних, податківці навіть закликають їх копіювати з Електронного кабінету.

…для забезпечення повної відповідності адреси місцезнаходження господарської одиниці необхідно в приватній частині Електронного кабінету в розділі «Облікові дані платника» / «Відомості про об’єкти оподаткування» з графи «Місцезнаходження об’єкта оподаткування» скопіювати адресу та вставити її в реєстраційну заяву за ф. № 1-ПРРО.

А як заповнюється ф. № 20-ОПП у разі, якщо ФОП веде свою діяльність за місцем проживання й офісу, магазину, складу в нього немає?

Якщо йдеться про торгівлю, то податківці чекають побачити у ф. № 20-ОПП «склад» або «магазин», якщо про консультаційні послуги — вони згодні, що це може бути й «квартира» (ІПК ДПСУ від 06.11.2020 р. № 4595/ІПК/99-00-04-05-03-06):

«Наприклад, якщо оптова торгівля комп’ютерами, периферійним устаткуванням, роздрібна торгівля або торгівля через мережу Інтернет здійснюється зі складу, то у повідомленні № 20-ОПП надається інформація про склад, склад-магазин. Якщо надаються послуги з консультування, інформаційні послуги, то в повідомленні № 20-ОПП зазначається місце надання таких послуг (офіс, квартира, кабінет, консультативний пункт)».

Але це, вважаємо, не наш випадок. Якщо ФОП продовжує жити у своїй квартирі, з якої веде діяльність, при цьому ніяк спеціально її не переобладнує, то називати її складом або складом-магазином не зовсім доречно.

Нам ближче такий підхід податківців (категорія 116.11 ЗІР):

«Якщо місце проживання фізичної особи — підприємця є місцем, де провадиться підприємницька діяльність, або воно пов’язане із здійсненням підприємницької діяльності, то така фізична особа — підприємець повинна подати до контролюючого органу повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за ф. № 20-ОПП (далі — повідомлення за ф. № 20-ОПП), з інформацією про даний об’єкт оподаткування протягом 10 робочих днів після проведення державної реєстрації юридичної особи/реєстрації підприємницької діяльності.

У такому випадку повідомлення за ф. № 20-ОПП заповнюється з урахуванням таких особливостей:

У графі 3 «Тип об’єкта оподаткування» — зазначається тип об’єкта оподаткування, де проживає платник податків («682 — квартира», «685 — житловий будинок», «293 — котедж» тощо), відповідно до рекомендованого довідника типів об’єктів оподаткування.

У графі 9 «Стан об’єкта оподаткування» зазначається: 2 — експлуатується або 8 — орендується.

У графі 10 «Вид права на об’єкт» зазначається: 1 — право власності; 2 — право володіння; 3 — право користування (сервітут, емфітевзис, суперфіцій); 4 — право господарського відання; 5 — право оперативного управління; 6 — право постійного користування; 7 — право довгострокового користування або оренди; 8 — право короткострокового користування, оренди або найму; 9 — іпотека; 10 — довірче управління майном».

Тобто у ф. № 20-ОПП і ф. № 1-ПРРО потрапить та ж квартира.

Як квартира, а не як склад.

З адресою зрозуміло. Це буде адреса місця проживання ФОП (тієї ж квартири). А що з назвою, яку слід зазначити в рядку «Назва ГО» заяви за ф. № 1-ПРРО?

У частині заповнення графи «Найменування об’єкта оподаткування (зазначити у разі наявності)» ф. 20-ОПП конкретики мало. Ми бачимо, що його, у принципі, може й не бути. Та й самі податківці з приводу заповнення цього реквізиту висловлюються неоднозначно.

Водночас виноска до рядка «Назва ГО» в заяві за ф. № 1-ПРРО говорить про те, що це «Дані, що будуть зазначатись в чеку».

У чеку, у свою чергу, під реквізитом «назва господарської одиниці» розуміється «найменування, яку зазначене в документі на право власності або користування господарською одиницею і відповідає довіднику «Типи об’єктів оподаткування» та повідомлене ДПС формою 20-ОПП»**.

** Див. Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13.

З цього, очевидно, й треба виходити. У 20-ОПП у нас, як ми з’ясували, фігуруватиме такий об’єкт, як «квартира», «житловий будинок», «котедж». Відповідно в назві господарської одиниці фігурувати повинен не «інтернет-магазин «Х», а, наприклад, «квартира».

Теж саме має бути зазначене і в графі «Найменування об’єкта оподаткування (зазначити у разі наявності)» ф. 20-ОПП.

А як бути з тим, що товари фізично можуть відвантажуватися із складу виробника. Наприклад, якщо ФОП просто посередник при продажу товарів і працює за системою «дропшипінгу». У цьому випадку нічого не змінюється, оскільки сам ФОП до такого складу взагалі жодного стосунку не має.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі