Теми статей
Обрати теми

е-Лікарняний: а можна ми самі?

Савченко Олена, налоговый эксперт
Є запитання: чи може підприємство не складати Заяву-розрахунок для ФСС, а оплатити працівникові лікарняні коштом підприємства за увесь період непрацездатності, а не тільки перші 5 календарних днів? Давайте знайдемо на нього відповідь!

Працівникові, про якого так піклується підприємство, можна тільки позаздрити ☺. Але самому підприємству ми так чинити все ж не рекомендуємо. Чому?

Річ у тому, що такі добрі справи можуть обернутися проблемами для підприємства. Принаймні є така ймовірність. Так, доступ до відомостей з електронного Реєстру листків непрацездатності є у Держпраці (п.п. 8 п. 7 Порядку № 328*).

* Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності.., затверджений постановою КМУ від 17.04.2019 № 328.

До повноважень трудовиків належить, зокрема, перевірка дотримання роботодавцями непрацездатного законодавства (див. п. 9 ч. І Переліку, наведеного в додатку 4 до Акта, затвердженого постановою Мінекономрозвитку від 27.10.2020 № 2161). Так, під час перевірки інспектор з праці може поцікавитися не лише тим, чи оплатили ви перші п’ять днів хвороби працівників за рахунок роботодавця, але і чи нараховувалася допомога за рахунок ФСС. Якщо ні, то чому?

У результаті перевіряючі можуть зобов’язати нарахувати допомогу працівникові. При цьому той факт, що ви ці дні оплатили за свої, для перевіряючих може взагалі не мати значення.

Вони розцінять таку виплату як переплату, яка проведена роботодавцем і поверненню не підлягає.

Цікаво, що в цьому випадку роботодавець, якого зобов’яжуть нарахувати «забуту» допомогу, потім вже не зможе за власною ініціативою утримати з працівника відповідну суму. Тут на варті ст. 1215 ЦКУ.

Нею встановлено, що не підлягає поверненню безпідставно отримана заробітна плата, якщо її виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку одержувача.

Ще складніше ситуація виглядатиме, якщо такий працівник згодом звільниться. Перевіряючі можуть звинуватити роботодавця в неповному розрахунку з працівником при звільненні (без виплати допомоги). Тож «добрими намірами…» самі знаєте що.

Окремо розглянемо ще одну ситуацію. Підприємство оплатило працівникові перші 5 днів непрацездатності, відправило Заяву-розрахунок на отримання допомоги з ФСС починаючи з 6 дня непрацездатності. Але допомога з ФСС затримується. Чи може підприємство виплатити працівникові допомогу за рахунок своїх коштів, а потім компенсувати собі витрати з отриманої допомоги?

Ні, так теж робити не варто. Справа в тому, що коли кошти з ФСС все-таки надійдуть на спеціальний рахунок страхувальника, з перекиданням їх на свій поточний рахунок виникнуть складнощі. Адже страхові кошти, зараховані на окремий спеціальний рахунок страхувальника, можуть бути використані ним виключно на надання матзабезпечення застрахованим особам. Навіть якщо банк і пропустить операцію з перекидання (а такі одиничні випадки були на практиці), то можуть потім виникнути проблеми з ФСС, який може розглядати цю операцію як нецільове використання коштів ФСС.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі