№49

Бухгалтер 911, грудень, 2021/№49 Інші номери журналу ›
  • Бухгалтери, здебільшого, люди консервативні, але й вони охоче переходять на IT-платформу, яка полегшує їхню працю В українських бухгалтерів є свій професійний жарт. Вони кажуть, що напередодні Нового року всі нормальні люди ходять з друзями в лазню, а бухгалтери «паряться» над тим, як і де знайти нові рахунки для сплати податків. А ще, лише бухгалтер в січні кожного року живе на два роки: один закриває — інший в роботі, що нерідко супроводжується за різними законами. А переважна більшість новацій приймається народними обранцями майже регулярно «під ялинку». І коли всі люди святкують Новий рік — бухгалтери вивчають законодавчі новації. Саме тому бухгалтери відносять себе до категорії консервативних людей, які не дуже люблять будь-які зміни, оскільки втомлюються від постійних нововведень, які потрібно не лише знати та пам’ятати, за ними потрібно вміти працювати, що в наших реаліях не завжди можливо й загрожує штрафонебезпечними ситуаціями.
  • Податкова реформа (законопроєкт № 5600) — готується на підпис! Топновина! Верховна Рада все-таки проголосувала в другому читанні за законопроєкт № 5600. Той самий, який називають «черговою податковою реформою» і який передбачає низку фіскальних правок у ПКУ. Що відомо «на зараз»?
  • Податкова реформа та ФОП: дайджест змін Скільки депутати не відкладали розгляд лячного законопроєкту № 5600 у другому читанні, це все ж таки сталося. На жаль. До того як з’явиться офіційний текст документа (на це можуть піти тижні), дамо дуже стислий дайджест ФОПівських змін. Усі деталі в наступних номерах.
  • «Карантинні подарунки» від Кабміну — на 6 грудня «Правила гри» в карантинних умовах не перестають посилювати. На останньому засіданні Кабміну в листопаді «дісталося» зонам усіх кольорів. Давайте негайно «озброїмося» знаннями про ці зміни, адже набувають чинності вони… на День Збройних Сил України, тобто 6 грудня.
  • Об’єднаний звіт: виправляємо помилки в Д1 і Д5 Ситуація: податковий розрахунок за звітний квартал прийнято контролерами. Проте після закінчення граничного строку подання звітності виявили, що в Д1 і Д5 помилково не зазначили працівника, а в Д2 забули вказати працівницю, яка пішла у відпустку для догляду за дитиною. Як виправити такі помилки звичайному роботодавцеві, запитує читач. Відповідаємо.
  • «Хай буде світло!» і відшкодування комунальних послуг при оренді Гаряче питання при оренді приміщень — відшкодування орендарем спожитих комунальних послуг (за електроенергію, воду, тепло тощо). Варіантів такого відшкодування може бути безліч. Ми візьмемо один із наймасовіших. І для нього розкладемо по поличках обліково-податкові аспекти. Долучайтеся!
  • Ніяк не махінації, а «прибуткова» оптимізація! «Прибуткова» в тому сенсі, що оптимізувати будемо податок на прибуток. Закінчення року — саме час цим зайнятися, хоча, зізнатися, деякі із запропонованих вашій увазі «прийомчиків» для кінця року не зовсім підходять. Але наше завдання — дати вам поживу для роздумів, «переваривши» яку, ви вже самі вирішите, що вам підійде, а що — мимо. Сподіваємося, що хоча б щось потрапить-таки в ціль!
  • Електронну взаємодію з Держфінмоніторингом відстрочено До уваги суб’єктів первинного фінмоніторингу (СПФМ)! Набуття чинності нормативкою, яка регламентувала подання інформації (повідомлень) Держфінмоніторингу в електронному вигляді через Електронний кабінет, перенесено з 27.11.2021 на 01.05.2022. Подробиці — у статті.
  • Статзвітність: що на нас чекає у 2022 році? Життя не стоїть на місці, ось і Держстат не дає нудьгувати своїм респондентам (саме так на офіційному сайті служби називають тих, хто зобов’язаний подавати ті чи інші звіти). Перелік змін, які чекають нас із вами у 2022 році, вражає. Але якщо ви чекали на революційні спрощення, то відбудуться вони… не цього разу. Тож що ж на нас чекає у прийдешньому році?
  • е-Лікарняний: а можна ми самі? Є запитання: чи може підприємство не складати Заяву-розрахунок для ФСС, а оплатити працівникові лікарняні коштом підприємства за увесь період непрацездатності, а не тільки перші 5 календарних днів? Давайте знайдемо на нього відповідь!
  • Із загальної системи на єдиний і прощавай, ПДВ: як краще провернути? Ситуація. ТОВ на загальній системі з ПДВ. Хочемо перестати бути платниками ПДВ і перейти з нового року на єдиний податок (ЄП) без ПДВ (5 %). Яка правильна послідовність дій? Спочатку подаємо заяву про перехід на ЄП, а потім заяву на анулювання ПДВ-реєстрації? Чи навпаки?
  • «Лихий попутав», або Помилка при ПДВ‑реєстрації Ситуація. Виник обов’язок зареєструватися платником ПДВ, оскільки набрали обсяг операцій в 1 млн грн. Але помилково до заяви 1-ПДВ вписали неправильну підставу для реєстрації — замість обов’язкової реєстрації зазначили підставу для добровільної реєстрації. Що за це загрожує? Чи можна виправитися?
  • Відшкодовуємо лізингодавцю штраф за порушення правил дорожнього руху: що в обліку? Ситуація. Автомобіль перебуває у фінлізингу. Право власності поки належить лізингодавцю. Нещодавно лізингодавець виставив нам компенсацію за порушення правил дорожнього руху, вчинені нашими водіями. Що в цьому випадку буде з ПДВ і витратами? Чи можна відносити ці суми до податкового кредиту? Чи треба коригувати податок на прибуток на ці витрати?
  • Товарний облік у ФОП: торгівля, послуги, виробництво Багато ФОП несподівано «потрапили» на товарний облік*. Зрозуміло, мало хто почав вести його саме з 26.11.2021 (як годиться), враховуючи, що в період карантину перевірки податківців — подія майже нереальна. Тому ще не пізно розібратися з тим, який запис у Формі обліку має бути першим, і найголовніше — як же вести товарний облік у торгівлі, виробництві та сфері послуг?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі