Теми статей
Обрати теми

Із загальної системи на єдиний і прощавай, ПДВ: як краще провернути?

Сумцова Ольга, податковий експерт
Ситуація. ТОВ на загальній системі з ПДВ. Хочемо перестати бути платниками ПДВ і перейти з нового року на єдиний податок (ЄП) без ПДВ (5 %). Яка правильна послідовність дій? Спочатку подаємо заяву про перехід на ЄП, а потім заяву на анулювання ПДВ-реєстрації? Чи навпаки?

І відмовитися від ПДВ, і перейти з нового року на ЄП можна одним махом.

Узагалі, якщо ви переходите на безПДВшну ставку єдиного податку (5 %), заяву на анулювання ПДВ-реєстрації окремо можна не подавати. Адже обрання безПДВшної ставки ЄП передбачає автоматичну втрату ПДВ-статусу (п.п. «в» п. 184.1 ПКУ). У такому разі анулювання ПДВ-реєстрації відбуватиметься за ініціативою податківців, а підставою для нього стане ваша заява про перехід на ЄП без сплати ПДВ (п. 5.5 розд. V Положення № 1130*).

* Положення про реєстрацію платників ПДВ, затверджене наказом Мінфіну від 14.11.2014 № 1130.

Головне — не забути зробити потрібні відмітки в самій заяві про перехід на ЄП. Зокрема:

Форма заяви для переходу на єдиний податок затверджена наказом Мінфіну від 16.07.2019 № 308.

— у розділі 5.1.1 «Обрана ставка єдиного податку під час переходу на спрощену систему оподаткування» треба поставити відмітку (галочку) в полі «без реєстрації ПДВ»;

— у розділі 5.3 «Відомості про реєстрацію платника ПДВ» потрібно:

(1) вказати свій ІПН і дату ПДВ-реєстрації;

(2) поставити відмітку в полі «Прошу анулювати реєстрацію платником ПДВ останнім днем звітного періоду, що передує переходу на застосування ставки єдиного податку, що не передбачає сплати ПДВ (без подання заяви про анулювання реєстрації платником ПДВ)».

Якщо ж відмітку не поставите, доведеться подавати окрему заяву про анулювання ПДВ-реєстрації (ф. № 3-ПДВ). Як зазначають податківці (101.03 ЗІР), контролюючий орган виключає суб’єкта господарювання з Реєстру платників ПДВ без подання таким суб’єктом заяви про анулювання реєстрації у разі, якщо в заяві про застосування спрощеної системи оподаткування таким суб’єктом зроблено відповідну відмітку.

Утім, навіть якщо ви поставили потрібні відмітки в заяві про перехід на ЄП, можете подати і заяву про анулювання ПДВ-реєстрації. Адже «розреєстрація» платника ПДВ на підставі п.п. «в» п. 184.1 ПКУ (перехід на ЄП без сплати ПДВ) може відбуватися як за ініціативою платника, так і за ініціативою податківців.

У такому разі, як радять податківці (101.03 ЗІР), заяву про анулювання ПДВ-реєстрації (ф. № 3-ПДВ) слід подавати одночасно із заявою про перехід на ЄП.

Реєстрацію платника ПДВ анулюють останнім числом місяця, що передує періоду переходу на ЄП із безПДВшною ставкою 5 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі