Теми статей
Обрати теми

Податкова реформа та ФОП: дайджест змін

Томашпольський Сергій, податковий експерт
Скільки депутати не відкладали розгляд лячного законопроєкту № 5600 у другому читанні, це все ж таки сталося. На жаль. До того як з’явиться офіційний текст документа (на це можуть піти тижні), дамо дуже стислий дайджест ФОПівських змін. Усі деталі в наступних номерах.

1. Термін набрання чинності змінами — 1 січня 2022 року. Із деякими нюансами.

2. Резонансне нововведення — поява такого поняття, як мінімальне податкове зобов’язання. Стосуватися воно буде у тому числі й ФОП. Як на загальній системі, так і на єдиному податку. Благо, що не всіх, а тільки тих із них, хто має у власності або користуванні сільгоспземлю. Перший раз відповідне декларування відбудеться у 2023 році за 2022 рік. Є низка винятків та перехідних моментів щодо цього.

3. Загальносистемники зможуть відносити до витрат роялті, сплачені за договорами, укладеними з організаціями колективного управління (за використання тих же музичних творів / фонограм).

4. У групі 2 ЄП з 01.01.2022 не зможуть працювати підприємці, які надають послуги з надання доступу до мережі Інтернет. Зможуть вони це робити лише в групі 3. Не забуваємо при цьому, що згідно з ПКУ заяву про перехід із групи 2 до групи 3 єдиного податку можна буде подати не пізніше 16 грудня.

Сподіваємось, до цієї дати з’явиться офіційний текст Закону, щоб ФОП мав можливість діяти свідомо.

5. Облік доходів і витрат підприємці-єдиноподатники з групи 3, які є платниками ПДВ, повинні будуть вести за типовою формою і в порядку, установленому Мінфіном. А не за довільною формою, як зараз. Зрозуміло, слід буде дочекатися, поки Мінфін затвердить цю типову форму та порядок. А вже потім перейти на неї.

6. Багато змін, здебільшого неприємних, щодо групи 4 єдиного податку.

7. На рівні Закону про РРО буде прописано обов’язок зазначати у чеку РРО чи програмного РРО цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку при роздрібній торгівлі алкогольними напоями. Тож за відсутність з 01.01.2022 цього реквізиту вже штрафуватимуть.

8. За Мінфіном закріплюється право встановити порядок і форму обліку товарних запасів.

Досить дивна річ виходить, бо Мінфін уже таку форму затвердив. Та вона вже навіть набула чинності 26 листопада цього року. Це те, про що ми казали, — відбувся фальшстарт з боку Мінфіну. Втім, вважаємо, якихось дивідендів це ФОПам не дасть. Мінфін, вочевидь, лише підрихтує свій документ під уточнену редакцію п. 12 ст. 3 Закону про РРО. Сподіваємось, за рахунок цього зникне проблема з обліком сировини при наданні послуг. Бо згадка про послуги взагалі повинна зникнути. Можливо, ще буде якась «косметика». Та принципово нічого не зміниться.

9. Інших змін дуже багато. У тому числі тих, що можуть стосуватися ФОП. Є зміни щодо плати за землю, ліцензій на торгівлю алкоголем та тютюновими виробами, ставок екологічного податку тощо. Втім це вже будемо розбирати в наступних номерах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі