Теми статей
Обрати теми

ФОП на ЄП vs законопроєкт № 6348: які шанси?

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Наближається кінець року, але ми досі не упевнені в долі РРО/ПРРО-пільг підприємців на єдиному податку. Були різні ініціативи. Але тільки факт такий, що до парламенту вони досі не потрапили. Але всі відчувають, що за законами жанру щось ще може статися. І тут дрівець у вогонь підкинули автори законопроєкту № 6348*. Чи варто його сприймати серйозно?

* Проєкт закону про внесення змін до Податкового кодексу України і деяких законодавчих актів України щодо застосування спрощеної системи оподаткування від 25.11.2021 № 6348 (w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=73271).

Про який проєкт мова?

Про нього сурмлять на кожному розі. У ньому (законопроєкті № 6348) все. І збереження РРО/ПРРО-пільги для єдиноподатників груп 1, 2 і 4. І «мікшування» єдиноподаткових груп. Групі 1 хочуть значно урізати перелік дозволених побутових послуг, що надаються населенню. У групі 2 хочуть дозволити надавати послуги кому завгодно (не лише єдиноподатникам і населенню), але при цьому відібрати право займатися виробництвом і оптовою торгівлею.

Єдине виробництво, прямо дозволене для групи 2 в проєкті, — це діяльність у сфері народних художніх промислів (окрім серійного виробництва).

Також для груп 1 і 2 пропонується запровадити низку заборон (зокрема, вже названу оптову торгівлю та посередництво в ній; торгівлю одягом з натурального хутра; продаж складних побутових товарів (у тому числі медичного призначення) вартістю понад 50 % мінзарплати (у 2022 році) — дорожче 3250 грн), продаж підакцизної продукції; продаж лікарських засобів; продаж б/в-товарів (секонд-хенди); будівництво (нове та реконструкцію); платні послуги у сфері охорони здоров’я). Мало того, пропонується низка нових заборон взагалі для спрощенки. Як то заборона виготовляти машини та обладнання (розділи 28 та 30 КВЕД), а також їх експортувати, імпортувати чи продавати; виготовляти хімічні речовини та продукцію (крім мила та миючих, чистячих та поліруючих засобів, парфумерних та косметичних засобів); торгувати механічними транспортними засобами, торгувати оптом деталями та пристосуваннями до них; працювати у сфері металургійного виробництва; працювати з відходами (у т. ч. торгувати оптом відходами та брухтом). І ще багато інших новацій.

Що робити?

Багатьох поява цього документа серйозно спантеличила. Про причини його появи можна тільки здогадуватися. Але серйозно сприймати його ми б не стали. Принаймні зараз. Адже факти поки такі. Це не проєкт профільного комітету ВР. А профільний комітет дотримується іншого сценарію — «в ПКУ вже усе прописано, і воно повинне запрацювати». У 2021 році залишилися тільки 4 дні пленарних засідань: з 14 по 17 грудня. До спливу цих дат законопроєкт № 6348 не те що потрапити в сесійний зал — він навіть пройти комітети навряд чи встигне. А наступне засідання ВР — вже 18 січня 2022 року. Приймати такі епохальні зміни в тижневий термін та наприкінці року — навіть у наших реаліях абсурд. Тобто це, швидше, елемент якоїсь гри. Можливо, така сувора альтернатива для тих, хто ратує за збереження РРО/ПРРО-пільг для єдиноподатників. Ухвалювати ж відповідний закон найближчим часом, вважаємо, ніхто не збирається.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі