Теми статей
Обрати теми

«Карантинна тисяча»: як отримати гроші (від держави/клієнта)?

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, Томашпольський Сергій, податковий експерт
Тема «карантинної тисячі» наразі в топі. Давайте подивимося на неї з позиції звичайних громадян і тих, кому, зрештою, повинні надійти ці гроші. Тобто з позиції суб’єктів господарювання, бізнес яких «просів» через карантин.

Як отримати «карантинну тисячу»?

«Каждый охотник желает знать, где сидит фазан» ☺. А кожен вакцинований громадянин, очевидно, бажає знати, де забрати свою «карантинну тисячу».

І перше, куди, по-хорошому, треба подивитися, — це нормативка. Тим більше, що вона дуже лаконічна.

Нас цікавитиме постанова № 1272* та затверджений нею Порядок № 1272**.

* Постанова КМУ «Деякі питання надання допомоги в рамках Програми «єПідтримка» від 09.12.2021 № 1272.

** Порядок надання допомоги в рамках Програми «єПідтримка», затверджений постановою КМУ від 09.12.2021 № 1272.

На запитання «Хто може отримати карантинну тисячу?» покликаний відповісти п. 2 Порядку № 1272. Це фізична особа — громадянин України віком від 18 років:

— якому присвоєно реєстраційний номер облікової картки платника податків та

— який має в мобільному додатку Порталу Дія («Дія») сформований сертифікат, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Cov-2, однією дозою однодозної вакцини або двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях.

Відповідь на запитання «Коли може?» міститься в п. 2 постанови № 1272. Програма діятиме фактично рік — із 19.12.2021 по 18.12.2022. А в пілотному режимі вона почала працювати вже з 13.12.2021.

При цьому отримані за цією програмою кошти громадянин повинен витратити протягом 4 місяців із дня їх зарахування.

Не витрачені в цей строк кошти «згоряють» (пп. 6 і 8 Порядку № 1272).

Тобто начебто квапитися нікуди заявку можна буде подати до 18.12.2022 ☺. Але вже зараз говориться про те, що передбачено два етапи виплат. І для отримання виплат на першому етапі слід подати заявку в додатку до 29.12.2021! Але знову ж таки йдеться тільки про перший етап.

Власне, починати можна вже зараз.

Багато хто, очевидно, вже побачив у себе в гаджеті запрошення взяти участь у цій програмі в пілотному режимі (почався з 13.12.2021).

Як потенційним отримувачам грошей приєднатися до пілотного проєкту, розповідало Мінцифри… у Facebook (facebook.com/mintsyfra/posts/4687121604674405; buhgalter911.com/news/news-1062523.html) і «Дія» в Telegram (t.me/diia_gov; buhgalter911.com/news/news-1062494.html). По суті, для цього достатньо оновити додаток «Дія» до останньої версії, після чого прийняти запрошення, яке з’являється при вході.

Якщо після оновлення в додатку «Дія» не з’являється відповідне запрошення, рекомендується перезавантажити гаджет, після чого повторно зайти в «Дію».

Що ще потрібно, крім повноліття, реєстраційного номера та «зеленого сертифіката», у «Дії»?

Тут головне відразу засвоїти, що жодних готівкових виплат/розрахунків програма «єПідтримка» не передбачає! І отримання, й витрачання коштів відбуватимуться виключно в безготівковій формі.

Отримані гроші не можна зняти готівкою. А не витрачені в 4-місячний строк кошти «згоряють».

Як сказано в п. 4 Порядку № 1272, «допомога надається отримувачам допомоги виключно для придбання у безготівковій формі з використанням платіжних карток та/або їх реквізитів…»

А одна з обов’язкових дій претендента на отримання грошей із п. 5 Порядку № 1272:

«відкрити поточний рахунок із спеціальним режимом використання для зарахування допомоги (далі — поточний рахунок) в одному з банків України, з яким Мінцифри укладено відповідний договір інформаційної взаємодії (далі — банк), та/або перевірити номер поточного рахунка (за стандартом IBAN) отримувача допомоги для виплати допомоги, інформація щодо якого передана банком та який наявний у мобільному додатку Порталу Дія (Дія)».

Простіше кажучи, треба оформити спеціальну банківську картку «єПідтримка». На неї й надходитимуть гроші.

Список банків, які відкривають такі картки, постійно поповнюється. У числі піонерів ☺ — Monobank, Альфа-банк, А-Банк, ПриватБанк, Укргазбанк, Ощадбанк.

Важливо: оформлення цієї картки є безоплатним і без будь-якої плати за обслуговування (п. 8 Порядку № 1272).

Зазначимо, що цього року можна отримати тільки віртуальні картки (доступні на гаджетах), тоді як «класичні» картки обіцяють почати видавати лише в I кварталі 2022 року.

Принципово: використати вже наявний рахунок неможливо!

Більше подробиць, у тому числі для представників бізнесу, можна знайти за посиланням: e-aid.diia.gov.ua/. Тут ви знайдете, зокрема, відповіді на найпоширеніші запитання (e-aid.diia.gov.ua/#faq; buhgalter911.com/news/news-1062493.html).

Постраждалий бізнес: операція «реанімація»

Ми обіцяли подивитися на обставини, що склалися, й із точки зору суб’єктів господарювання, у яких ці гроші можна буде витратити.

Що ж треба таким суб’єктам для того, щоб покупці/відвідувачі/клієнти змогли витратити у них свої гроші із задоволенням ☺?

1. Наявність POS-термінала чи договору інтернет-еквайрингу (для прийняття карток в інтернеті).

Повторимося: витратити «карантинну тисячу» готівкою неможливо. Її неможливо зняти (перевести в готівку) з картки. Витрати гроші можна тільки шляхом використання платіжної картки чи її реквізитів (п. 4 Порядку № 1272).

2. Відповідний MСC-код (Merchant Category Code). Його установлює банк-екваєр (як ми вже зазначили вище, у вас обов’язково має бути договір еквайрингу чи інтернет-еквайрингу). Якщо категорія бізнесу відповідає одній із категорій, на які розрахована послуга «єПідтримка», він автоматично приєднається до програми. Жодних додаткових дій не знадобиться!

Перелік допустимих МСС-кодів ви можете знайти в додатку 1 до Порядку № 1272. Підходящі коди для:

1) культури — 5942; 7832; 7922; 7929 і 7991;

2) пасажирських внутрішніх перевезень залізничним та авіаційним транспортом — 4112 і 4511;

3) фізичної культури та спорту — 7941 і 7997.

Для того щоб банк «пропустив» оплату за рахунок «карантинної тисячі», суб’єктові слід переконатися, що він має необхідний код.

Може виникнути ситуація, коли суб’єкт займається допустимим видом діяльності, але присвоєний йому код не належить до зазначених у додатку. Внаслідок цього можливі неприємні інциденти з клієнтами. Для того щоб їх уникнути, треба заздалегідь звернутися до банку, з яким укладено договір еквайрингу (інтернет-еквайрингу), з проханням змінити МСС-код.

Увага: навіть наявність необхідного МСС-коду не врятує у випадку, якщо оплата здійснюється на рахунок юридичної особи з чорного списку ☹***. Що це за список — не уточнюється, але очевидно, що з добросовісним веденням бізнесу він нічого спільного не має. Хоча ніхто не виключає «збоїв»...

*** Про що повідомляє «Дія» (e-aid.diia.gov.ua/business.html; buhgalter911.com/news/news-1062491.html).

Зауважимо також, що якщо на картці клієнта недостатньо коштів на оплату товару/послуги, можна розбити операцію на дві частини: одну частину сплатити за рахунок доступних коштів на картці «єПідтримка», а другу — за рахунок власних коштів клієнта.

Це, власне, й усе, що потрібно від суб’єкта господарювання.

Також зауважимо, що вже ходять «розмови» щодо розширення переліку напрямків витрачання коштів.

Повідомляється, що, починаючи із січня-2022, карантинну допомогу можна буде витратити й на ліки (president.gov.ua/news/iz-sichnya-tisyachu-griven-yaku-otrimayut-vakcinovani-gromad-72001; buhgalter911.com/news/news-1062529.html). Про це докладніше розповімо пізніше (коли КМУ ухвалить відповідну постанову).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі