24.12.2021

РРО — не перенесли, товарний облік — залишили

У грудні ще жевріла надія на те, що РРО-зобов’язалівку для єдиноподатників груп 2 — 4 все-таки відкладуть. Була низка ініціатив щодо відстрочення/зміни підходів до застосування ними РРО. Також були ліберальні ініціативи щодо товарного обліку. І що? І, на жаль, нічого .

Не хотіли, ось і не встигли

Отже, 17 грудня пройшло останнє цього року пленарне засідання ВРУ. На позачерговому засіданні намагалися порушити питання РРО-відстрочення. Але не вистачило голосів навіть для включення відповідного законопроєкту до «Порядку денного». На жаль.

У свою чергу, це означає, що ми вже точно входимо у 2022 рік:

— з єдиноподатковим РРО/ПРРО-звільненням лише у групи 1 єдиного податку (ЄП);

— з товарним обліком, який Мінфін уже встиг запустити з 26.11.2021.

До речі, законопроєкт, яким хотіли «перелопатити» спрощену систему1, як ми і припускали, був просто «страшилкою» без шансів на прийняття цього року.

1 Див. статтю «ФОП на ЄП vs законопроєкт № 6348: які шанси?» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 50).

Далі трохи детальніше.

Базові РРО-правила — 2022

Отже, з 01.01.2022 єдиноподатники:

групи 1, як і раніше, мають право працювати без РРО/ПРРО. Це стосується всіх: неважливо, який у вас річний дохід та якими видами діяльності ви займаєтеся. Головне, щоб ви не порушували вимоги ПКУ для єдиноподатників групи 1 ☺;

— груп 2 — 4 зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО, якщо здійснюють розрахункові операції в розумінні Закону про РРО.

Щоправда, не поспішайте панікувати. Є ще інші РРО/ПРРО-пільги за ст. 9 і 10 Закону про РРО. І цілком може виявитися так, що саме вам РРО/ПРРО і далі не потрібні. У тому числі замість них ви зможете в окремих випадках використовувати КОРО з РК.

Останній дозвіл, до речі, може врятувати від РРО/ПРРО багатьох спрощенців — продавців продуктів харчування ☺2.

2 Усі ці нюанси ви зможете почерпнути з нашої статті «РРО-кухня-2022: найгірший сценарій для ФОП» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 46).

Звісно ж, не забуваємо і про класичний спосіб уникнення РРО/ПРРО — перевести всі розрахунки на безготівку без використання карток ☺. Причому з урахуванням позиції податківців (дуже спірною, але від цього не легше), навіть продавець не повинен використовувати власні картки ☺. Тобто для оплати виставляти треба реквізити поточного рахунку у форматі IBAN.

Ну а якщо уникнути РРО/ПРРО-повинності ніяк не вдається, то придивіться до ПРРО (програмних РРО). Їх можна використовувати замість апаратних РРО3. До речі, є навіть безоплатний ПРРО від податківців4. Щоправда, він багато в чому програє платним побратимам, яких з’явилася вже величезна кількість, але підприємцям з невеликим обігом може підійти навіть він.

3 Для новачків є добірка публікацій, присвячених ПРРО: і як почати, і як використовувати ПРРО. Ви знайдете їх у статті «ПРРО: «світле майбутнє» невблаганно наближається? Що треба знати?» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 46).

4 Його можна завантажити за посиланням: tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/

Товарний облік — 2022

Що стосується товарного обліку, то й тут, на жаль, порадувати теж нічим ☹.

Президент уже підписав Закон № 19145 (прийнятий на базі законопроєкту № 5600), згідно з яким товарному обліку у ФОП фактично дали зелене світло (закріпили за Мінфіном право затверджувати порядок і форму обліку товарних запасів).

5 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» від 30.11.2021 № 1914-IX.

Мінфін, нагадаємо, дав фальстарт і затвердив Форму товарного обліку у ФОП ще в листопаді 2021 року. Його Порядок № 4966 уже набув чинності з 26.11.2021.

6 Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб — підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затверджений наказом Мінфіну від 03.09.2021 № 496.

Так-от, перелік обліково-зобов’язаних осіб не зміниться. Це, як і раніше, ФОП, які здійснюють розрахункові операції в розумінні Закону про РРО (застосовують готівкові та карткові розрахунки). Саме вони зобов’язані «вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів». А звільнені від нього лише єдиноподатники — неплатники ПДВ, якщо вони не продають ТСПТ, ліки, медвироби та ювелірку.

На думку податківців, єдиноподатники групи 1 вести товарний облік у будь-якому разі не повинні7. Виходить, навіть якщо ті продають ТСПТ. Хочете скористатися? Просіть ІПК, бо Закон про РРО такої поблажки явно не дає ☺.

7 zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Що точно зміниться, так це штраф за продаж необлікованих товарів. Якщо зараз він становить подвійний розмір вартості необлікованих товарів за цінами їх реалізації, то з 01.01.2022 завдяки Закону № 1914 розмір штрафу зменшиться вдвічі. Він дорівнюватиме 100 % вартості необлікованих товарів за цінами реалізації, але не менше 170 грн.

А ось що хотілося б змінити, так це «підвішений» статус ФОП, які виконують послуги, роботи. Закон № 1914 викинув із п. 12 ст. 3 Закону про РРО згадку про необхідність вести товарний облік у разі надання послуг!

Тож Мінфін, по-хорошому, повинен би підправити свій Порядок № 496 і вичистити звідти всі згадки про послуги (та роботи). У цьому разі «послужники» зможуть забути про товарний облік. Але в будь-якому разі на це потрібен час. Оскільки процедура підготовки мінфінівських наказів нешвидка.