Теми статей
Обрати теми

ПРРО: «світле майбутнє» невблаганно наближається? Що треба знати?

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
З 01.01.2022 за «базовим сценарієм» обов’язковим застосування РРО стане для набагато більшого кола платників. У цьому аспекті такою собі «паличкою-виручалочкою» видається застосування програмних РРО (ПРРО). Але як і будь-яка паличка, ця також із двома кінцями. Що треба знати про ПРРО тим, хто зробить-таки свій вибір на його користь? Про це зараз і пропонуємо вашій увазі коротку розповідь.

А може… знову відстрочать?

Ідея «поголовного» застосування РРО (а віднедавна — та/або ПРРО) не нова. Але так склалося останніми роками, що напередодні Нового року платники отримують від можновладців подарунки ☺ у вигляді будь-яких відстрочень або послаблень у цьому аспекті.

Якщо говорити про ФОП на єдиному податку (ЄП), то наразі ситуація складається так, що з 01.01.2022 статус платника ЄП надаватиме право працювати без РРО/ПРРО тільки «мешканцям» групи 1. Воно буде забезпечено їм п. 296.10 ПКУ та п. 6 ст. 9 Закону про РРО*.

* Детальніше про «базовий сценарій» можете прочитати в статті «РРО-кухня-2022: «найгірший» сценарій для ФОП» цього номера.

І можливість застосовувати ПРРО (у тому числі безкоштовні рішення від податківців) для платників ЄП груп 2 — 4 на цьому фоні дуже доречні ☹.

Та на що хочемо звернути увагу? Зараз згідно з п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ у разі перевищення ФОП-єдиноподатником груп 2 — 4 з початку календарного року обсягу доходу 1 млн 320 тис. грн він втрачає ЄП-захист від РРО/ПРРО. При цьому РРО/ПРРО треба починати застосовувати (само собою, лише за наявності розрахункових операцій у розумінні Закону про РРО) з першого числа першого місяця кварталу, наступного за кварталом, в якому виникло перевищення.

Так що ж виходить: боротися за дотримання цього ліміту в IV кварталі платникам ЄП груп 2 — 4 більше немає ніякого резону ☺? Раз із 2022 року й так буде масове «обрізання» РРО/ПРРО-пільги? Якщо на законодавчому рівні нічого не зміниться, то саме так і є!

Але надія вмирає останньою ☺. Гарантії того, що в кінці й цього року не передбачать якесь відстрочення/поблажку, немає. І буде дуже сумно, якщо «планку» в 1 млн 320 тис. грн ви перевищите, а законодавець таки явить «новорічне диво». Адже «перевищенець» у такому разі отримує «довічний бан» у частині ЄП-пільги з РРО/ПРРО. І «подарунок» законодавців (якщо він буде) нічого змінити для нього вже не зможе.

Тож радимо все-таки тримати себе у рамках — 1 млн 320 тис. грн. Щоб у разі подарунків від законодавця у вас була можливість ними скористатися.

Ми пильно стежитимемо за ситуацією та в разі чого обов’язково якнайшвидше повідомлятимемо вас про зміни.

Зараз же пропонуємо вам розглянути важливі, на наш погляд, моменти, що стосуються ПРРО.

Не застосовувати, а протестувати: можна?

Зараз маємо на увазі можливість застосовувати ПРРО не повноцінно, а в «тренувальному» режимі. І така можливість досі є!

Але давайте відразу домовимося не плутати тестовий період застосування ПРРО (тривав до 01.08.2020) із тим тестуванням, яке можливе зараз. До вказаної дати використовувати ПРРО, в принципі, можливо було хіба що в тестовому режимі. Зараз же багато суб’єктів господарювання використовують ПРРО повноцінно, фактично замінюючи з їх допомогою «класичні» РРО.

Але деякі платники (особливо це стосується тих, для яких обов’язкове застосування РРО/ПРРО «світить» із 2022 року) поки ще можуть «потренуватися» роботі на ПРРО.

Податківці в категорії 109.20 ЗІР вказують, що тестувати ПРРО можна, використовуючи виключно тестових платників і їх ключі. Їх перелік ви можете знайти у банері, розміщеному на вебпорталі ДПСУ: Головна>БАНЕР>Програмні РРО>Перелік тестових платників**. Зокрема, це такі платники:

** tax.gov.ua/elektronna-zvitnist/perelik/

№ з/п

Назва

ЄДРПОУ/РНОКПП

Юридичні особи

ЄДРПОУ

1

Тестовий платник 3

34554362

2

Тестовий платник 4

34554363

Фізична особа

РНОКПП

3

Мирний О. М.

1010101017

В іншому своєму роз’ясненні в тій же категорії ЗІР ДПСУ вказує, що для проведення тестування роботи програмного забезпечення ПРРО електронними ключами реальних платників необхідно:

— за допомогою ключів тестового платника зареєструвати ПРРО (подати заяву про реєстрацію ПРРО за ф. № 1-ПРРО (J/F 1316603));

— сформувати та подати до контролюючого органу Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа за ідентифікатором форми J/F1391802 (для повідомлень щодо сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються в ПРРО), вказавши у графі 3 «Ідентифікатор ключа суб’єкта» якого дані з власного (реального) сертифіката ключа;

— при здійсненні входу за допомогою власного сертифіката ключа обрати господарську одиницю тестового платника, на яку раніше було подано Заяву за ф. № 1-ПРРО та отримано фіскальний номер ПРРО;

— обрати касу, на якій буде проводитись тестування.

Насправді, в цьому випадку йдеться лише про задіювання даних власного (реального) сертифіката ключа, тоді як ПРРО, як бачите, реєструють за допомогою ключів тестового платника.

Не плутати! Зовсім інша справа, якщо ви в установленому порядку зареєструєте на себе (за допомогою власного (реального) сертифіката ключа) ПРРО. У такому разі вважатиметься, що ви погодилися використовувати ПРРО у фіскальному режимі в добровільному порядку. І якщо не виконувати повною мірою вимоги Закону про РРО, то податківці застосовуватимуть штрафи, передбачені цим Законом. Тобто такий варіант для тестування абсолютно не підходить!

Є ПРРО. Чи потрібен POS-термінал?

Це запитання, однозначну відповідь на яке досі дати складно, адже постанова № 878***, як і раніше, вимагає наявності POS-термінала лише у разі застосування «класичного» РРО****.

*** Постанова КМУ «Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів» від 29.09.2010 № 878.

**** «Дві сторони медалі» щодо цього питання ми розглядали раніше в статті «РРО/ПРРО & POS-термінал» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 35).

Головне податкове відомство висловлювалося про проведення розрахункових операцій через ПРРО при використанні платіжних терміналів (платіжних карток) у категорії 109.20 ЗІР.

В одному з роз’яснень ДПСУ вказує, що наразі здійснюється інтеграція безкоштовних програмних рішень із банківськими сервісами, які дозволять без додаткових пристроїв (платіжних терміналів) здійснювати безготівкові платежі за товари/послуги.

В іншому роз’ясненні податківці говорять про те, що наразі для інтеграції ПРРО з платіжними терміналами здійснюється доопрацювання безкоштовного програмного рішення, що надається ДПСУ, в частині його налаштування з операційною системою Windows.

При цьому у версії «1.0.2. 2310» програмного забезпечення програмного рішення «ПРРО Каса» та подальших версіях при виборі способу розрахунку «Картка» в обов’язковому порядку ПЗ пропонує вказати дані «Найменування платіжної системи», «Код авторизації» та «Ідентифікатор транзакції» з квитанції оплати через платіжний термінал, які повинні відображатися в розрахунковому документі.

Але якщо ДПСУ ще тільки працює над цією проблемою, то платні версії ПЗ для ПРРО вже можуть похвалитися ☺ більшим.

Наприклад, Приватбанк пропонує своїм клієнтам комплексне рішення в одному пристрої, що об’єднує сучасний мобільний POS-термінал із платіжними функціями, касовий апарат і систему обліку товарів для полегшення ведення торгівлі.

Де ще прочитати про ПРРО?

І наостанок — добірка публікацій у нашому і вашому ☺ журналі, присвячених ПРРО.

Назва матеріалу

Тема

Рік

Примітка

Програмні РРО: «вже близько час»

«Перше знайомство» з ПРРО

2020

10

Спочатку передбачалося, що застосування ПРРО почнеться з 19.04.2020, але згодом ця дата змістилася на 01.08.2020

РРО/ПРРО & POS-термінал

Необхідність застосування термінала в парі з ПРРО

2020

35

Ясності в цьому питанні немає досі. Цьому, власне, присвячений попередній розділ цієї статті

Програмний РРО: солянка запитань від ФОП

Практичні нюанси використання ПРРО ФОП

2020

42

Більшість рекомендацій цієї статті актуальна й зараз, є тільки деякі «поправки» відносно роботи ПРРО в офлайн-режимі

Як бути, якщо зареєстрований РРО/ПРРО виявився непотрібним

Порядок дій для відмови від використання ПРРО у разі його непотрібності

2020

50

Актуальність теми була пов’язана з тим, що низка суб’єктів господарювання, для яких РРО-повинність мала розпочатися з 2021 року (але в останню мить влада пішла на поступки), завчасно ним обзавелися

Найпростіший чек РРО/ПРРО: як він повинен виглядати?

Обов’язкові і не дуже ☺ реквізити чека РРО/ПРРО

2021

11

З’ясували, які реквізити в чеку треба наводити обов’язково, а від яких можна безкарно ☺ відмовитися.

Обов’язково дивіться також пізніші статті, актуальні й для ПРРО: «Нові-старі реквізити чека РРО» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 30), «Акцизна марка в чеку РРО/ПРРО: позитив від ДПСУ» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 41)

ПРРО: погляд ДПС

Роз’яснення ДПСУ про ПРРО

2021

14

Більшість цих роз’яснень і зараз актуальна

РРО/ПРРО, інтернет-магазин і ДПС

Позиція ДПСУ щодо необхідності застосування РРО/ПРРО в різних ситуаціях

2021

25

Також див. статтю «Інтернет-еквайринг і РРО: Верховний Суд ставить крапку» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 23), в якій висловлена позиція ВС із цього питання

Послуги з оплатою в Інтернеті без РРО/ПРРО

Необхідність застосування РРО/ПРРО при оплаті за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів

2021

26

Наведена як наша позиція, що ґрунтується на нормах законодавства, так і позиція податківців

ПРРО: ситуації з життя

Практичні ситуації, пов’язані із застосуванням ПРРО

2021

34

Розглянуто, зокрема, питання необхідної кількості електронних підписів і печаток при роботі декількох касирів

Думка податківців про застосування ПРРО

Короткий огляд ключових РРО/ПРРО-питань

2021

35

Акцент зроблений на позиції податківців (але не без критики!)

Єдиноподатник та РРО/ПРРО-наступ

Сьогодення та майбутнє застосування РРО/ПРРО єдиноподатниками

2021

36

У тому числі розглянуто питання тестування ПРРО

Інтернет-банкінг vs РРО/ПРРО: податківці пом’якшують свою позицію?

Новий вектор у роз’ясненнях ДПСУ щодо необхідності застосування РРО/ПРРО при інтернет-банкінгу

2021

36

Стосується саме інтернет-банкінгу, тоді як щодо інтернет-еквайрингу актуальні попередні роз’яснення, у тому числі перераховані (та згадані) в цій таблиці

Мінфін поправив підзаконну нормативку щодо РРО/ПРРО

Останні нормативні зміни, що стосуються реєстрації та використання ПРРО

2021

40

Як довідкові див. також статті «Програмні РРО: підзаконне регулювання (частина 1)» і «ПРРО (частина 2): режим офлайн» у журналі за 2020 рік, № 30 і 31

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі