Теми статей
Обрати теми

Звіт про зарплатні борги: розбираємо новинку

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Зі звітності за січень 2021 року вводиться нова форма статистичного спостереження № 3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці». Хто і в якому порядку зобов’язаний подавати цей звіт? Розберемося в статті.

Загальні моменти

Запитання

Відповідь

Хто зобов’язаний подавати ф. № 3-борг?

Розпочнемо з того, що форма ця затверджена наказом Держстату від 21.07.2020 р. № 222. Далі відразу зауважимо, що ФОП-роботодавці ф. № 3-борг не подають! Це обов’язок юросіб, та й то не всіх (!).

«Здаватися» повинні тільки юрособи, дібрані за затвердженою методологією. Очевидно, мається на увазі Методологія, затверджена наказом Держстату від 30.12.2020 р. № 374 і розміщена на офіційному вебсайті Держстату в розділі «Методологія та класифікатори — Статистична методологія — Ринок праці» (www.ukrstat.gov.ua/norm_doc/2020/374/374.pdf).

Аналіз цього документа дозволяє дійти таких висновків:

1) юрособам із середньою кількістю працівників 9 і менше ф. № 3-борг подавати не потрібно (незалежно від виду діяльності);

2) юрособи із середньою кількістю працівників 10 і більше повинні визначити, чи входять вони до числа «обраних». Як? Найпростіше — вам зателефонують або напишуть зі статистики («засобами зв’язку в електронному форматі або безпосередньо») і скажуть «потрібно». Якщо вам зі статистики ніхто не писав/не телефонував, «перевірте себе» в сервісі Держстату «Пошук за кодом ЄДРПОУ» (ess.ukrstat.gov.ua/), де за своїм кодом ЄДРПОУ можна дізнатися, яку саме статзвітність потрібно подавати саме вам

З якою періодичністю і в який строк подавати звіт?

Щомісячно, не пізніше за 7-ме число кожного місяця. Уперше цей звіт подаємо за січень 2021 року. Оскільки 07.02.2021 р. — неділя, звіт можна подати 08.02.2021 р.*

Якщо немає заборгованості із зарплати, все одно потрібно подавати звіт?

Так, потрібно. Якщо на підприємстві немає заборгованості із зарплати і виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, то в ряд. 2000 розд. 1 ф. № 3-борг ставимо відмітку «√». Усі інші рядки звіту в цьому випадку будуть порожніми!

Способи подання звіту

Здати звіт за ф. № 3-борг можна на папері або в електронному вигляді (через кабінет респондента на сайті Держстату — statzvit.ukrstat.gov.ua/). Якщо у вашому переліку статзвітності не буде ф. № 3-борг, її можна додати із загального переліку (код форми S0220101)

* Див. «Календар бухгалтера. Лютий-2021» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 4).

Заповнюємо ф. № 3-борг

Тут нам допоможуть затверджені Держстатом Роз’яснення щодо заповнення ф. № 3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці» від 12.08.2020 р. № 19.1.2-12/23-20*. У цьому документі Держстат достатньо детально пояснив, що розуміти під заборгованістю з оплати праці і як заповнити кожен рядок звіту. Узагальнимо цю інформацію в таблиці.

* Форму звіту № 3-борг і роз’яснення щодо її заповнення ви можете знайти на сайті Держстату — www.ukrstat.gov.ua/.

Код рядка

Як заповнюємо

Розділ 2 «Обсяги заборгованості з оплати праці на підприємстві (установі, організації)»

2010

Зазначаємо загальну суму заборгованості із зарплати (в т. ч. виплат за цивільно-правовими договорами (ЦПД)), строк виплати якої сплив до 1-го числа місяця, що настає за встановленим місяцем здійснення розрахунків з працівниками. Наприклад, за роз’ясненням служби статистики, у ф. № 3-борг, складеній станом на 01.05.2021 р. (тобто за підсумками квітня 2021 року), має бути інформація про суму повністю або частково не виплачених нарахувань з оплати праці за січень — березень 2021 року і за попередні періоди.

Відповідно у ф. № 3-борг, складеній станом на 01.02.2021 р. (за підсумками січня 2021 року), має бути інформація про борги за грудень 2020 року і раніше.

Які нарахування враховуємо? — Основну і додаткову зарплату (у т. ч. виплати за ЦПД), інші заохочувальні та компенсаційні виплати, строк виплати яких сплив до кінця звітного періоду. До рядка 2010 не включаємо:

— суми відрахувань із зарплати, обов’язкові для всіх працівників згідно з чинним законодавством (ПДФО, військовий збір). Тобто у ф. № 3-борг наводимо «чисті» суми;

— суми депонованої зарплати, яка своєчасно не отримана з вини працівника

2020

Із загальної суми наявної заборгованості з виплати зарплати (ряд. 2010) виділяємо заборгованість із зарплати, не виплачену працівникам за попередні роки. Цей показник заноситься до ряд. 2020.

У звіті за ф. № 3-борг, складеному станом на 01.02.2021 р., показник ряд. 2020 дорівнюватиме показнику ряд. 2010, оскільки строк розрахунків з працівниками з оплати праці за січень 2021 року ще не настав.

У наступних звітних періодах дані ряд. 2020 зменшуватимуться на суму, яка виплачена в поточному році в рахунок погашення заборгованості за попередні роки

2030

У цьому рядку зазначаємо кількість працівників, яким ви винні зарплату (у т. ч. винагороду за ЦПД). Сюди включаємо основних працівників; сумісників; осіб, які працюють за цивільно-правовими договорами; звільнених працівників, поновлених на посаді за рішенням суду; інших осіб, яким нарахована, але своєчасно не виплачена зарплата

2040

Цей рядок заповнюємо за аналогією з рядком 2010. Тільки замість зарплатної заборгованості показуємо заборгованість із соцстрахівських виплат: лікарняних, допомоги по вагітності та пологах, допомоги на поховання. Причому враховуємо заборгованість з виплат як за рахунок коштів підприємства, так і за рахунок коштів Фонду соцстраху

Пояснення

Якщо порівняно з попереднім періодом сума заборгованості з розрахунків з оплати праці збільшилася або зменшилася на 25 % і більше, наводимо пояснення причини такого відхилення (збільшення або зменшення)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі