Теми статей
Обрати теми

Структура власності «на підході»: як реагувати?

Шевчук Михайло, податковий експерт
Появи структури власності ми чекали ближче до набрання чинності Законом № 3611 (28.04.2020 р.), але, як виявилося, були не праві. Надворі лютує лютий-2021, а структура власності тільки зараз замаячила на горизонті (у вигляді проєкту). Що означатиме її поява для юросіб? Пропонуємо розібратися із цим уже зараз, спираючись при цьому на роз’яснення Мін’юсту із листа від 13.01.2021 р. № 245/8.4.4/32-21!

1 Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 06.12.2019 р. № 361-IX.

Коротко про головне

Про те, що повідомляти про своїх бенефіціарів доведеться по-новому — згідно із новим Законом (№ 361), ви вже, мабуть, знаєте2.

2 Ми повідомляли вам про це у статтях «Відомості про бенефіціарів: нова хвиля» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 8) і «Малюємо» бенефіціарів — 2020: «гарячі» запитання» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 9).

Поза грою тільки: політичні партії, структурні утворення політичних партій, професійні спілки та інші щасливчики, перелічені як виняток у п. 9 ч. 2 ст. 9 Закону № 7553.

3 Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Також не стосуються ці правила фізосіб-підприємців (незалежно від системи оподаткування) та «незалежних професіоналів».

При цьому нові правила вимагають:

1) оновлення інформації про кінцевих бенефіціарних власників (далі — КБВ) юрособами, зареєстрованими до набрання чинності Законом № 361 (28.04.2020 р.). Частина 4 розд. ХХ Закону № 361 зобов’язує їх подати держреєстратору: (а) інформацію про КБВ в обсязі, визначеному цим Законом4; (б) структуру власності протягом трьох місяців з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким буде затверджено її форму та зміст;

4 Прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дата народження, країна громадянства, серія та номер паспорта громадянина України або паспортного документа іноземця, місце проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), а також повне найменування й ідентифікаційний код (для резидента) засновника юрособи, в якій ця особа є кінцевим бенефіціарним власником, характер і міра (рівень, ступінь, частка) бенефіціарного володіння (вигоди, інтересу, впливу). У разі відсутності в юрособи кінцевого бенефіціарного власника юрособи, у тому числі кінцевого бенефіціарного власника її засновника, якщо засновник — юрособа, вноситься обґрунтована причина його відсутності.

2) щорічного підтвердження відомостей про КБВ (починаючи з наступного року з дати держреєстрації юрособи, протягом 14 к. дн.). Цей обов’язок закріплений у ст. 171 Закону № 755 і вимагає від юрособи подання держреєстратору:

а) заяви про підтвердження відомостей про КБВ;

б) структури власності за затвердженими формою та змістом;

в) витягу, виписки чи іншого документа з торговельного, банківського, судового реєстру, що підтверджує реєстрацію юрособи-нерезидента в країні її місцезнаходження — у разі, якщо засновником юрособи є юрособа-нерезидент;

г) нотаріально засвідченої копії документа, що посвідчує особу, яка є КБВ юрособи, — для фізособи-нерезидента;

Посвідчувати нотаріально такий документ доведеться і фізособам-резидентам, якщо він оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру5.

5 Тобто коли в особи «старий» паспорт, який не містить безконтактного електронного носія інформації.

3) повідомлення держреєстратора про зміни протягом 30 роб. дн. із дня їх виникнення (шляхом подання документів, які підтверджують ці зміни).

Що повідав Мін’юст?

Тепер, власне, про те, що й послугувало приводом для написання цієї статті — лист Мін’юсту від 13.01.2021 р. № 245/8.4.4/32-21 (ср. ). Він присвячений щорічному підтвердженню відомостей про КБВ юрособи. Але це зовсім не означає, що стосується цей лист виключно пункту 2 з попереднього розділу нашої статті.

По-перше, посилаючись на ч. 4 розд. X Закону № 361-IX Мінфін заявляє, що всі (!) юрособи повинні оновити інформацію про КБВ протягом трьох місяців з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким будуть затверджені форма та зміст структури власності.

Узагалі-то зазначена частина формально стосується тільки юросіб, зареєстрованих до набрання чинності Законом № 361 (до 28.04.2020 р.). Але, очевидно, логіка в тому, що й ті, хто зареєстрований після зазначеної дати, у зв’язку з відсутністю встановленої форми структури власності просто не могли її подати. Тому оновлювати інформацію про КБВ (у 3-місячний строк після появи структури власності), очевидно, доведеться і їм.

Оскільки у 2020 році нормативно-правовий акт, яким мали бути затверджені форма та зміст структури власності, прийнятий не був, то подання відомостей про КБВ вперше відповідно до вказаного закону очікуватиметься у 2021 році після прийняття зазначеного нормативно-правового акта.

По-друге, Мін’юст займає вигідну для юросіб позицію: у 2021 році потрібно тільки вперше подати відомості про КБВ, а тому перше щорічне їх підтвердження має відбутися лише у 2022 році.

При цьому строк, протягом якого має бути підтвердження, встановлений Законом № 755 (він становить 14 к. дн. з дати державної реєстрації).

Тому кожна юрособа у 2022 році протягом 14 к. дн. з дати державної реєстрації створення такої юрособи повинна буде підтвердити відомості про КБВ.

Наприклад, якщо юрособа зареєстрована 10 лютого, то обов’язок із подання документів відповідно до ст. 171 Закону № 755 у неї виникає з 10.02.2022 р. до 24.02.2022 р.

По-третє, Мін’юст звертає увагу, що подання документів у межах щорічного підтвердження здійснюється незалежно від того, відбувалися протягом року будь-які зміни щодо КБВ чи ні.

При цьому, якщо зміни відбудуться, то, як уже було сказано, повідомити про них держреєстратору потрібно протягом 30 роб. дн. із дня їх виникнення (але це, знову-таки, не скасовує необхідності щорічного підтвердження даних про КБВ й фактично ніяк на цей обов’язок не впливає).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі