Теми статей
Обрати теми

Якщо відпустку перервала хвороба: ВС змінює правила гри

Александрова Олеся, експерт з кадрових і податкових питань, Кучерова Оксана, юрист
Якщо непрацездатність працівника настала в період щорічної відпустки, то відпустку можна продовжити або перенести на інший період на кількість календарних днів, протягом яких працівник був непрацездатний. Хто визначає, продовжувати відпустку чи переносити? Працівник чи роботодавець? Давайте поглянемо, що вирішив суд.

Раніше вважалося, що питання про продовження або перенесення відпустки, яку перервала хвороба, повинне вирішуватися за погодженням між працівником і роботодавцем. Тобто працівник приймати рішення про продовження відпустки самостійно не має права. Зокрема, таку позицію підтримували суди (див. постанову ВС від 21.08.2019 р. у справі № 466/4738/18*), представники Мінсоцполітики (див. листи від 21.03.2019 р. № 369/0/206-19 і від 25.07.2019 р. № 1115/0/206-19) і Держпраці (див. за посиланням: lviv.dsp.gov.ua/z-pytan-pratsi/pratsivnyk-zakhvoriv-pid-chas-shchorichnoi-v/).

* reyestr.court.gov.ua/Review/83925398

Проте не так давно ВС змінив точку зору із цього питання (див. постанову від 13.10.2020 р. у справі № 712/9213/18**). Розглядаючи справу про продовження відпустки у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, що настала під час відпустки, суд дійшов такого висновку: продовження відпустки не вимагає спеціальних дій з боку працівника, тоді як перенесення вимагає згоди роботодавця й ініціативи працівника.

** reyestr.court.gov.ua/Review/93217983

Інакше кажучи, ВС вирішив, що для продовження відпустки, яку перервала хвороба, працівникові не потрібно подавати ще одну заяву, оскільки відпочинок поновлюється після перерви автоматично.

Пояснює свою позицію суд тим, що ні КЗпП, ні Закон про відпустки не містять вимог щодо подання заяви про продовження відпустки. Про необхідність отримати на це згоду роботодавця там теж нічого не сказано.

У такому разі єдиним обов’язком працівника є повідомлення роботодавця (в будь-якій формі) про тимчасову непрацездатність. При цьому надати лікарняний лист працівник може вже після виходу з відпустки. Це буде підтвердженням правомірності продовження відпустки й обґрунтує поважність причини відсутності працівника на роботі.

У загальному випадку документом, що засвідчує тимчасову непрацездатність, є листок непрацездатності. Водночас перенести або продовжити відпустку можна і на підставі довідки про проходження обстеження в спеціалізованій лікувально-профілактичній установі (див. лист Мінпраці від 20.08.2010 р. № 233/18/99-10).

Зовсім інша ситуація виникає, якщо працівник хоче перенести відпустку на інший період. Самостійно вирішувати питання про перенесення відпустки на інший період працівник не має права. Він повинен подати роботодавцеві заяву з проханням перенести відпустку, в якій зазначити бажану дату перенесення. Після того, як роботодавець і працівник погоджують нову дату відпустки, видають відповідний наказ (розпорядження).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі