Теми статей
Обрати теми

Ризиковий ПДВ‑статус можна оскаржити!

Децюра Сергій, податковий експерт
Чи можна оскаржити в суді рішення ДПСУ про присвоєння платникові ПДВ ризикового статусу? Здавалося б: що за запитання? А де, як не в суді, платникові шукати захисту своїх законних прав? Але на практиці раніше часто суди визнавали безпідставними подібні позови платників податків. Тепер же Верховний Суд постановою від 16.12.2020 р. у справі № 340/474/20 поставив крапку в цьому питанні — оскаржувати ризиковий ПДВ-статус у суді можна!

Досить велика кількість ПН/РК блокується з причин ризиковості платника ПДВ. Причому часто в податківців немає достатніх підстав стверджувати, що платник ПДВ ризиковий. Але це не заважає їм безпідставно присвоювати платникові ПДВ ризиковий статус і цим гальмувати реєстрацію ПН/РК.

З таким свавіллям податківців платники ПДВ намагалися боротися ще за часів дії старого Порядку зупинення реєстрації ПН/РК, затвердженого постановою КМУ від 21.02.2018 р. № 117 (втратив чинність 01.02.2020 р.).

Але тоді спроби оскаржити рішення про присвоєння ризикового статусу виявилися марними. І для цього були дві причини:

(1) сам Порядок прямо не говорив про можливість оскарження таких рішень;

(2) суди (постанова ВС від 20.11.2019 р. у справі № 480/4006/18) відкидали можливість оскарження такого рішення.

Суди аргументували це тим, що дії податківців щодо внесення до системи моніторингу даних про ризиковість платника є лише їх службовою діяльністю. І внесення таких даних до системи моніторингу прямо не призводить до певних правових наслідків для суб’єктів. Враховуючи це, ВС у ті часи стверджував: права платника ПДВ, у якого заблокували ПН/РК через віднесення його за рішенням фіскалів до ризикових, не порушуються, а отже, позовні вимоги щодо оскарження їх рішення є безпідставними img 1.

Така логіка була, ну, дуже специфічна. Але оскільки її просував Верховний Суд, то всі судові спори із цього приводу були марними.

Але після того як у лютому 2020 року скасували старий Порядок блокування ПН/РК і на його місце прийшов новий Порядок, затверджений постановою КМУ від 11.12.2019 р. № 1165, у цьому питанні відбулися зміни. Так, у п. 6 нового Порядку зазначено, що в разі надходження фіскалам відповідного рішення суду, що набрало законної сили, комісія регіонального рівня виключає платника з переліку платників податку, які відповідають критеріям ризиковості. Крім того, право на звернення до суду також передбачено у формі Рішення про відповідність/невідповідність платника податку критеріям ризиковості (додаток 4 до нового Порядку).

І ось ВС у постанові від 16.12.2020 р. у справі № 340/474/20 підтвердив, що норми нового Порядку надають право оскаржувати рішення про визнання платника ризиковим. А висновки постанов ВС, які спиралися на норми старого Порядку, не застосовуються.

Доволі слушний висновок, яким ВС надав право платникам ПДВ, які вважають, що їм незаконно присвоїли ризиковий статус, обстоювати в суді свою правду. Це також «дзвіночок» для фіскалів про те, що без доказів ризиковості їх рішення будуть скасовані.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі