Теми статей
Обрати теми

Для пошуку КВЕДа — усі засоби добрі

Савченко Олена, налоговый эксперт
Як відомо, види діяльності, якими хоче займатися ФОП, мають бути внесені до: Єдиного державного реєстру (далі — ЄДР), а для єдиноподатників — ще й до реєстру платників єдиного податку (далі — ЄП). У більшості випадків підібрати відповідні КВЕДи не проблема. Але як бути, якщо ваш вид діяльності виявився «міцним горішком».

1. Про всяк випадок нагадаємо, що зараз коди ми беремо з Класифікації видів економічної діяльності ДК 009:2010. У загальному вжитку — КВЕД-2010 (уведений відповідно до наказу Держспоживстандарту від 11.10.2010 р. № 457).

2. У самому цьому КВЕД-2010 жодних пояснень немає. Такі пояснення є в Методологічних основах та поясненнях до позицій Класифікації видів економічної діяльності, затверджених наказом Держкомстату від 23.12.2011 р. № 396. Їх і радимо вивчати.

Пояснення до КВЕД «вшиті» в сервіс із визначення КВЕДа (kved.ukrstat.gov.ua), що, до речі, дуже зручно.

3. Трапляється, що за КВЕД-2010 складно визначити код своєї діяльності навіть з урахуванням пояснень. А за «старим» КВЕД-2005 він визначається легко. Тоді можна скористатися сервісом підбору «нового» коду за «старим». Розміщений він усе за тією ж адресою: kved.ukrstat.gov.ua.

4. Але як бути, якщо зрештою ви все одно сумніваєтеся, чи правильно зроблений вибір КВЕД?

Податківці для визначення, до якого виду/коду належить обрана госпдіяльність, пропонують звертатися до Державної служби статистики України (далі — Держстат). І це, очевидно, непогана порада. Але як це зробити? Куди, що та за якою формою відправляти? Як скласти запит?

Фахівці з Держстату рекомендують діяти таким чином.

Почати потрібно зі складання письмового запиту до місцевого органу Держстату (місцевого управління статистики). Такий запит можна скласти в довільній формі. Цей запит повинен містити прохання роз’яснити, який код КВЕД відповідає тій діяльності, якою ви плануєте займатися.

При цьому детально опишіть, який вид діяльності плануєте здійснювати. Не варто обмежуватися формальними і загальними фразами. Краще опишіть усе максимально детально.

Далі зазначаєте свої контактні дані (адресу, телефон обов’язково). І особисто підписуєте це звернення. Для того щоб спростити процедуру і не зв’язуватися з поштовими відправленнями й особистими відвідуваннями Держстату, ви цей запит скануєте, конвертуєте в PDF-формат, відправляєте на електронну скриньку органу Держстату.

Розглянувши ваш запит, вам надішлють реквізити рахунку, який ви повинні оплатити за надані державні послуги (сума — орієнтовно 50 грн).

Після цього вам нададуть офіційну відповідь, яка й буде для вас керівництвом до дії з вибору потрібного коду КВЕД під планований вид діяльності.

Як бачите, нічого складного img 1.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі