Теми статей
Обрати теми

Звільнення ФОП на ЄП від РРО/ПРРО: ювелірні нюанси

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
«РРО/ПРРО-відстрочення» до кінця 2021 року підприємці-єдиноподатники груп 2 — 4 отримали. Але не всі. «Ювелірам» і тим, хто надає платні послуги у сфері охорони здоров’я, не пощастило*. У зв’язку з чим у них виникає чимало запитань. Розберемо цікаве питання щодо «ювелірів».

* Деталі знайдете в статті «РРО-відстрочення для єдиноподатників та інші новації Закону № 1017» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 50).

ФОП-ЄП групи 3 займається ремонтом і виробництвом ювелірних виробів під замовлення та на продаж. Чи може ФОП як виробник продавати свої вироби без РРО/ПРРО?

«Оновлений» п. 61 підрозд. 10 розд. XX ПКУ НЕ дає РРО/ПРРО-звільнення, зокрема, тим ФОП-єдиноподатникам груп 2 — 4, які здійснюють «реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння».

Питання в тому, що вважати реалізацією.

Певну неоднозначність до цього питання вносить «різнобій» у частині формулювань з тієї ж єдиноподаткової глави 1 розділу XIV ПКУ. Трапляються, наприклад, такі формулювання:

«Дія цього підпункту не поширюється на фізичних осіб — підприємців, які … здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізичні особи — підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи»;

«291.7. Для цілей цієї глави під побутовими послугами населенню, які надаються першою та другою групами платників єдиного податку, розуміються такі види послуг:

28) виготовлення ювелірних виробів за індивідуальним замовленням;

29) послуги з ремонту ювелірних виробів;»

Знову ж таки в ПКУ в нас є визначення понять:

«14.1.36. господарська діяльність — діяльність особи, що пов’язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг…»

«14.1.202. продаж (реалізація) товарів — будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів. Не вважаються продажем товарів операції з надання товарів у межах договорів комісії (консигнації), поруки, схову (відповідального зберігання), доручення, довірчого управління, оперативного лізингу (оренди), інших цивільно-правових договорів, які не передбачають передачі прав власності на такі товари»;

«14.1.203. продаж результатів робіт (послуг) — будь-які операції господарського, цивільно-правового характеру з виконання робіт, надання послуг, надання права на користування або розпоряджання товарами, у тому числі нематеріальними активами та іншими об’єктами власності, що не є товарами, за умови компенсації їх вартості, а також операції з безоплатного надання результатів робіт (послуг)…».

Висновок 1. Ремонт і виготовлення ювелірних виробів за індивідуальним замовленням не можна вважати реалізацією «ювелірки» для цілей застосування РРО/ПРРО.

Тут інша природа відносин. Це договори: надання послуг — у випадку з ремонтом; підряду/робіт — у випадку з виготовленням на замовлення. Така діяльність не потрапляє до визначення «продаж (реалізація) товарів».

Підтвердження знову ж таки бачимо в логіці побудови єдиноподаткової глави 1 розділу XIV ПКУ. Послуги населенню з виготовлення ювелірних виробів за індивідуальними замовленнями та з ремонту ювелірних виробів можна надавати в групах 1 і 2.

А ось

«діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння» —

тільки в групі 3 на ставці 5 %.

З урахуванням вимог останнього абзацу п. 293.3 ПКУ.

Висновок 2. А ось із діяльністю з торгівлі продукцією власного виробництва не все так просто.

З одного боку, виробництво — це діяльність, пов’язана з випуском продукції, яка включає всі стадії технологічного процесу, а також реалізацію виробленої продукції. Інакше кажучи, виробництво має на увазі в тому числі реалізацію виробленого.

І цитати вище з єдиноподаткової глави 1 розділу XIV ПКУ в цьому плані нас дещо обнадіюють, адже «всюди» діяльність з виробництва зазначена окремо від діяльності з продажу (реалізації).

Знову ж таки виробництво ювелірних і подібних виробів значиться у КВЕД під окремим кодом 32.12. Тоді як у діяльності з перепродажу (продажу без переробки) коди інші (зокрема, 46.48, 47.77).

Але, на жаль, нікуди не подінеш визначення «продаж (реалізація) товарів» з п.п. 14.1.202 ПКУ (див. вище). Йому податківці, очевидно, й приділятимуть першорядне значення. Є передача права власності на товар? Є. Отже, й реалізація є img 1. Неважливо, це власна продукція чи куплений для перепродажу виріб.

Тому виходити, вважаємо, потрібно з того, що РРО/ПРРО-звільнення за п. 61 підрозд. 10 розд. XX ПКУ НЕМАЄ ні в тих, хто займається торгівлею (перепродажем) «ювелірки», ні в тих, хто займається продажем самостійно виробленої «ювелірки».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі