Теми статей
Обрати теми

Змінився номер телефону підприємства: куди «сурмити»?

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Які дії потрібно здійснювати, якщо на підприємстві змінився контактний номер телефону? Слід оповіщати обслуговуючий банк і свою податкову? Це запитання рано чи пізно може торкнутися кожного, тому в цьому короткому матеріалі представляємо вашій увазі відповідь на нього!

Як змінити контактні дані ЄДР

Розпочнемо з того, що контактні дані підприємства (телефон і адреса електронної пошти) кожна юрособа зазначає ще на етапі своєї держреєстрації. При цьому такі дані потрапляють до Єдиного державного реєстру (ЄДР) (згідно із п. 18 ч. 2 ст. 9 Закону № 755*).

* Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Відповідно, якщо ці дані змінюються, про це потрібно обов’язково повідомити держреєстратора. Перелік документів, які подаються в такому разі, встановлений ч. 4 ст. 17 Закону № 755.

Майже аналогічні правила діють щодо ФОП, громадських формувань, політичних партій тощо, але в цій замітці говоримо саме про юросіб.

Для нашого випадку буде потрібна передусім заява про держреєстрацію змін до відомостей про юрособу, що містяться в ЄДР. Фактично його роль виконує заява про державну реєстрацію юрособи (крім громадських формувань та органів влади), форму якої затверджено наказом № 3268/5** (форма 2). Увага: з 11.07.2021 р. вона викладена в новій редакції!

** Наказ Мін’юсту «Про затвердження форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 18.11.2016 р. № 3268/5.

Особливістю його заповнення є те, що:

у полі «Відомості про реєстраційну дію (обирається одна з реєстраційних дій)» відмітку необхідно поставити біля комірки «Державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу»;

у полі «Державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу» — біля комірки «Зміна інформації для здійснення зв’язку».

Заповнити в цій заяві необхідно підрозділ «Інформація для здійснення зв’язку з юридичною особою:», де зазначити вже оновлені дані про зв’язок з юрособою.

Важливо. Документ про сплату адміністративного збору подавати не потрібно. Адже за держреєстрацію змін до інформації про здійснення зв’язку з юрособою збір не стягується.

Згідно з абз. 8 ч. 1 ст. 36 Закону № 755.

Далі йде «бенефіціарний набір» документів — із пп. 14 — 16 ч. 4 ст. 17 Закону № 755 (структура власності й Ко). Необхідність їх подання слід розглядати в комплексі з нормою із п. 22 ст. 17 Закону № 755. А вона свідчить:

«якщо зміни у структурі власності та інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи відсутні, юридичні особи зобов’язані повідомляти державного реєстратора про відсутність таких змін при проведенні державної реєстрації будь-яких змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі».

Тобто в класичному випадку, очевидно, можна було б обмежитись зазначенням у заяві форми 2, що інформація про кінцевих бенефіціарних власників (КБВ) перебуває в актуальному стані, й додатково держреєстратору нічого не подавати***.

*** Вам буде цікавою стаття «Подання відомостей про бенефіціарів та структуру власності: «на старт, увага…» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 25).

Але ось тільки ситуація в нас якраз не класична. Оскільки 11.07.2021 р. тільки стартує подання юрособами «актуалізованого» пакета «бенефіціарних» документів (у тому числі структури власності).

І оскільки положення про форму та зміст структури власності (наказ від 19.03.2021 р. № 163) набирає чинності з 11.07.2021 р., підприємству в будь-якому випадку (при реєстрації змін із 11.07.2021 р.) доведеться поєднати реєстрацію змін і подання «актуалізованого» пакета «бенефіціарних» документів.

Або спочатку окремо подати «бенефіціарний» набір документів, а потім вже реєструвати зміни. Але особливого сенсу в цьому не вбачається.

Тобто в тій же формі 2 доведеться, крім зазначення оновлених даних про зв’язок із юрособою, заповнити ще й сторінку 2 актуальною інформацією про КБВ (або про їх відсутність).

Також потрібно буде подати документи з пп. 14 — 16 ч. 4 ст. 17 Закону № 755, а саме:

структуру власності;

— витяг, виписку або інший документ із торговельного, банківського, судового реєстру тощо, що підтверджує реєстрацію юрособи-нерезидента в країні її місцезнаходження — у разі, якщо засновником юрособи є юрособа-нерезидент;

— нотаріально засвідчену копію документа, що посвідчує особу, яка є КБВ юрособи, — для фізособи-нерезидента, та якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру (йдеться про паспорт старого зразка (у формі книжечки)), — для фізособи-резидента****.

**** Також вам буде цікавою стаття «Подаємо відомості про бенефіціарів: відповіді на запитання» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 27).

За внесення до ЄДР інформації про КБВ і структуру власності платити адмінзбір не доведеться, якщо документи подані у строк з 11.07.2021 р. по 11.10.2021 р. Розщедритися доведеться тільки в тому випадку, якщо не встигнути вкластися в цей строк.

Кого ще повідомляти?

Про зміну контактного телефону головне подати інформацію держреєстратору.

Податківцям інформацію про ці зміни передасть саме він. При цьому в податковій звітності, яка подається після зміни контактного номера телефону та після внесення відповідних змін до ЄДР, необхідно зазначати вже оновлені дані.

А ось повідомляти контрагентів за вас ніхто не буде, тому рекомендуємо повідомити їх про зміни, що сталися.

Те саме стосується й обслуговуючого банку, якому також бажано самостійно повідомити про зміну номера телефону.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі