Теми статей
Обрати теми

Облік придбання комп’ютерних програм

Солошенко Людмила, податковий експерт
Придбали комп’ютерну програму і замислилися, як її облікувати? Недивно, адже облік і справді багатогранний. Програмне забезпечення може обліковуватися як нематеріальний актив або його поліпшення, у витратах і навіть у складі об’єкта основних засобів! Тому розберемо облік на прикладі конкретних ситуацій.

НМА

Ситуація: придбали екземпляр (копію) програми (зі строком служби більше 1 року або безстрокової), щоб нею користуватися як кінцевий споживач.

Бухгалтерський облік. У бухгалтерському обліку програму, придбану для кінцевого використання (купівлю екземпляра, коли отримано невиключні майнові права), зараховують у нематеріальні активи (НМА) і обліковують на субрахунку 127 «Інші нематеріальні активи».

Із наступного місяця після введення програми в експлуатацію починають нараховувати амортизацію протягом строку корисного використання (п. 29 НП(С)БО 8). При цьому строк корисного використання програми підприємство встановлює самостійно з урахуванням правовстановлюючого документа (ліцензійного договору) при зарахуванні програми на баланс (пп. 25, 26 НП(С)БО 8).

Амортизацію за НМА нараховують тими ж методами, що і за основними засобами (п. 27 НП(С)БО 8), здебільшого — прямолінійним методом. Суму нарахованої амортизації відносять у бухобліку на витрати за напрямами витрат (Дт 15, 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 133).

Податковий облік. Жодних питань у податковому обліку з НМА не виникне у малодохідників. Для них об’єктом оподаткування податком на прибуток є бухфінрезультат. Тому податкові різниці з розд. III ПКУ (у тому числі за НМА) вони не визначають.

А ось високодохідники і малодохідники-добровольці повинні вести податковий облік НМА за правилами ПКУ і коригувати бухфінрезультат на різниці (у тому числі амортизаційні різниці за ст. 138 ПКУ).

Тому такі платники податків екземпляр програми, придбаний для кінцевого використання, зараховують у податкову НМА-групу 6 «Інші нематеріальні активи». І нараховують податкову амортизацію за правилами, аналогічними бухобліковим (п.п. 138.3.1 ПКУ). Найчастіше — прямолінійним методом, виходячи з бухоблікового строку корисного використання НМА, встановленого зважаючи на правовстановлюючі документи.

Екземпляр комп’ютерної програми, придбаний для кінцевого використання, високодохідники і малодохідники-добровольці зараховують у податкову НМА-групу 6.

Щоправда, податківці радять без розбору всі програми відносити до податкової НМА-групи 5 «Авторське право та суміжні з ним права» зі строком амортизації не менше 2 років (ЗІР 102.05; лист ДФСУ від 06.02.2019 р. № 424/6/99-99-15-02-02-15/ІПК). Проте вважаємо, що до НМА-групи 5 програма може потрапити тільки у разі придбання на неї майнових прав і купівлі як об’єкта права інтелектуальної власності (див. наступну ситуацію), а не коли йдеться про купівлю екземпляра.

Тим паче, що і Мінфін висловлювався за облік комп’ютерних програм, що придбавалися підприємством, саме у складі групи «Інші нематеріальні активи» (лист від 13.07.2009 р. № 31-34000-20-10/18896). Тобто з урахуванням положень п. 5.3 ПКУ їх треба і в податковому обліку обліковувати в НМА-групі 6.

У ПДВ-обліку придбання екземпляра програми для використання кінцевим споживачем — пільгове придбання (підпадає під ІТ-пільгу з ПДВ за п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Безстрокова програма. А що як строк служби програми, що придбавалася, за документами не визначений (наприклад, придбали безстроковий ключ активації)?

У такому разі зауважте, що:

— у бухобліку — НМА з невизначеним строком корисного використання амортизації не підлягають (п. 25 НП(С)БО 8). Тому для нарахування бухгалтерської амортизації такий строк корисного використання краще встановити самостійно;

— у податковоприбутковому обліку — встановити строк важливо високодохідникам і малодохідникам-добровольцям. Адже якщо правовстановлюючим документом строк корисного використання НМА не встановлений, його в податковому обліку встановлюють самостійно, проте не менше 2 і не більше 10 років (п.п. 138.3.4 ПКУ).

Приклад. Придбали екземпляр бухгалтерської програми для ведення обліку вартістю 18000 грн, без ПДВ. Строк корисного використання — 5 років.

Придбання екземпляра комп’ютерної програми для кінцевого використання

з/п

Зміст господарської операції

Бухоблік

Сума, грн

Дт

Кт

1

Перераховано плату за програму

371

311

18000

2

Отримано програму

154

631

18000

3

Відображено залік заборгованостей

631

371

18000

4

Уведено програму (об’єкт НМА) в експлуатацію

127

154

18000

5

Нараховано щомісячну амортизацію

(18000 грн : 5 років : 12 місяців)

92

133

300

Ситуація: придбали програму як об’єкт права інтелектуальної власності (придбали на неї виключні майнові права).

У такому разі облік буде аналогічним, з тією лише різницею, що:

— у бухобліку придбану програму зараховують на субрахунок 125 «Авторське право та суміжні з ним права», а

— у податковоприбутковому обліку високодохідники і малодохідники-добровольці — до податкової НМА-групи 5 «Авторське право та суміжні з ним права» (з мінімальним строком амортизації не менше 2 років).

Витрати (ВМП)

Ситуація: користуємося бухгалтерськими програмами (ЛІГА, М.Е.Doc). Періодично оплачуємо доступ на квартал/пів року/рік.

Бухгалтерський облік. У такому разі, здійснивши оплату, підприємство отримує доступ до неї на певний строк: квартал/пів року/рік. Сплачувані періодичні платежі — свого роду абонплата за користування програмою, по суті плата за послуги доступу. Тому для обліку це звичайні витрати.

Якщо оплату вносять щомісячно, то в обліку такі витрати відображають записом Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 631. А якщо оплату перераховують за більш тривалий період (квартал/пів року/рік), її спочатку відносять на витрати майбутніх періодів — ВМП (Дт 39 — Кт 371), а у міру отримання послуг з користування програмою списують на витрати звітного періоду (Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 39).

Якщо за користування програмою сплачуємо періодичні платежі за квартал/пів року/рік, то їх обліковуємо у витратах (через витрати майбутніх періодів).

А що як внесли річну абонплату? Можливо, користування програмою, оплачене на 1 рік, облікувати як об’єкт НМА? Такий підхід, на наш погляд, усе ж некоректний.

У визначенні з п. 4 НП(С)БО 8 говориться, що нематеріальний актив — це немонетарний актив, який не має матеріальної форми і може бути ідентифікований. Проте нічого не сказано про строк корисного використання. Але не варто випускати з уваги, що у фінансовій звітності НМА відображаються в розділі I Балансу і належать до необоротних активів. А необоротними вважають активи зі строком служби більше 1 року або одного операційного циклу, якщо він довший за рік. Тому для зарахування об’єкта в НМА строк його корисного використання повинен усе ж перевищувати 1 рік.

Звичайно, НМА-облік фіскали можуть тільки вітати. Проте повторимо: податківці взагалі висловлюються за НМА-групу 5 з мінімальним строком не менше 2 років (ЗІР 102.05)! А в цьому разі йдеться про річний строк. Тому, на наш погляд, річний доступ критеріям НМА не відповідає.

Податковий облік. У податковому обліку витрати з користування програмою облікуються за бухобліковими правилами.

Приклад. Сплачений (у сумі 675 грн, без ПДВ) доступ на 3 місяці за користування програмою.

Абонплата за користування програмою (послуги доступу)

з/п

Зміст господарської операції

Бухоблік

Сума, грн

Дт

Кт

1

Оплачено доступ на 3 місяці за користування програмою

371

311

675

2

Віднесено витрати на витрати майбутніх періодів

39

371

675

3

Плату за доступ списано на витрати звітного періоду (щомісячно)

92

39

225

Поліпшення

Ситуація: на придбану і використовувану програму встановлюємо за доплату оновлену версію програмного продукту (переходимо з платформи 1С на BAS).

Бухгалтерський облік. У такому разі, по суті, маємо справу з поліпшенням комп’ютерної програми. Адже програму вже придбали раніше і нею користувалися, а зараз за доплату переходимо на її вдосконалену версію. При цьому дані старої платформи залишаються доступними для використання.

У бухобліку витрати на здійснювані поліпшення збільшують первісну вартість об’єкта НМА і підлягатимуть амортизації (Дт 154 — Кт 631).

Податковий облік. У податковоприбутковому обліку витрати на поліпшення об’єкта НМА облікуються за бухобліковими правилами. Тобто капіталізуються і вплинуть на суму бухгалтерської, а у високодохідників і малодохідників-добровольців також і податкової амортизації.

Приклад. За доплату в 300 грн (без ПДВ) здійснено перехід на оновлену версію програмного продукту.

Перехід на нову версію програми (поліпшення)

з/п

Зміст господарської операції

Бухоблік

Сума, грн

Дт

Кт

1

Відображено витрати на поліпшення комп’ютерної програми

154

631

300

2

Перераховано оплату постачальнику

631

311

300

3

Витрати на поліпшення комп’ютерної програми віднесено на збільшення її первісної вартості

127

154

300

ОЗ

Ситуація: придбали ноутбук/комп’ютер разом зі встановленим програмним забезпеченням (оснащений ліцензійною операційною системою Windows, OEM-версія).

Бухгалтерський облік. У такому разі ПЗ купується із «залізом» і є невід’ємною частиною об’єкта основних засобів (ОЗ), що придбавався. Тому обліковується на субрахунку 104 «Машини та обладнання» у складі об’єкта ОЗ (як єдиний об’єкт).

Якщо комп’ютерну програму купуємо разом із комп’ютером/ноутбуком/обладнанням, вона обліковується у складі придбаного об’єкта ОЗ.

Податковий облік. У малодохідників операції облікуються за бухобліковими правилами. А ось високодохідники і малодохідники-добровольці техніку, придбану разом із комп’ютерною програмою (за умови, що вартість без ПДВ перевищує 20000 грн), зарахують до податкової групи 4 ОЗ (з мінімальним строком амортизації не менше 2 років). І в загальному порядку відрбражатимуть амортизаційні різниці.

Приклад. Придбали ноутбук вартістю 26400 грн (у тому числі ПДВ — 4400 грн) зі встановленим програмним забезпеченням (ПЗ).

Придбання програми разом з об’єктом ОЗ

з/п

Зміст господарської операції

Бухоблік

Сума,

грн

Дт

Кт

1

Отримано ноутбук зі встановленим ПЗ

152

631

22000

2

Відображено ПК з ПДВ (за наявності зареєстрованої ПН)

644/1

631

4400

641/ПДВ

644/1

4400

3

Перераховано оплату продавцю

631

311

26400

4

Введено ноутбук зі встановленим ПЗ в експлуатацію

104

152

22000

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі