Теми статей
Обрати теми

Об’єднаний звіт: лікарняні із запізненням

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
На жаль, фінансування допомог ФСС із затримкою — це реалії нашого сьогодення. Фонд навіть публікує інфографіку щодо перерахування коштів. І чесно кажучи, дати не радують. Лікування обходиться недешево, а допомога затримується в середньому на два місяці. Дістається тут і роботодавцям. Адже їм не лише доводиться роз’яснювати працівникам ситуацію, а ще й у звітності все це щастя «малювати». Ось саме про «малювання» ми зараз і поговоримо.

Лікарняні в Д1

Суму лікарняних відображаємо в Д1, сформованому за той місяць звітного кварталу, в якому вони були фактично нараховані в бухобліку. Цей порядок не змінюється й у разі, коли місяці, на які припав період хвороби, входять до звітного кварталу. Тобто тут «рулить» місяць нарахування.

У Д1 лікарняні відображаємо окремим рядком або рядками, якщо непрацездатність припала на декілька місяців.

Якщо лікарняні нараховує звичайний роботодавець, то за рядком з їх сумою наводимо, серед іншого, у графі:

— 08 — код категорії застрахованої особи «29» — якщо хворів звичайний працівник (ставка ЄСВ — 22 %) або ж «36» — якщо хворів працівник з інвалідністю (ЄСВ — 8,41 %);

— 10 — місяць і рік, на які припадає період тимчасової непрацездатності;

— 12 — кількість календарних днів тимчасової непрацездатності, які припали на місяць, зазначений у графі 10, згідно з лікарняним листом.

Інші графи за рядками з лікарняними заповнюємо в загальному порядку.

Увага! ФСС затримує виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності. Тому якщо допомога нарахована, але не виплачена, ЄСВ слід сплатити в загальному випадку не пізніше 20-го числа наступного місяця.

Лікарняні в 4ДФ

Для ПДФО лікарняні — це зарплата. Тому їх окремо не виділяємо в 4ДФ, а наводимо в загальній сумі зарплати з ознакою доходу «101».

Якщо лікарняні виплачуємо в місяці, що йде за місяцем нарахування, то їх суму та суму сплачених ПДФО і ВЗ відображаємо в 4ДФ за місяць їх нарахування.

Якщо ж місяць, що настає за місяцем нарахування лікарняних, минув, а виплата не здійснена, то нарахування/виплату лікарняних і нарахування/сплату військового збору та ПДФО відображаємо в 4ДФ за фактом. Це підтверджують податківці в 103.25 ЗІР.

Приклад. Працівник Остапчук Іван Іванович (реєстраційний номер 3025854565) хворів у березні 10 к. дн. Листок непрацездатності надано та лікарняні нараховано у квітні. Сума зарплати працівника за повністю відпрацьований місяць — 10000 грн (ПДФО — 1800 грн, ВЗ — 150 грн, ЄСВ — 2200 грн). Сума лікарняних — 3000 грн (ЄСВ — 660 грн), у тому числі за рахунок роботодавця — 1500 грн, за рахунок ФСС — 1500 грн (ПДФО — 270 грн, ВЗ — 22,50 грн). Фінансування від ФСС отримано та допомогу виплачено в червні.

Д1 за квітень. Підприємство-страхувальник відобразить суму лікарняних за березень у Д1 за квітень 2 кварталу (див. фрагмент Д1). Адже саме цього місяця вони були нараховані.

img 1

4ДФ за квітень. Підприємство своєчасно виплатило зарплату за квітень та оплату перших п’яти днів тимчасової непрацездатності. А ось допомога від ФСС була нарахована, але не виплачена ані у квітні, ані у травні (місяці, що йде за місяцем нарахування). Тому суму допомоги та сплачені з неї ПДФО і ВЗ відображаємо за фактом (графи 3а ≠ 3, 4а ≠ 4, 5а ≠ 5).

img 2

4ДФ за травень. Фінансування від ФСС не отримано.

Проте у підприємства є зобов’язання сплатити з нарахованої, але не виплаченої допомоги по тимчасовій непрацездатності ПДФО (270 грн) і ВЗ (22,50 грн). На це п.п. 49.18.1, п. 57.1 і п.п. 168.1.5 ПКУ відводять 30 календарних днів, що йдуть за місяцем нарахування доходу. Припустимо, що ПДФО і ВЗ були сплачені 28 травня. Факт сплати ПДФО і ВЗ у травні в граничні строки зазначаємо у графах 4 і 5 4ДФ за травень.

img 3

4ДФ за червень. У червні надійшли кошти від ФСС (1500 грн). Допомога виплачена, що й показуємо в 4ДФ за червень у загальній сумі зарплати за цей місяць (графа 3).

У «трудовому» додатку Д5 початок/закінчення хвороби не відображаємо.

img 4

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі