Теми статей
Обрати теми

Підпис ПН/РК після звільнення підписанта

Децюра Сергій, податковий експерт
Хто повинен/може підписувати податкові накладні (ПН) і розрахунки коригування (РК) у разі звільнення особи, уповноваженої на їх підписання? У статті обговоримо роз’яснення податківців із цього приводу, наведене в категорії 101.17 ЗІР.

Що сталося з підписом ПН/РК

Із 23 квітня платники ПДВ уже не могли підписувати новими ключами ПН/РК, складені до дати отримання цих ключів. Так, якщо в середині місяця звільнилася особа, яка підписувала ПН/РК, і найняли іншу (змінилися підписант і ключ, яким підписуються ПН/РК), то новим ключем можна підписати тільки ПН/РК, складені після отримання такого ключа.

Старі ПН/РК можна підписати тільки старими ключами.

Що рекомендували ми

На наш погляд*, щоб підписати старі ПН/РК (складені до дати звільнення підписанта), треба було:

* Стаття «Змінюємо ключі підписантів: біда з ПН» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 25).

використовувати старі ключі осіб, які працюють на підприємстві, до і після звільнення підписанта або

йти до суду і доводити, що такий алгоритм перевірки підписів на ПН/РК не прописаний у жодному нормативно-правовому акті.

Рекомендації фіскалів

Податківці заявили (101.17 ЗІР), що у разі звільнення підписанта ПН/РК до закінчення граничного строку реєстрації ПН/РК в ЄРПН реєстрація ПН/РК здійснюється з накладенням КЕП головного бухгалтера (бухгалтера) або керівника (у разі відсутності в постачальника посади бухгалтера).

По суті фіскали підтвердили нашу позицію. Хоча вони так і не пояснили: (1) чому змінився алгоритм перевірки підписів ПН/РК; (2) як саме на практиці почати використовувати підписи інших осіб для підпису старих ПН/РК, якщо підписанта звільнено.

На що звернути увагу

Замінити особу, яка має право підписувати старі ПН/РК, не складно. Достатньо направити фіскалам в електронній формі Повідомлення про надання інформації щодо КЕП (форми J(F) 1391103). Головне — пам’ятати про те, що:

1) для підписання старих ПН/РК, що були складені, поки працював старий підписант, і залишилися не зареєстрованими на дату його звільнення, можна використовувати тільки електронні підписи (КЕП) осіб, які працювали на підприємстві до звільнення особи, якій було делеговано право підпису ПН/РК, і працюють надалі;

2) вищезгадані особи повинні були згенерувати на своє ім’я ключі (КЕП) до дати звільнення підписанта. Це не обов’язково мають бути ключі для підписання ПН/РК.

Чому можна використовувати тільки ключі, отримані до дати звільнення підписанта? А все через те, що ключі, які будуть згенеровані після дати звільнення підписанта, підійдуть тільки для підпису ПН/РК, складених із дати генерації таких ключів. Тому що відлік дати, з якої можна підписувати ПН/РК, іде з дати отримання сертифіката на певний ключ (КЕП).

Щоб не було проблем із підписом ПН/РК, на підприємстві слід тримати про запас ще хоча б одну особу, яка має згенеровані сертифікати ключів. Щоб щойно виникне потреба, можна було скористатися її ключем для підпису ПН/РК і спати спокійно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі