Теми статей
Обрати теми

Електронне листування з податківцями: що врахувати?

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
21 травня був опублікований і набув чинності наказ № 1591, за допомогою якого внесли зміни до Порядку функціонування Електронного кабінету2. Що саме змінили й що нового в роботі Електронного кабінету (далі — ЕК)? Пропонуємо обговорити!

1 Наказ Мінфіну «Про затвердження Змін до Порядку функціонування електронного кабінету» від 18.03.2021 р. № 159.

2 Затверджений наказом Мінфіну від 14.07.2017 р. № 637 (далі — Порядок № 637).

Заяви про бажання/відмову отримувати електронний документ ЕК. У Порядку № 159 з’явилися нові додатки, якими затверджено форми заяв про:

1) бажання отримувати документ через ЕК (додаток 3);

2) відмову отримувати документ через ЕК (додаток 4).

Форми документів уже можна знайти в ЕК. Їх ідентифікатори — J/F 1391602 (заява про бажання3 img 1) і J/F 1391702 (заява про відмову).

3 Хоча в назві чомусь написано «Заява про відмову…» img 2. Можливо, найближчим часом поправлять.

У цих заяв багато чого спільного. По-перше, всі їх поля обов’язкові для заповнення. Без цього можна навіть не розраховувати на те, що сервер ДПСУ їх прийме. По-друге, більшість полів заповнюються автоматично.

Відмінність же полягає в призначенні заяв (про це — далі).

Для чого потрібні ці заяви? Нагадаємо, що згідно з п. 42.4 ПКУ платники, які подають звітність в електронній формі та/або пройшли електронну ідентифікацію онлайн в ЕК, можуть здійснювати листування з контролюючими органами засобами електронного зв’язку в електронній формі через ЕК.

Про це тепер свідчить не лише ПКУ, але й новий п. 18 розд. II Порядку № 637.

І якраз для цього подається заява про бажання отримувати документ через ЕК.

Кілька нюансів із цього приводу:

1) не слід плутати електронне листування з електронним документообігом. Про бажання «переписуватися» ми заявляємо через заяву про бажання отримувати документ через ЕК. А про бажання відправляти електронні документи (приєднатися до Договору про визнання електронних документів) ми заявляємо шляхом відправлення податківцям першого електронного документа в установленому форматі4;

4 Деталі знайдете в статті «Перший млинець нанівець», або Нюанси електронної взаємодії з податківцями» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 42).

2) електронне листування — це саме право, а не обов’язок платника податків. Навіть якщо вибір на користь електронного листування не зробити, це не заважає ані користуватися приватною частиною ЕК, ані відправляти податківця звітність в електронній формі;

3) листування включає відправлення контролюючим органом (і відповідно, отримання платником податків) податкових повідомлень-рішень, податкових вимог або інших документів із питань адміністрування податків, зборів, платежів, податкового контролю, у тому числі з питань проведення перевірок, звірок.

Врахуйте, якщо оберете варіант листування з податківцями в електронному вигляді, то:

— листування з вами здійснюватиметься в електронній формі шляхом направлення документа до ЕК з одночасним відправленням на вашу електронну адресу (адреси) інформації про вид документа, дату і час його відправлення до кабінету;

— документ, направлений податковим органом до ЕК, вважається врученим, якщо він сформований із дотриманням вимог законів № 851 та № 2155 і доступний в ЕК. Але в разі неотримання податківцями квитанції про доставку документа до ЕК протягом 2 робочих днів із дня його направлення такий документ у паперовій формі на третій робочий день із дня його відправлення з ЕК повинні направити за адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) платника податків рекомендованим листом із повідомленням про вручення або особисто вручити платникові податків (його представникові);

— датою вручення платникові податків документа є дата, зазначена у квитанції про доставку в текстовому форматі, що відправляється з ЕК автоматично й свідчить про дату та час доставки документа платникові податків. У випадку якщо доставка документа відбулася після 18:00, датою вручення документа платникові податків вважається наступний робочий день.

Якщо доставка відбулася у вихідний або святковий день, датою вручення документа платникові вважається перший робочий день, наступний за вихідним або святковим днем.

Також врахуйте, що перехід на електронну форму листування ще не означає повну відмову від використання паперових документів при взаємодії з податківцями. На вимогу платника податків, що отримав документ в електронній формі, податковий орган надає йому відповідний документ у паперовій формі протягом 3 робочих днів з дня надходження відповідної вимоги. Сама вимога при цьому може бути направлена в паперовій або електронній формі.

Відмовитися від електронної форми листування з податківцями платник має право раз на рік. Відповідні зміни тепер внесені й до п. 21 розд. II Порядку № 637 (ср. ).

Саме для цього й може стати в пригоді заява про відмову отримувати документ через ЕК.

Датою завершення листування платника податків через ЕК при цьому буде дата, зазначена у квитанції про доставку податківцям такої заяви5.

5 А не день, наступний за днем направлення повідомлення, як було передбачено раніше.

Інші зміни з наказу № 159. Але зміни не обмежилися додаванням нових форм заяв та уточненням пов’язаних із ними моментів. І хоча більшість змін не істотна, деякі все ж заслуговують на вашу увагу.

У Порядку № 637 тепер прописано, що повідомлення про виявлені технічні та/або методологічні помилки або технічний збій у роботі ЕК із зазначенням дати і часу їх початку та повідомлення про їх усунення із зазначенням дати і часу їх завершення розміщуються на офіційному вебпорталі ДПСУ (п. 7 розд. II).

Що ж, подивимося, наскільки часто головне податкове відомство інформуватиме про подібні події...

Також згідно з уточненням до п. 1 розд. II Порядку № 637 ЕК включає не лише інформаційні, телекомунікаційні, інформаційно-телекомунікаційні системи ДПСУ, але й бази даних, реєстри, які ведуться в електронному вигляді.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі