Теми статей
Обрати теми

Строки оскарження ЄСВ-недоїмки: ВС передумав

Амброзяк Наталя, юрист
Ситуація. Платник, одержавши ЄСВ-вимогу, подав адмінскаргу. Отримавши відмову в задоволенні скарги, звернувся до суду. Але скаржник «вивалився» з 10 днів для звернення до суду (ч. 4 ст. 25 Закону про ЄСВ). На думку платника, тут повинен застосовуватися п. 56.19 ПКУ (строк в 1 місяць з моменту отримання рішення за скаргою), а не Закон про ЄСВ. Податківці жодних протестів із цього приводу не висловлювали. А ось у суду були свої міркування із цього приводу.

У процесі розгляду цієї справи суди нижчих інстанцій посилалися на усталену практику: тут повинні діяти положення ч. 4 ст. 25 Закону про ЄСВ (строк у 10 календарних днів з дня отримання рішення за скаргою). Але ВС у постанові від 25.02.2021 р. у справі № 580/3469/19* дійшов таких висновків:

* reyestr.court.gov.ua/Review/95240811

ПКУ тут незастосовний;

Закон про ЄСВ у цьому випадку не працює, оскільки він не встановлює окремих строків для оскарження ЄСВ-вимоги в разі, коли на нього була подана адмінскарга;

— тут потрібно застосовувати ст. 122 КАСУ.

Думка редакції

Нагадаємо: є загальні строки для подання позову до адмінсуду — ст. 122 КАСУ. При цьому ч. 3 ст. 122 КАСУ дозволяє застосовувати спецстроки, закріплені в інших законах.

ПКУ тут незастосовний (п. 1.3 ПКУ). А ось згідно з ч. 4 ст. 25 Закону про ЄСВ, якщо фіскали і платник не досягли згоди з приводу вимоги, то платник повинен сплатити суму недоїмки та санкцій протягом 10 календарних днів після отримання відповідного рішення або оскаржити рішення до органу вищого рівня або суду.

Ще у 2019 році ВС вирішив, що ці 10 календарних днів якраз і є спецстроками для подання позову на ЄСВ-вимогу.

Причому якщо ви подавали адмінскаргу до ДПСУ на таку вимогу, то у вас були ті ж 10 календарних днів, але відлічувалися вони з моменту отримання рішення за адмінскаргою.

Але цього разу судді відступили від своєї позиції, віддаючи перевагу ч. 4 ст. 122 КАСУ положенням Закону про ЄСВ.

Тепер якщо ви подавали скаргу на ЄСВ-вимогу до ДПСУ, то звернутися до суду з позовом на цю вимогу можна протягом 3 місяців з дня вручення вам рішення за адмінскаргою.

Якщо ж ви не отримали рішення за адмінскаргою в законодавчо встановлені строки, то звернутися до суду можна протягом 6 місяців з дня подання скарги.

Ну а якщо ви адмінскаргу не подавали, то, судячи з рішення, що коментується, строк для звернення до суду — 6 місяців з дня отримання ЄСВ-вимоги. Хоча трактування ч. 4 Закону про ЄСВ і ст. 122 КАСУ в цьому випадку дещо дивне.

ВС говорить, що Закон про ЄСВ установлює умови для податківців щодо звернення до виконавця (тобто якщо ми не оскаржували вимогу протягом 10 календарних днів), але не строк звернення до суду для платника.

До речі, з таким рішенням погодилася не вся колегія (див. окрему думку суддів КАС у складі ВС від 25.02.2021 р. у справі № 580/3469/19 // reyestr.court.gov.ua/Review/95241268). Тому не здивуємося, якщо позиція знову зміниться.

Враховуючи це, якщо ви вирішили оскаржувати ЄСВ-вимогу в суді, то краще не зволікайте з позовом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі