Теми статей
Обрати теми

Інтернет-еквайринг і РРО: Верховний Суд ставить крапку

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Питання, чи потрібен РРО/ПРРО при дистанційній оплаті за товар через інтернет-еквайринг (LiqPay, WayForPay тощо), цікавить багатьох. Тепер, коли до відповіді на це питання приєднався Верховний Суд, його можна вважати вирішеним остаточно. Ідеться про постанову ВС від 16.04.2021 р. у справі № 520/7835/19*.

* reyestr.court.gov.ua/Review/96339484

Застосування БПК

По-перше, Верховний Суд спростував аргументи позивача, що при оплаті через LiqPay, WayForPay тощо банківська платіжна картка (БПК) не використовується. Суд назвав ці платіжні сервіси системами для надання послуг еквайрингу в дистанційному режимі. Юридична модель здійснення платежу через LiqPay, WayForPay тощо передбачає використання для розрахунку саме БПК у дистанційному режимі. А Закон про РРО прямо вимагає оформлення розрахункового документа в разі застосування БПК при здійсненні такої розрахункової операції, хоча її характер і є безготівковим.

Місце проведення розрахунків

По-друге, ВС визнав безпідставними аргументи позивача про відсутність місця проведення розрахункової операції. Суд дійшов висновку, що при оплаті за товар через Інтернет місцем проведення розрахунків є або місце отримання продавцем коштів за товар, або місце передачі продавцем товару перевізникові або організації зв’язку.

Чек на повну суму операції

По-третє, колегія суддів відхилила аргументи позивача про неможливість пробити чек РРО на повну суму купівлі, оскільки від LiqPay або WayForPay продавець отримує не всю суму, а лише її частину (зменшену на комісію фінустанови).

На думку суду, така обставина є поширеною і не змінює суті госпоперації.

У результаті ВС сформулював правову позицію, аналогічну висловленій податківцями: в разі доставки поштою або кур’єрською службою товару, придбаного на умовах передоплати через LiqPay, WayForPay тощо, суб’єкт господарювання повинен вкласти в поштове відправлення раніше роздрукований чек РРО на повну суму проведеної операції.

Тобто застосування РРО/ПРРО в такому разі обов’язкове.

Важливо! Застережемо, що, по-перше, в цьому випадку йдеться саме про інтернет-еквайринг (не про інтернет-банкінг). По-друге, такий підхід не скасовує права не застосовувати РРО/ПРРО при інтернет-еквайрингу:

— при здійсненні розрахунків за послуги (!) в разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів**;

** Деталі знайдете в статті «Оплата послуг через Інтернет vs РРО» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 1-2).

— коли фізичний контакт між продавцем і покупцем відсутній: продаж програм, е-книг, онлайн-курсів, вебінарів тощо***;

*** Більше нюансів у статті «Інтернет-торгівля без місця торгівлі» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 29).

— ФОП на єдиному податку груп 2 — 4, у яких з початку року дохід не перевищив 1,32 млн грн і які при цьому не займаються реалізацією ТСПТ****, лікарських засобів, виробів медпризначення, «ювелірки», наданням платних медпослуг.

**** Нюанси знайдете в статті «ТСПТ: «що година, то новий клопіт» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 9).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі