Теми статей
Обрати теми

Медпослуги оплачені дистанційно: з РРО чи?..

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Податківці вважають, що в разі надання ФОП-єдинником медичних послуг застосування РРО є обов’язковим на загальних підставах, у т. ч. при дистанційних розрахунках. Такий висновок міститься у листі ДПСУ від 05.04.2021 р. № 1357/ІПК/99-00-07-05-01-06. Чим аргументують свою позицію фіскали і чи можна з нею погодитися — обговоримо в статті.

Свою позицію (про обов’язковість використання підприємцем-єдинником РРО при дистанційних розрахунках за медпослуги) податківці аргументують просто блискуче! Десь у преамбулі Закону про РРО вони розгледіли, що норми ПКУ мають вищу юридичну силу і є обов’язковими до виконання (насправді, там такого немає — можете переконатися самі), — і давай!..

Як міркують фіскали

Пункт 6 ст. 9 Закону про РРО не містить прямого звільнення від РРО жодної з категорій ФОП-єдинників. Він відсилає за переліком таких звільненців до п. 296.10 ПКУ. Той, у свою чергу, беззаперечно дозволяє не застосовувати РРО тільки першогрупникам. Вказівки щодо решти ФОП-єдинників містяться в п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. А він зобов’язує ФОП груп 2 — 4 ЄП працювати з РРО у разі здійснення ними ризикових операцій, зокрема надання платних медпослуг.

І що далі? А далі автори листа заявляють, що працювати без РРО при дистанційних розрахунках за послуги з числа ризикових ФОП-єдинники не мають права. Тому ті з них, хто надає медичні послуги, повинні застосовувати РРО на загальних підставах. При цьому до інших суб’єктів, що надають медпослуги, з якими теж розрахувалися дистанційно, жодних вимог щодо РРО фіскали не висувають.

Як міркуємо ми

Щоб умить спростувати вигадки фіскалів, розглянемо простішу ситуацію, коли цього пункту в ПКУ вже не буде. А станеться це зовсім скоро — з 01.01.2022 р. І залишиться там тільки п. 296.10, який назавжди звільняє від РРО одних тільки першогрупників. Решту ж ФОП-єдинників із цієї дати прирівняють до ФОП-загальносистемників і «юриків», які вже давно РРО-зобов’язані.

Що це означатиме? Що на них усіх поширюватимуться як обов’язки, так і пільги, передбачені Законом про РРО. Отже, з початку наступного року ФОП-єдинники груп 2 — 4 отримають звільнення від РРО при дистанційній оплаті медпослуг згідно з п. 14 ст. 9 Закону про РРО? Так! А також можливість працювати без РРО, а тільки з КОРО і РК, якщо, скажімо, торгуватимуть мед/фармтоварами та/або надаватимуть медичні послуги на території села.

А чому ж тоді фіскали забороняють таким спрощенцям користуватися цими послабленнями Закону про РРО вже сьогодні, в той час як іншим РРО-зобов’язаним у такому праві вони не відмовляють? Адже зараз і аж до 01.01.2022 р. триває перехідний період від повного РРО-звільнення підприємців-єдинників груп 2 — 4 до повної фіскалізації їх діяльності. І логічно було б вважати, що в цей період вони наділені більшим обсягом пільг, ніж ті, хто споконвіку був РРО-зобов’язаним. А за логікою фіскалів виходить навпаки. Не інакше як така логіка шкутильгає?..

Між іншим, нещодавно місцеві податківці говорили зовсім протилежне (cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/453279.html). А це означає, що будь-які сумніви повинні вирішуватися на користь платника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі