Теми статей
Обрати теми

Винагорода і премії: розраховуємо середню

Гузенко Оксана, головний спеціаліст відділу оплати праці Департаменту заробітної плати та умов праці
Чи враховуються при обчисленні середньоденної зарплати згідно з Порядком № 100* винагороди та премії у зв’язку з ювілеєм? Чи включаються до розрахунку середньої суми винагороди за квартал і за підсумками роботи за рік чи тільки суми премій за квартал і за 12 місяців?

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

За загальним правилом при обчисленні середньої заробітної згідно з Порядком № 100 враховують усі суми нарахованої заробітної плати згідно із законодавством та умовами трудового договору, крім визначених у п. 4 Порядку № 100.

Вичерпний перелік видів зарплатних виплат, які роботодавці НЕ враховують при розрахунку середньої зарплати, наведений у п. 4 Порядку № 100.

Крім того, при обчисленні середньої заробітної плати за останні два місяці**, крім вищеперелічених виплат, також НЕ враховують виплати:

** Це всі виплати, крім відпускних і компенсації за невикористані дні відпустки.

— за час, протягом якого зберігався середній заробіток працівника (за час виконання державних і громадських обов’язків, щорічної та додаткової відпусток, відрядження, оплаченого за середньою, вимушеного прогулу тощо);

— лікарняні і допомога по вагітності та пологах.

Незалежно від того, як звучатиме в наказі (розпорядженні) роботодавця назва виплати у зв’язку з ювілеєм працівника: премія чи винагорода, вона не враховується при розрахунку середньої зарплати згідно з Порядком № 100.

Адже така виплата є разовою і прямо зазначена в п.п. «и» п. 4 Порядку № 100 серед тих виплат, які не враховують при обчисленні середньої заробітної плати:

«и) виплати, пов’язані з ювілейними датами, днем народження, за довголітню і бездоганну трудову діяльність, активну громадську роботу тощо...».

Аналогічного підходу дотримуємося й у випадку з преміями (винагородами) за підсумками роботи за квартал та/або за рік.

Відповідно до абзаців першого і третього п. 3 Порядку № 100 до розрахунку середньої зарплати включаються премії та інші виплати, нараховані за 2 місяці або більш тривалий період, якщо, звичайно, вони не є разовими виплатами і не зазначені в п. 4 цього Порядку.

На цій підставі виплати за підсумками роботи за 2 — 12 місяців, що нараховуються з періодичністю, встановленою колективним договором або іншим внутрішнім нормативним актом роботодавця (положенням про оплату праці або про преміювання), наприклад, винагороди (премії) за квартал, півріччя, 9 місяців, рік, включаються до розрахунку середньої зарплати згідно з Порядком № 100.

Якщо премія або інша виплата нарахована за 2 місяці або більш тривалий період, то її потрібно розподілити за місяцями, за які вона нарахована, пропорційно відпрацьованим у них робочим дням.

До розрахунку середньої включаємо розподілені суми премії за місяці, що ввійшли до розрахункового періоду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі