Теми статей
Обрати теми

Додаткові послуги готелів і посередники

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Пропонуємо вашій увазі дві індивідуальні податкові консультації ДПСУ на тему застосування ставок ПДВ 7 і 20 % готелями та посередниками* при наданні ними додаткових послуг.

* Відповідно до агентських договорів, договорів комісії або доручення.

Якщо харчування є складовою послуги з тимчасового розміщення (проживання) і його вартість входить до складу вартості таких послуг, то воно оподатковується за ставкою 7 %. У протилежному випадку воно розглядається як окрема операція й оподатковується за ставкою 20 % (висновок ІПК від 10.02.2021 р. № 497/ІПК/99-00-21-03-02-06).

Схоже, ми переоцінили лояльність податківців. З Інформаційного листа ДПСУ від 22.01.2021 р. № 18** можна було дійти позитивного для платників висновку про поширення ставки 7 % на додаткові послуги готелів. Головне, щоб вони охоплювалися кодом 55.10 КВЕД. Суворо кажучи, для цього є підстави. Принаймні, з Методрекомендацій № 396 випливає, що до коду 55.10 КВЕД належить не лише надання місць для проживання, але й ціла низка додаткових послуг (харчування, паркування, послуги пралень, басейнів, тренажерних залів тощо).

** Стаття «Готельна» ставка ПДВ 7 %: роз’яснення від податківців» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 6).

З появою декількох фіскальних ІПК, до яких належить і та, що коментується, можна сказати, що податківці визначилися: під ставку 7 % підпадають тільки ті послуги готелів, які є складовою послуг з тимчасового розміщення і входять до їх вартості. Якщо ж додаткові послуги оплачуються окремо, то вони оподатковуються за ставкою 20 %. Іншими словами, для застосування пільгової ставки в готельному рахунку або чеку РРО не повинно бути окремого виділення вартості додаткових послуг. Усе має охоплюватися єдиною ціною.

Утім, в одній з ІПК (реквізити в нижній врізці) податківці пішли ще далі. Вони стверджують, що ставка 7 % застосовується тільки за послугами розміщення (проживання), а додаткові послуги оподатковуються за повною ставкою. І ні слова про включення до вартості. Сподіваємося, вони просто невдало висловилися. А ось в іншому питанні ця ІПК теж дуже примітна. Про це нижче.

Ставка 7 % застосовується готелями та подібними засобами тимчасового розміщення. Застосування цієї ставки іншими суб’єктами не передбачено (висновок ІПК від 15.02.2021 р. № 547/ІПК/99-00-21-03-02-06).

Тут ідеться про реалізацію окремих послуг кінцевому споживачеві не готелем, а посередниками*.

Прогнозовано із застосуванням ними пільгової ставки виникають складнощі. Оподаткування ПДВ посередницької схеми встановлене у п. 189.4 ПКУ. Відповідно до нього отримання/передача товарів/послуг прирівняні до звичайного постачання.

Комісіонер діє від свого імені й готелем не є. Тому навряд чи можна розраховувати на застосування ним пільгової ставки. А ось агенти діють від імені осіб, яких представляють. Щодо них можна було сподіватися на лояльність.

Але ні, фіскали вважають, що жодні посередницькі схеми не можуть зберегти пільгову ставку. Виходить, у посередників, що використовують п. 189.4 ПКУ, на вході буде ПК виходячи зі ставки 7 %, а на виході — ПЗ за ставкою 20 %. Це може звести нанівець усю вигоду від такого бізнесу img 1.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі