Теми статей
Обрати теми

Статут ТОВ: мінус колізія

Казанова Марина, податковий експерт
Прийнятий і вже набрав чинності Закон № 1183*. А отже, більше немає колізії між нормами ГКУ і Законом про ТОВ** у частині того, які відомості обов’язково повинен містити статут товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ). Подробиці — далі.

* Закон України «Про внесення змін до Господарського кодексу України щодо усунення правових колізій у вимогах до статутів товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 03.02.2021 р. № 1183-IX.

** Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 р. № 2275-VIII.

Закон № 1183 поставив крапку у вирішенні такої проблеми.

Стаття 82 ГКУ встановлювала, що статут ТОВ повинен обов’язково містити відомості про склад засновників та учасників (ч. 2 ст. 82 ГКУ), а також про розмір часток кожного з учасників, розмір, склад та порядок внесення ними вкладів (ч. 4 ст. 82 ГКУ).

У той час як у Законі про ТОВ немає вимог про те, що статут повинен містити ці відомості. Згідно з ч. 5 ст. 11 Закону про ТОВ у статуті товариства зазначаються відомості про: повне та скорочене (за наявності) найменування товариства; органи управління товариством, їх компетенцію, порядок прийняття ними рішень; порядок вступу до товариства та виходу з нього.

Свого часу Мін’юст у роз’ясненні від 07.06.2018 р. № 6623/8.4.3/32-18 звертав увагу на наявне нестикування в законодавчих нормах. Він зазначав, що при визначенні переліку відомостей, які повинні обов’язково зазначатися в статуті ТОВ, потрібно орієнтуватися на вимоги Закону про ТОВ. Але на практиці деякі держреєстратори відмовляли в реєстрації статуту ТОВ, якщо він не містив відомості про учасників та розмір їх часток, тобто не відповідав вимогам ст. 82 ГКУ.

Закон № 1183 вирішив цю проблему. Вимога, яка містилася в ч. 4 ст. 82 ГКУ, виключається. Ця норма викладається в новій редакції, і в ній закріплюється положення про те, що

«перелік відомостей, що повинні міститися у статутах товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю, визначається виключно Законом України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю».

Крім того, зі ст. 80 ГКУ також прибрали згадку про те, що статутні документи повинні містити відомості про розміри часток учасників.

Тобто тепер однозначно зазначати в статуті ТОВ склад засновників і учасників, розміри з часток — необов’язково (але в ЄДР такі відомості, як і раніше, мають бути).

Що повинно зазначатися в статуті — визначається виключно Законом про ТОВ.

Що у зв’язку із цим варто зауважити. Якщо статут містить відомості про склад учасників / розмірі часток учасників, то можна (але не обов’язково) внести зміни до статуту і виключити з нього відповідні положення. Важливо! Зміни до статуту вимагають держреєстрації!

Якщо ж ці положення в статуті зберігаються, то при їх зміні потрібно буде: (1) провести держреєстрацію змін відомостей про учасників ТОВ, що містяться в ЄДР (ч. 5 ст. 17 Закону про держреєстрацію***); (2) зареєструвати в держреєстратора зміни в самому статуті.

*** Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Якщо ж статут не містить положень про склад учасників і ці відомості змінюються — достатньо провести держреєстрацію змін відомостей, що містяться в ЄДР (частина 5 ст. 17 Закону про держреєстрацію).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі