Теми статей
Обрати теми

Переплата з ПДВ на особовому рахунку: як повернути?

Казанова Марина, податковий експерт
Ситуація. У результаті уточнення декларацій з ПДВ минулих періодів (зменшилися зобов’язання) — на казначейському рахунку зависла сума (переплата). В Електронному кабінеті відображається переплата з ПДВ. Чи можна і як саме нею скористатися?

Розпочнемо з того, що «на роздуми» в платника 1095 днів з дати виникнення переплати (п. 43.3 ПКУ). З варіантів:

1. Переплату можна використати для сплати штрафів/пені з ПДВ. Це можуть бути «самоштрафи»/пеня при самостійному донарахуванні зобов’язань за уточнюючим розрахунком (УР), а також штрафи і пеня, застосовані податківцями за результатами перевірок (у т. ч. штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК*). Також цією сумою можна погасити податкові зобов’язання, визначені контролюючим органом відповідно до п. 54.3 ПКУ. Ідеться про донарахування ПДВ за результатами перевірок, якщо платник занизив його в декларації.

* Під час карантину (а він продовжений до кінця квітня) штрафи за ПКУ за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК не застосовуються.

Пояснення — усі перелічені платежі сплачуються безпосередньо до бюджету, а не з ПДВ-рахунку (п. 25 Порядку № 569**). Тому і можуть бути «погашені» за рахунок наявної переплати з ПДВ на особовому рахунку. Причому для цього жодних заяв направляти до контролюючого органу не потрібно. Адже переплату в погашення зобов’язання з одного і того ж платежу повинні зараховувати автоматично (п.п. «а» п. 87.1 ПКУ).

** Порядок електронного адміністрування ПДВ, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

Тому, наприклад, штраф з ПДВ спишеться за рахунок наявної на особовому рахунку переплати з ПДВ автоматом.

2. Переплату можна повернути на ПДВ-рахунок. Зауважимо, що спосіб повернення переплати з ПДВ урегульований у ст. 43 ПКУ. Він залежить від способу її утворення:

— переплату, що потрапила до бюджету через ПДВ-рахунок, повертають виключно (!) на електронний ПДВ-рахунок (п. 43.41 ПКУ);

— суми, сплачені з поточного рахунку прямо до бюджету (не через ПДВ-рахунок), повертають відразу на поточний рахунок (у загальному порядку за п. 43.4 ПКУ).

У нашому випадку відбулося уточнення зобов’язань за декларацією (їх зменшення). Оскільки гроші за декларацією були списані з електронного ПДВ-рахунку, то й «переплата» вважається утвореною за рахунок коштів, списаних з ПДВ-рахунку. Відповідно повернути цю переплату можна тільки на ПДВ-рахунок.

А ось погасити зобов’язання за поточною декларацією, наявною на особовому рахунку переплатою, не вийде. Дивіться. За поточними деклараціями податківці все одно направлятимуть реєстр Казначейству на списання коштів з ПДВ-рахунку, виходячи з показника ряд. 18 поточної декларації (пп. 2001.5 — 2001.6 ПКУ, п. 20 Порядку № 569). Тобто Казначейство в будь-якому випадку спише задекларовану суму з електронного рахунку. А якщо коштів там бракуватиме, реєстр висітиме до повного виконання. Тобто до того моменту, поки на електронний рахунок не прийдуть «свіжі надходження». Щойно прийдуть — Казначейство відразу спише «бракуючі» суми. І знову утворюється переплата на ІКП. Таке «замкнуте коло».

Те ж саме стосується й зобов’язань, самостійно «донарахованих» платником через УР. Зобов’язання за УР теж сплачуються з ПДВ-рахунку. Отримавши від платника УР «на доплату», податківці не пізніше наступного робочого дня після отримання такого УР передадуть Казначейству реєстр на списання коштів з ПДВ-рахунку за таким УР (п. 2001.6 ПКУ, п. 20 Порядку № 569). А за їх відсутності реєстр висітиме до повного виконання.

А ось сума «самоштрафу» і пені за УР дійсно погаситься за рахунок «переплати», наявної на особовому рахунку.

Тому якщо вам «рекомендують» для вирішення «проблеми переплати», наприклад, «забути» відобразити зобов’язання, а після звітного періоду уточнити (донарахувати) їх через УР — це погана порада. Проблему переплати це не вирішить, та ще й доведеться сплатити «самоштраф». Адже в такому разі (у разі подання УР) за рахунок «переплати», що числиться на особовому рахунку, покриється тільки сума «самоштрафу». А ось донараховані зобов’язання за УР усе одно списуватимуться з ПДВ-рахунку при першій появі необхідної суми на ПДВ-рахунку. Отримаємо той же «кругообіг коштів», про який ми сказали вище.

А якщо платник бажає повернути переплату на ПДВ-рахунок? Що для цього потрібно?

Для повернення переплати подається заява в довільній формі (подати її можна, як ми сказали на самому початку статті, протягом 1095 днів з моменту виникнення переплати на особовому рахунку).

Не переплутайте. Заява — додаток Д4 до декларації з ПДВ подається, якщо потрібно повернути гроші з ПДВ-рахунку. У нашому ж випадку повертаються гроші з «бюджетного» рахунку.

Причому подати таку заяву можна і через Електронний кабінет, використовуючи форму J/F 1302001. При цьому в заяві потрібно зазначити напрям перерахування коштів, які повертаються: «на електронний рахунок ПДВ».***

*** Детально про заповнення заяви і механізм повернення коштів ви можете прочитати в статті «Повертаємо переплату з бюджету» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 48).

Після того, як платник податку подасть до податкової заяву, переплату йому повинні повернути протягом 20 днів з дня подання заяви. Але щоб це відбулося, його заява повинна пройти дві перевірки: технологічну і фактичну.

Якщо всі перевірки пройдено успішно, то не пізніше ніж за 5 робочих днів до закінчення 20-денного строку з дня подання заяви фіскали підготують висновок з вказівкою Казначейству перерахувати платникові заявлену переплату. На підставі висновку Казначейство повинне повернути протягом 5 робочих днів суму переплати (п. 43.5 ПКУ і пп. 8 та 9 розд. ІІ Порядку № 60****).

**** Порядок… повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені, затверджений наказом Мінфіну від 11.02.2019 р. № 60.

Тобто якщо все буде добре, то переплату платник податків повинен отримати протягом 20 днів з дня подання заяви.

Зверніть увагу! Повернена з бюджету на ПДВ-рахунок переплата не змінює значення ∑ПопРах і не збільшує ліміту для реєстрації ПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі