Теми статей
Обрати теми

Якщо фінзвітність подана не за тією формою

Казанова Марина, податковий експерт
Ситуація. Мікропідприємство (платник податку на прибуток) подавало фінзвітність за ф. № 1-м, ф. № 2-м замість ф. № 1-мс, ф. № 2-мс. Які наслідки цієї ситуації? Чи потрібно переподавати фінзвітність?

Згідно з ч. 3 ст. 11 Закону про бухоблік мікропідприємства, малі підприємства, неприбуткові організації, а також представництва іноземних суб’єктів господарювання подають Скорочену за показниками фінзвітність — у складі Балансу і Звіту про фінансові результати (ч. 3 ст. 11 Закону про бухоблік). Складання Скороченої фінзвітності регулює НП(С)БО 25. І воно визначає два її види:

— Фінзвітність малого підприємства (ф. № 1-м, ф. № 2-м);

— Фінзвітність мікропідприємства (ф. № 1-мс, ф. № 2-мс).

Причому в НП(С)БО 25 чітко визначено, які підприємства подають які форми фінзвітності. Якщо ви є мікропідприємством, то згідно з НП(С)БО 25 повинні подавати ф. № 1-мс і ф. № 2-мс.

НП(С)БО 25 не надає підприємству право вибору форм фінзвітності. А отже, обирати між формами «м» і «мс» не можна.

Є тільки можливість узагалі відмовитися від застосування НП(С)БО 25 і подавати «повну» фінзвітність згідно з НП(С)БО 1.

Тому якщо підприємство замість ф. № 1-мс і ф. № 2-мс подало фінзвітність за ф. № 1-м і ф. № 2-м, то воно загалом порушило вимоги НП(С)БО 25. Але вважаємо, що якісь серйозні наслідки за це «порушення» підприємству не загрожують img 1.

Не за формою — до статистики. Теоретично органи статистики за неподання фінзвітності «не за тією формою» можуть застосувати адмінштраф за ст. 1863 КпАП — за неподання органам держстатистики даних не за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією. Розмір штрафу — від 170 до 255 грн. Але чи будуть органи статистики перевіряти, чи за «своїми» формами подало підприємство фінзвітність? Швидше за все — ні.

Не за формою — податківцям. Тут головне побоювання: чи можуть визнати декларацію з податку на прибуток не поданою тільки на тій підставі, що додаток-фінзвітність подавався не за тією формою? Вважаємо, що така можливість малоймовірна.

Підтвердженням про прийняття контролюючим органом декларації в електронному вигляді є квитанція № 2. Якщо вона надійшла — далі спрацьовує норма п.п. 49.9.2 ПКУ, з якої випливає, що якщо протягом 5 робочих днів не надійшло повідомлення про відмову в прийнятті декларації, то потім не визнати її фіскали не можуть.

Зауважимо, що в консультаціях податківців не було навіть натяку на те, що в результаті подання фінзвітності не за тією формою декларація з податку на прибуток може бути не прийнятою (бути визнана неподаною). А в ІПК ДФСУ від 20.11.2020 р. № 4775/ІПК/99-00-05-05-01-06 на запитання підприємства з приводу того, чи може бути неприйнятою декларація з податку на прибуток, якщо підприємство замість ф. № 1-мс і ф. № 2-мс подало ф. № 1-м і ф. № 2-м, податківці відповідали:

«прийняття податкової декларації є обов’язком контролюючого органу. Під час прийняття податкової декларації уповноважена посадова особа контролюючого органу <…> зобов’язана перевірити наявність та достовірність заповнення всіх обов’язкових реквізитів, передбачених пунктами 48.3 та 48.4 ст. 48 Кодексу. Інші показники, зазначені в податковій декларації платника податків, до її прийняття перевірці не підлягають <…>. З урахуванням зазначеного, якщо податкова декларація містить обов’язкові реквізити, зокрема інформацію про наявність додатків — форм фінансової звітності, та фінансова звітність за відповідний звітний період подана платником податків до контролюючого органу, письмове повідомлення про відмову у прийнятті податкової декларації платнику податків не надається».

З роз’яснення випливає, що податківці не перевіряють, за якими формами здана фінзвітність при прийнятті декларації. Головне — щоб фінзвітність була подана. І відмова в прийнятті декларації, якщо фінзвітність подана не за своєю формою, підприємству не направляється.

Що важливо: навіть потім, якщо податківці раптом виявлять, що фінзвітність подана «не за тією» формою — нічим серйозним це вже підприємству загрожувати не може. Вважати, що декларація не подана, вони не можуть. На показники декларації фінзвітність «не за тією» формою не впливає (відповідно будь-які донарахування за це не загрожують). Ну й адмінштраф теж податківці застосувати не можуть. Адмінштраф за ст. 1631 КпАП (порушення порядку ведення податкового обліку) сюди не клеїться. А адмінштраф за бухоблікові порушення, передбачений у ст. 1642 КпАП, по-перше, застосовний тільки за неподання фінзвітності, а по-друге, застосовувати його можуть тільки органи Держфінконтролю.

Чи потрібно виправляти, як виправляти? У роз’ясненнях податківців ніде не говорилося про обов’язкове переподання фінзвітності, якщо вона подавалася не за своєю формою. Та й, за великим рахунком, те, що підприємство подало ф. № 1-м, ф. № 2-м замість ф. № 1-мс, ф. № 2-мс:

(1) ніяк не впливає на дані декларації з податку на прибуток;

(2) подавши такі форми, підприємство надало розширену інформацію.

При цьому податківці у своїх роз’ясненнях говорять про право платника податків подати уточнену фінзвітність, зокрема, з метою виправлення самостійно виявлених помилок або з інших причин. Тому якщо підприємство бажає «подати» повторно фінзвітність за правильними формами — воно може це зробити.

Подання та оприлюднення уточненої фінансової звітності здійснюються у такому самому порядку, як і фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності, що уточнюються.

Якщо ви подали фінзвітність не за тією формою, то в полі «Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків — форм фінансової звітності» декларації проставили відмітки «+» не в тих клітинках. Щоб виправити цю помилку, потрібно подати уточнюючу декларацію або заповнити таблицю 3 додатка ВП (з правильними відмітками). Але перед цим потрібно направити уточнюючу фінзвітність. Податківці в категорії 102.20.02 ЗІР зазначають, якщо разом із декларацією подавали фінзвітність за форматом з першою буквою «S» або «J», то при її наданні з виправленими показниками через ЕК обирають необхідний формат з першою буквою «S» або «J», а «стан документа» — «Звітний».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі