Теми статей
Обрати теми

«Карантинна» допомога по частковому безробіттю: КМУ оновив Порядок

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Нещодавно КМУ значно розширив свої повноваження у сфері призначення і виплати «карантинної» допомоги по частковому безробіттю*. Реакція КМУ не змусила на себе довго чекати.

* Див., зокрема, статтю «Розкоронована» допомога по частковому безробіттю: усе у владі КМУ» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 11).

Ідеться про постанову № 191** (набрала чинності з 13.03.2021 р.), яка, серед іншого, вносить поправки й до «частково безробітного» Порядку № 306***. Стисло пройдемося основними новаціями.

** Постанова КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 10.03.2021 р. № 191.

*** Порядок надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину…, затверджений постановою КМУ від 22.04.2020 р. № 306.

1. Право на отримання COVIDної допомоги по частковому безробіттю пенсіонерам (працівникам і ФОП) було надано ще в грудні минулого року****. Тепер відповідні «нововведення» нарешті впровадили до Порядку № 306 і це право можна реалізувати на практиці.

**** Див. статтю «Соцзахисту багато не буває»: аналізуємо ще один Закон» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 3).

За відгуками з місць, допомогу за фактом з грудня не платять, посилаючись на відсутність фінансування. Але якщо є підстави, документи для призначення допомоги, вважаємо, все одно подавати потрібно!

Важливо. Не потрібно плутати цю допомогу з одноразовою виплатою 8000 грн, за якою можна було звернутися наприкінці минулого року.

2. У загальному випадку для ФОП допомогу призначають з розрахунку 2/3 бази нарахування ЄСВ. Ця база визначається виходячи із середнього розміру місячної бази нарахування ЄСВ за рік, що передує року звернення по допомогу, за даними поданої ф. № Д5. Беремо цю базу, кількість годин часткового безробіття за місяць, у результаті отримуємо суму допомоги (див. додаток 5 до Порядку № 306).

У цьому плані нічого не змінилося. Але додалася норма на випадок, якщо у ФОП відсутня база нарахування ЄСВ за попередній рік. У цій ситуації допомогу надаватимуть із розрахунку 2/3 середнього розміру місячної бази нарахування ЄСВ за 6 місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності, з яких сплачений ЄСВ (новий абзац третій п. 4 Порядку № 306).

Не до кінця зрозуміло, яких конкретно випадків це стосується. З урахуванням того, що умовою отримання допомоги є сплата ЄСВ «протягом 6 місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності». Можливо, це стосується загальносистемників із нульовими доходами за минулий рік.

3. У новій редакції викладені додатки 1, 2, 4 і 5 до Порядку № 306. З них прибрали реквізити, призначені для проставлення відмітки про отримання пенсії. Врахуйте цей момент, коли подаватимете документи на допомогу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі