Теми статей
Обрати теми

Постачання якого молока оподатковується ПДВ за ставкою 14 %

Казанова Марина, податковий експерт
Податківці дали роз’яснення (для застосування податківцями на місцях) з приводу того, при постачанні якого молока застосовується нова сільгоспставка ПДВ 14 %. Цінність роз’яснення в тому, що вони відповіли на запитання: як визначити, яке молоко належить до незбираного для цілей застосування 14 % ставки ПДВ?

Нагадаємо, з 1 березня 2021 року діє нова «сільгоспставка» ПДВ 14 % (п.п. «г» п. 193.1 ПКУ). Зокрема, ця ставка застосовується при постачанні на території України, а також ввезенні на територію України незбираного молока (код 0401 УКТ ЗЕД). Але проблема в тому, що під кодом 0401 класифікується молоко, як незбиране, так і повністю або частково знежирене, а також вершки. А ставка ПДВ 14 % поширюється тільки на незбиране молоко. І якихось «розмежувачів» щодо того, як класифікувати молоко в категорію «незбиране», УКТ ЗЕД не дає.

Чим керуватися для того, щоб визначити, незбиране молоко чи ні, і яка ставка ПДВ (14 % чи 20 %) застосовується при постачанні молока, роз’яснили податківці в листі ДПСУ від 07.05.2021 р. № 10639/7/99-00-21-03-02-07.

Спочатку податківці звернулися до Закону України «Про молоко та молочні продукти» від 24.06.2004 р. № 1870-ІV. Але в ньому виявилися тільки визначення термінів «молоко сире» і «молочна сировина». Тому податківці пішли далі — до аналізу стандартів ДСТУ 3661:2018, ДСТУ 2212:2003.

Зокрема, ДСТУ 2212:2003 визначає незбиране молоко як молоко, хімічний склад і стан компонентів якого не зазнали змін. Проаналізувавши також із цього ДСТУ поняття:

— сире молоко — молоко, що його не піддавали тепловому оброблянню;

— знежирене молоко — частина молока, яку одержують після відокремлення вершків від молока;

— нормалізація, нормалізування — доводження хімічного складу молочної суміші до регламентованого значення масової частки жиру та (або) білка та сухих речовин;

— пастеризація, пастеризування — теплове обробляння за температури понад 65 °C з відповідним витримуванням;

податківці дійшли висновку, що:

— до категорії «молоко незбиране» може бути віднесене молоко, яке було тільки охолоджене і не піддавалося сепарації, іншим видам обробки, у тому числі термічній, які змінюють його хімічний склад і стан компонентів. Саме постачання такого молока оподатковується ПДВ за ставкою 14 %;

Ставка ПДВ 14 % застосовується тільки до операцій з постачання молока незбираного. Якщо йдеться про постачання переробленого молока, частково знежиреного, пастеризованого, ультрапастеризованого (а, зазвичай, саме таке молоко постачається до торговельних мереж), то воно не вважатиметься «незбираним» і до такого молока застосовується ставка ПДВ 20 %.

— якщо молоко піддавалося обробці (у тому числі пастеризації), сепарації, іншим видам обробки, крім охолодження, то його постачання оподатковують за ставкою 20 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі