Теми статей
Обрати теми

Звітність з ПДВ: у гривнях без копійок

Казанова Марина, податковий експерт
У категорії 101.24 ЗІР з’явилася нова консультація, в якій податківці роз’яснюють, як заповнюється податкова декларація з ПДВ і додатки до неї: в гривнях або в гривнях з копійками? І особливість цієї консультації в тому, що податківці в ній висловлюють іншу позицію, ніж була раніше. Пропонуємо її обговорити.

Висновок податківців такий (101.24 ЗІР) — усі показники декларації з ПДВ і додатків до неї заповнюються в гривнях без копійок (з відповідним округленням за загальновстановленими правилами). Здавалося б, нічого нового в цьому немає. Адже про це прямо зазначено в Порядку № 21* (п. 4 розд. III):

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

«усі показники у податковій звітності з ПДВ проставляються у гривнях без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами».

Але раніше податківці говорили про те, що з метою мінімізації відхилень через округлення, зокрема, в таких додатках, як Д1, Д2, Д3 (таблиця 2), уже скасованому додатку Д5, а також у таблицях 2 і 4 додатка Д7 (тепер це додаток Д6) показники в розрізі контрагентів повинні заповнюватися в гривнях з копійками. При цьому в підсумкових рядках «Усього» та «Усього за місяць» потрібно ставити гривні без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами. Власне кажучи, саме цим правилом ми весь час керувалися при заповненні цих додатків. Тепер консультацію, в якій це було написано, податківці 01.03.2021 р. перевели в розряд недіючих.

Виходячи з нових роз’яснень податківців, виходить, декларацію з ПДВ і всі без винятку показники додатків до неї платники повинні заповнювати в гривнях без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами. Адже про те, що окремі показники додатків декларації з ПДВ можуть заповнюватися в гривнях з копійками, в консультації немає жодного слова.

Поки не зовсім зрозуміло, у зв’язку з чим податківці доходять таких висновків і чи дійсно вони змінили свою позицію. Можливо, такому рішенню послугувало скасування додатка Д5 і спрощення розшифровок.

На такі висновки наштовхує дата скасування попередньої консультації — 01.03.20201 р. — дата, з якої набрали чинності оновлені форми ПДВ-звітності.

Але ж, наприклад, податковий кредит у Д1 ми, як і раніше, розшифровуємо в повному обсязі. І якщо не наводити показники в розрізі контрагентів у гривнях з копійками, то відхилення через округлення можуть бути достатньо істотними. Додатки Д2, Д3 і додаток Д6 (колишній Д7) свій вигляд і склад також не змінили (якщо не брати до уваги додаткову графу для ставки 14 %, що з’явилася в їх складі).

Фактично поки ПЗ податківців налаштовано таким чином, що показники в розрізі контрагентів у тому ж Д1, як і раніше, можна наводити в гривнях з копійками. А рядки «Усього» та «Усього за місяць» (підсумкові значення) можна заповнити тільки в гривнях без копійок. І вважаємо, такий же підхід повинен зберігатися і далі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі