Теми статей
Обрати теми

«Маленькі, але по три...», або Питання оплати е-лікарняних

Савченко Олена, налоговый эксперт
Ситуація. За одним страховим випадком є відразу декілька лікарняних: як їх оплачувати, чекати, доки у всіх з’явиться статус «Готовий до сплати (виданий)»? Чи не чекати, а оплачувати їх «у міру готовності»? А якщо працівник, який був на лікарняному, звільняється, а його лікарняний ще не «Готовий до сплати (виданий)»? Розбираємося.

Випадок один — лікарняних багато

Ситуація, коли за одним страховим випадком видають декілька е-лікарняних (по 2, 3, 5 днів) наразі стандартна. Як оплачувати такі лікарняні?

Як ви вже, напевно, знаєте, за загальним правилом з 1 жовтня електронний листок непрацездатності вважається виданим через 7 календарних днів після дати його закриття (окрім е-лікарняних по вагітності і пологах він вважається виданим через 7 днів після його відкриття). До цього часу лікарняний має отримати статус «Готовий до сплати (виданий)».

Після закінчення цього строку його треба брати в роботу, не чекаючи, доки будуть готові інші листки непрацездатності за цим же страховим випадком.

Можна, звичайно, почекати й готовності інших лікарняних за одним страховим випадком. Але ліміт часу на очікування визначається фактично 10-денним строком (з моменту, коли е-лікарняний вважається виданим). Оскільки комісії (уповноваженому) із соцстрахування відведено саме 10 календарних днів з дати видачі е-лікарняного на призначення допомоги (відмова в призначенні) застрахованій особі.

Лікарняний не готовий, працівник звільняється

Як бути, якщо працівник звільняється раніше, ніж його електронний лікарняний лист стане вважатися виданим / отримає статус «Готовий до сплати (виданий)»?

Оскільки в цьому випадку е-лікарняний вважатиметься виданим вже після дати звільнення, то й стати до процедури оплати періоду тимчасової непрацездатності роботодавець зможе не раніше цієї дати (не раніше дати, коли е-лікарняний вважатиметься виданим).

Норма про необхідність виплати в день звільнення всіх належних працівникові сум у цьому випадку не порушується. Адже на день звільнення в роботодавця ще немає підстав для нарахування і виплати лікарняних.

А тільки-но лікарняний лист стане виданим / отримає статус «Готовий до сплати (виданий)», роботодавець (виходить, колишній) зобов’язаний буде нарахувати і виплатити колишньому працівникові лікарняні у встановлені строки.

Дні хвороби з перших п’яти, які припали на час до звільнення, оплачуються за рахунок роботодавця. З шостого дня хвороби і до відновлення працездатності — за рахунок ФСС.

Нагадаємо, що сума лікарняних, нарахована колишньому працівникові (після його звільнення), не є базою нарахування ЄСВ. Оскільки це виплати за невідпрацьований час, які нараховані вже після припинення трудових відносин.

А ось ПДФО і військовий збір утримується із суми лікарняних у загальному порядку в складі інших оподатковуваних доходів (п.п. 164.2.20 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі