Теми статей
Обрати теми

«2 в 1»: загадкові ситуації з бухпрактики

Сумцова Ольга, податковий експерт
У цій статті розглянемо дві цікаві ситуації. Одна з них узагалі нетипова — два суб’єкти господарювання хочуть купити навпіл один об’єкт основних засобів ☹. Інша — цілком поширена, але викликає стурбованість у підприємства. Орендували приміщення (100%), а виявилось, що за цією адресою зареєстровано ще одне підприємство. Які наслідки цих ситуацій?

Придбання неподільного об’єкта

Ситуація. Два суб’єкти господарювання (власник та орендар) хочуть купити навпіл неподільний об’єкт основних засобів (компресор для кондиціонера) у спільну власність. Тобто 50 % продавцеві сплатить власник приміщення і 50 % — орендар. Чи можна укласти такий тристоронній договір, щоб на один неподільний товар були два покупці? Як реалізувати це на практиці?

Так, такий договір укласти можна. У законодавстві немає заборони на те, щоб у договорі купівлі-продажу були одночасно два покупці. Цей договір також буде двостороннім. Його сторони — продавець і покупець. Просто сторона покупця буде представлена двома особами.

Родзинка цієї ситуації — маємо справу з неподільною річчю. Поділити її можна хіба що пилкою. Але й щодо неподільного майна не заборонено укладати договір із двома покупцями. У ЦКУ навіть є спеціальна гл. 26 «Право загальної власності», яка регулює право спільної власності.

У цьому випадку, оскільки оплата буде 50 % на 50 %, то йдеться про спільну пайову власність (у кожного покупця буде частка 50 %).

Власникам не завадить ще укласти між собою угоду — як вони користуватимуться майном спільної власності (ст. 358 ЦКУ).

Але це все в теорії. Інша річ, що на практиці подібні придбання зустрічаються украй рідко. Адже мало буде «морочитися» з договором, де передбачається два покупці на неподільне майно. Таку купівлю ще якось треба показати в обліку.

Якщо покупцями, наприклад, є ФОП, то їм не треба думати про те, як ця операція відображатиметься в бухобліку. А ось якщо покупцями є юридичні особи, то в них виникне питання, як оприбуткувати такий спільно придбаний неподільний об’єкт в обліку.

І тут слід урахувати, що згідно із Законом про бухоблік (ст. 1): активи — це ресурси, контрольовані підприємством. Один і той же ресурс не може одночасно контролюватися двома підприємствами.

Так, наприклад, у Концептуальній основі МСФЗ зазначено, що:

«контроль включає в себе теперішню спроможність не давати іншим сторонам керувати використанням економічного ресурсу та одержувати економічні вигоди, що можуть від нього надходити. З цього випливає, що якщо одна сторона контролює економічний ресурс, то жодна інша сторона цього ресурсу не контролює».

У НП(С)БО 7 (п. 4) сказано, що об’єктом основних засобів визнається, зокрема, актив, який відповідає визначенню основного засобу, або частина такого активу, контрольована підприємством. Але тут під частиною активу мається на увазі та частина, яку можна «відокремити» і, відповідно, яку може контролювати підприємство.

Тому, на наш погляд, ураховуючи той факт, що юридичні та облікові моменти такого спільного придбання неподільного майна не до кінця врегульовані, краще такі договори не практикувати.

А можна піти іншим шляхом — наприклад, орендодавець як власник придбаває сам об’єкт основних засобів, а потім вже виставляє плату за користування цим майном орендареві.

Одна адреса на два підприємства

Ситуація. Юрособа орендує нежитлове приміщення у фізичної особи. Виявилося, що за цією адресою зареєстровано інше підприємство, де наш орендодавець є власником і директором. Чи можуть бути якісь наслідки для нас?

Розпочнемо відразу зі штудуювання законодавчої бази.

Стаття 93 ЦКУ говорить нам, що місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) і здійснення управління і обліку. Тобто місцезнаходженням юрособи є: або місце, де фактично здійснюється діяльність, або місце розташування офісу, з якого здійснюється керування юридичною особою.

Що бачимо? Це не просто адреса. Це місце, де є якась активність/діяльність.

Якщо орендодавець здав вам повністю все приміщення в оренду (100 %), то, так, ви не власник. Розпорядитися приміщенням ви не можете. Але право володіння — тимчасово у вас. І наявність цього права якраз-таки й проявляється в тому, щоб забороняти іншим без вашого «благословення» цим приміщенням користуватися.

Висновок — інша особа, якщо ви самі не здаєте це приміщення в суборенду, знаходитися і здійснювати діяльність в отриманому вами в оренду приміщенні не може!

Але за фактом бачимо, що хитрого орендодавця цей факт не збентежив.

У принципі, для вас як орендаря це не повинно нести будь-яких наслідків. Якщо у вас:

— є договір на оренду приміщення;

— акт приймання-передачі приміщення в оренду;

— у ф. № 20-ОПП зафіксовано, що ви орендуєте приміщення,

то той факт, що за цією адресою зареєстрована ще якась юридична особа, вас не повинно стосуватися.

Наслідки можуть бути вже у самої юридичної особи, яка зареєстрована за цією адресою і фактично не знаходиться там (податківці можуть у цьому випадку такий факт використати як докази нереальності операцій).

Але ризики все ж є. Оскільки за даними ЄДР — це адреса іншої юридичної особи, то вам можуть надходити листи, претензії, повідомлення на перевірку (тощо) «чужого» підприємства. Це, у принципі, не страшно.

Але можуть завітати й перевіряючі, слідчі, правоохоронні та інші органи. І тоді доведеться пояснювати, що ви — це зовсім інше підприємство… Тому, на наш погляд, краще обговорити цей момент (факт реєстрації за цією ж адресою іншого підприємства) з орендодавцем.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі