Теми статей
Обрати теми

е-Лікарняні: сумісники не люди?

Савченко Олена, налоговый эксперт
Проблема з доступом роботодавців до е-лікарняних працівників-сумісників досі лише на шляху до вирішення. Як результат, таким працівникам практично поголовно відмовляють у допомозі з ФСС. Що ж робити і на підставі чого призначати непрацездатні виплати працівникам-сумісникам? Як вирішувати це питання? Шукаємо відповіді.

Із 01.10.2021 в абз. 3 п. 2 Порядку № 1234* чорним по білому вказано: сформований е-лікарняний спрямовується страхувальникам, з якими застрахована особа перебуває в трудових відносинах (за основним місцем роботи і за сумісництвом) через кабінет страхувальника на Порталі ПФУ.

* Порядок видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затверджений наказом МОЗ від 17.06.2021 № 1234.

Тобто повинно бути так: якщо в працівника є основне місце роботи та місце роботи за сумісництвом, то е-лікарняний повинен бачити на порталі ПФУ і роботодавець за основним місцем роботи, і роботодавець, у якого така особа працює за сумісництвом.

Але, насправді, на порталі ПФУ роботодавець сумісника не бачить його е-лікарняний. Щоправда, невдовзі обіцяють це питання все ж вирішити. Дуже хотілося б на це сподіватися. Але поки віз і нині там...

А що ФСС? Він поки відмовляє у виплаті допомоги по тимчасовій непрацездатності працівникам-сумісникам. Хоча про проблему знає і навіть намагається її вирішити. Так, у своїх листах від 27.07.2021 № 03/С-619з-798 і від 12.10.2021 № 03/О-878з-1047 ФСС рекомендує підтверджувати факт тимчасової непрацездатності сумісника витягом з Електронного реєстру листків непрацездатності, виданим органами ПФУ.

При цьому підкреслює, що копію листка непрацездатності, засвідчену підписом керівника та печаткою за основним місцем роботи, надавати в цьому випадку не треба.

У п. 16 Порядку № 328** дійсно є згадка про те, що витяг з Електронного реєстру в паперовій формі може надаватися, зокрема, застрахованій особі або представнику страхувальника. Але річ у тому, що ПФУ такі витяги не видає.

** Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності..., затверджений постановою КМУ від 17.04.2019 № 328.

Мовляв, форма такого витягу ще не затверджена. А отже, й видавати нічого ☹.

На практиці трапляються випадки, коли дуже вимогливі роботодавці, з боєм дійшовши до самого верху, відвойовували лікарняні своїм працівникам-сумісникам. Їм допомогу ФСС таки призначав на підставі копії е-лікарняного, засвідченої підписом і печаткою керівника за основним місцем роботи. Але це, швидше, поодинокі випадки.

Тобто вихід із ситуації, що склалася, — або чекати, поки проблему вирішать (є надія, що це скоро таки станеться), або домагатися лікарняних від ФСС з боями.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі