Теми статей
Обрати теми

Поради єдиноподатникам напередодні нового року

Шевчук Михайло, податковий експерт
Наближається до свого логічного завершення цей непростий рік. Для тих єдиноподатників, які ризикують за його підсумками перевищити допустимі для них суми доходу, ми підготували декілька практичних порад, як можна уникнути такого перевищення. Але спочатку пропонуємо розглянути, чим «відгукнеться» для єдиноподатників грудневе підвищення розміру мінімальної заробітної плати (МЗП).

Черговий «стрибок» МЗП: що означає для єдиноподатника?

З 1 грудня розмір мінзарплати «підскочить» до 6500 грн. Крім того, «піде вгору» й розмір прожитмінімуму для усіх категорій населення. Не найбільш вражаючий «стрибок», але все таки його наслідки єдиноподатники на собі відчують. Що означає для них таке підвищення?

Не зміняться ставки єдиного податку (ЄП) для платників податку груп 1 і 2. У грудні. У січні зміняться, але це вже інша історія. Річ у тому, що п. 293.2 ПКУ граничні розміри ставок «прив’язані» до розміру:

прожитмінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня податкового (звітного) року, — для платників групи 1;

мінзарплати, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року, — для платників групи 2.

Тобто грудневий «стрибок», якщо говоримо про сплату ЄП за місяці 2021 року, погоду не робить.

Відчується він тільки зі сплати ЄП за січень-2022.

Також не змінюється граничний обсяг доходу, що дає право залишатися платником ЄП або «заходити» на спрощену систему.

Нагадаємо, він складає для платників єдиного податку:

— групи 1 — 1 млн 2 тис. грн (167 розмірів мінзарплати на 1 січня 2021 року);

— групи 2 — 5 млн 4 тис. грн (834 розміри мінзарплати на 1 січня 2021 року);

— групи 3 — 7 млн 2 тис. грн (1167 розмірів мінзарплати на 1 січня 2021 року).

Так само, як і межа для незастосування РРО/ПРРО — 1 млн 320 тис. грн (220 розмірів мінзарплати на 1 січня 2021 року).

А що ж тоді змінюється? Зміниться мінімальний розмір ЄСВ. Він зросте пропорційно збільшенню мінзарплати і для сплати за грудень складе 1430 грн. ФОП-єдиноподатникам доведеться враховувати ці цифри, сплачуючи ЄСВ як «за себе», так і за «того хлопця» ☺ (найманого(их) працівника(ів)).

Внутрішня і зовнішня «міграція»: від яких цифр відштовхуватися?

Зараз маємо на увазі перехід із 01.01.2022 на спрощенку юросіб або ФОП-загальносистемників (зовнішня «міграція») або ж перехід ФОП-єдиноподатника в іншу групу на спрощенці (внутрішня «міграція»).

У обох випадках юрособі/ФОП доведеться подати заяву не пізніше четверга, 16 грудня.

Увага, запитання ☺: на який розмір доходу орієнтуватися (не можна перевищувати) в такому разі (за підсумками 2021 року)? Варіанти відповіді, власне, пропонуються такі.

1. На розміри, які діють у 2021 році (наведені вище).

2. На розміри, які діятимуть на 01.01.2022*. Адже на ЄП / у нову групу ЄП платник хоче потрапити вже у 2022 році.

* Проєктом Закону про держбюджет-2022 (w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=72775) на 1 січня 2022 року планується встановити той же розмір МЗП, що діятиме в грудні 2021, — 6500 грн).

Правильний саме варіант 1! Хоча б тому, що на момент подання заяви й ухвалення рішення щодо неї розмір МЗП на січень-2022 формально навіть не встановлено. Адже Закон про Держбюджет-2022 набуває чинності з 01.01.2022. І ця цифра актуальна для діяльності у 2022 році. А при поданні заяви наводяться/вивчаються податківцями результати діяльності у 2021 році.

Підхід із варіанта 2, звичайно ж, був би до душі тим, хто зовсім трохи перевищив допустимі рамки єдиноподаткового доходу — 2021. Але переконливих аргументів на користь цього варіанта, на жаль, у ПКУ немає.

Що треба знати: нагадаємо «ази»

Листопад — саме час підбивати проміжні підсумки. Одним із головних завдань єдиноподатників, що «балансують» на межі граничного обсягу доходу, є дотримання «верхньої планки» такого доходу.

Сума доходу в 1 млн 2 тис. грн допустима для єдиноподатника групи 1; 5 млн 4 тис. грн — для групи 2; 7 млн 2 тис. грн — для групи 3. А ось перевищення цих цифр навіть на 1 копійку вже неприпустиме й зумовлює перехід до «старшої» єдиноподаткової групи, а для платників групи 3 — й зовсім на загальну систему ☹.

Нагадаємо: суми перевищення допустимих (для кожної групи) величин оподатковуються за підвищеними ставками ЄП: у ФОП (будь-якої групи ЄП) — 15 %, у юросіб (групи 3) — у подвійному розмірі (тобто 6 % або 10 %).

Тому рекомендуємо точно визначити станом на сьогодні суму отриманого доходу з початку року. Наступний крок (звичайно, якщо допустимий обсяг доходу ще не перевищено) — порахувати, скільки ще доходу ви можете дозволити ☺ собі отримати до кінця року. Думаємо, не варто пояснювати, що для цього від допустимого для вашої групи обсягу доходу треба відняти суму отриманого доходу з початку року. Суму визначайте в гривнях із копійками. Ніяких округлень!

Якщо до досягнення межі залишилося зовсім небагато, то вам можуть стати у пригоді наші способи «оптимізації». Але перш ніж перейти до них, нагадаємо основні моменти, які повинен знати єдиноподатник і які тією чи іншою мірою можуть бути йому корисні.

Дата отримання єдиноподаткового доходу — це:

— у загальному випадку — дата надходження коштів єдиноподатнику в грошовій (готівковій або безготівковій) формі (тобто застосовуємо «касовий» метод);

— при одержанні безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) — дата підписання єдиноподатником акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). На нашу думку, це може бути й інший документ, оформлений на таку передачу (накладна тощо).

Податківці при визначенні таких доходів змушують враховувати звичайні ціни (див. роз’яснення в підкатегоріях 107.01.03 — для ФОП і 108.01.02 ЗІР — для юросіб).

Зазначимо, що п. 292.3 ПКУ до безоплатно отриманих товарів/робіт/послуг буквально відносить тільки ті, які отримані згідно з письмовими договорами. У зв’язку з цим ДПСУ дещо дивно ☺ роз’яснила (підкатегорія 107.01.03 ЗІР), що якщо ФОП-єдинник отримає безоплатно товари/роботи/послуги за усною домовленістю сторін, то він їх вартість включає не в ЄП-дохід, а в загальний річний оподатковуваний ПДФО дохід фізичної особи ☺ (з поданням річної декларації). Врахуйте цей момент! Можливо, він прийде на допомогу ☺ ФОП, якщо дохід буде близький до допустимої межі;

У такому разі можна «втратити» письмовий договір, хоча й «пожертвувавши» ПДФО та ВЗ, та зате зберігши право працювати на спрощенці (чи у «своїй» групі).

— при закінченні строку позовної давності за кредиторською заборгованістю — дата списання такої кредиторської заборгованості.

ПКУ (п. 292.3) вимагає відображати такий дохід тільки від єдиноподатників групи 3 (як юросіб, так і ФОП), що є платниками ПДВ.

Але ДПСУ іншої думки ☺: вона змушує відображати такий дохід і юросіб-єдинників — неплатників ПДВ (ІПК від 22.02.2019 № 676/6/99-99-12-02-03-15/ІПК).

А ФОП — неплатників ПДВ вона змушує включати такі суми в річну ПДФО-декларацію, вважаючи їх доходами звичайної фізичної особи (що оподатковуються ПДФО й ВЗ).

Як не перевищити: корисні поради

Тепер перейдемо до практичних порад. Врятувати спрощенку (чи потрібну її групу) може один із таких методів.

Повний stop. Найрадикальніше — зупинити діяльність. Але цей хід навряд чи підійде єдиноподатникам із найманими працівниками. Адже чим обґрунтувати подібний крок із точки зору трудового законодавства?

Але й цей хід вимагає не втрачати пильності. Треба стежити, щоб випадково не «зайшли» ніякі гроші: як помилкові оплати, так і оплати раніше відвантажених товарів, наданих послуг або виконаних робіт. Якщо ж такі надійшли, треба негайно повернути їх як помилкові (про що скажемо далі)!

Оплата — у 2022 році! Це доцільніший крок, що дозволяє і клієнтів не втрачати (навіть, навпаки, заохочувати їх), і собі та своїм працівникам (за наявності) не зашкодити. Домовляйтеся зі своїми клієнтами про відстрочену оплату ваших товарів/робіт/послуг. Тобто «стільці» ☺ сьогодні, а гроші — потім. Тим самим ви й дохід свій не втратите, і клієнтів збережете. Ось тільки щоб так діяти, вам знадобиться певний «запас міцності» (маємо на увазі фінансовий).

Та й клієнти бувають різні. Таку «схему» не рекомендуємо випробовувати на нових ваших покупцях (замовниках). Довіряйте тільки перевіреним!

Якщо «в чистому» вигляді такий метод вам підходить не зовсім, можете задіяти «дружнього» посередника, якому ваші гроші покупці/замовники сплатять зараз, а він вам перерахує вже наступного року.

Задіювання посередника. Ми не помітили, як уже перейшли до наступного методу. Сенс його ви вже, мабуть, зрозуміли. По суті, головне завдання у такому разі — знайти такого посередника. Причому для нього питання перевищення своєї дохідної «планки» стояти не повинне (якщо говоримо про єдиноподатника), адже інакше для нього ваша співпраця не буде цікавою.

За цієї схеми такий посередник повинен діяти від свого імені, приміром, як комісіонер або експедитор (якщо йдеться про перевезення єдиноподатником вантажів).

Але можливі й варіанти (як правило, коли документи вже були оформлені від вашого імені), коли посередник (агент, повірений) діятиме від вашого імені.

У 2022 році цей посередник вже зможе розрахуватися з вами остаточно: частково (якщо частину грошей вам дозволить наростаючий обсяг доходу-2021 «перейняти на себе» ще цього року) або повністю. При цьому про розмір його винагороди краще домовитися відразу.

Виступ у ролі посередника. Це метод, схожий на попередній, але з точністю до навпаки: цього разу в ролі посередника доведеться виступити самому єдиноподатнику.

Бажано при цьому не чекати, поки «гряне грім» (у вигляді перевищення допустимої суми доходу), а заздалегідь налаштувати свою роботу таким чином.

Будується робота цього методу на тому, що доходом єдиноподатника у разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування чи за агентськими договорами є сума отриманої винагороди повіреного (агента).

Для того, щоб скористатися цим методом, треба «підстилати» під свій основний договір, згідно з яким єдиноподатнику надійшли зайві суми грошей, договір посередницький. Таким чином можна уникнути перевищення граничної суми доходу.

«Спрацьовує» цей метод навіть у тому випадку, якщо усі отримані гроші до наступного року (чи взагалі ☺) так і не будуть ним перераховані «принципалу» («комітенту», «довірителю»), перевізнику тощо.

Щоб вам було наочніше, пояснимо цей варіант на прикладі. Скажімо, єдиннику наприкінці року залишилося до граничного розміру річного доходу 50 тис. грн. І ось на рахунок йому надходить попередня оплата (чи просто оплата) за товари на суму 100 тис. грн. Щоб уникнути перевищення доходу, єдинник переоформляє з постачальником цього товару договір купівлі-продажу на договір комісії на продаж товару, за який надійшли «зайві» гроші. Краще саме договір комісії, оскільки за цим видом договору посередник (комісіонер) в угодах із третіми особами при виконанні доручення комітента виступатиме від свого імені. І все в документах виглядатиме чудово.

Звичайно, й розрахунок із цим постачальником буде вже як із комітентом.

Розмір комісійної винагороди, звичайно, буде не більше 50 тис. грн, а може, й зовсім мізерним — тут усе залежатиме від побажань «комітента».

Отримані гроші — помилкові. Якщо дохід наближається до межі, а надходить сума, що перевищує «межу», то можна повернути її покупцеві/замовнику як помилкову. Замість цього задіяти один із наведених вище способів: або відклавши оплату на 2022 рік, або залучивши «дружнього» посередника.

Що стосується отриманих «помилкових» грошей, то їх безпечніше повернути:

— якщо ви юрособа-єдиноподатник — протягом 3 роб. дн. від дати їх надходження (див. роз’яснення в підкатегорії 108.01.02 ЗІР);

— якщо ви ФОП-єдиноподатник (чи його працівник/представник) — у періоді їх надходження (підкатегорія 107.01.03 ЗІР).

Але врахуйте: податківці вимагають від ФОП наявності письмового пояснення банку чи іншого суб’єкта господарювання про помилкове зарахування коштів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі