Теми статей
Обрати теми

Новорічні «поправки» про первинних водокористувачів

Шевчук Михайло, податковий експерт
Не лякайтеся, поки ми говоримо не про так звану «податкову реформу-2022» (не хотілось би взагалі про неї говорити, але, цілком можливо, незабаром доведеться). Зміни «ударять» з іншого боку — зі ст. 42 Водного кодексу України, в якій відразу після нового року запрацюють «уточнюючі» зміни, які й пропонуємо зараз обговорити.

Зовсім нещодавно ми говорили про «розподіл ролей» між первинними та вторинними водокористувачами*. «Навздогін» тій статті — й цей матеріал.

* Див. статтю «Спецводокористування: на первинний-вторинний розрахуйсь!» у позаминулому номері нашого з вами журналу.

Що ж відбулося? Привід для нашої нової зустрічі ☺ на цю тему дала ВРУ, ухваливши Закон № 1726**. Він уже набув чинності, але буде введений у дію тільки з 2 січня 2022 року.

** Закон України «Про внесення зміни до статті 42 Водного кодексу України щодо уточнення переліку первинних водокористувачів» від 08.09.2021 № 1726-IX. Опублікований 01.10.2021 у газеті «Голос України», 2021, № 187.

З назви Закону зрозумілі його завдання уточнення переліку первинних водокористувачів. У 2022 році визначення «первинні водокористувачі» (абз. 3 ст. 42 ВКУ) «звучатиме» так: первинні водокористувачі це ті, що мають власні водозабірні споруди і відповідне обладнання для забору води, а також (нове!) отримують воду з каналів зрошувальних і осушувальних систем, водосховищ, ставків, водогосподарських систем, каналів та водогонів (водопроводів) міжбасейнового та внутрішньобасейнового перерозподілу водних ресурсів.

Усі норми, що стосуються вторинних водокористувачів, залишилися без змін!

Тобто прямо назвали серед первинних водокористувачів тих, хто отримує воду зі зрошувальних та осушувальних систем, водосховищ і тому подібне.

Навіщо це зробили? Зрозуміти проблематику можна з пояснювальної записки до законопроєкту від 07.08.2020 № 3969, що лежить в основі Закону (w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=69656).

Деякі суб’єкти забирають воду з тих же каналів, але за послуги управління водоканалів Держводагентства зі транспортування води платити відмовляються. Тому таких одержувачів води вирішили прямо назвати у визначенні первинних водокористувачів (щоб усунути двояке розуміння).

При цьому розширили норму про те, що воду вони можуть забирати та використовувати тільки на платній основі на підставі договору:

«Забір та використання води первинними водокористувачами з каналів зрошувальних і осушувальних систем, водосховищ, ставків, водогосподарських систем, каналів та водогонів (водопроводів) міжбасейнового та внутрішньобасейнового перерозподілу водних ресурсів здійснюються на платній основі на підставі договору з підприємствами, установами та організаціями, що забезпечують перерозподіл (перекидання) водних ресурсів, у тому числі в маловодні регіони, та за наявності дозволу на спеціальне водокористування. Укладення договору є обов’язковим».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі