Теми статей
Обрати теми

Водіям КТЗ до нових норм роботи та відпочинку приготуватися!

Шевчук Михайло, податковий експерт
Відпочивати та працювати по-новому з 10 грудня будуть водії колісних транспортних засобів (КТЗ). Насправді, зміни не такі істотні, та й вже вам знайомі*. Пропонуємо згадати, про що йдеться. Адже відколи ми зверталися до цих змін востаннє, «на старт!» уже змінилося на «увага!». Та й «руш!» уже зовсім близько.

* Детально прочитати про них ви могли у статті «Зустрічаємо зміни у вимогах до часу роботи та відпочинку водіїв!» у журналі «Бухгалтер 911», 2021, № 37.

Розпочнемо з того, що затверджені зміни наказом № 337**. Він був опублікований 10.09.2021 у бюлетені «Офіційний вісник України», 2021, № 70. А набуває чинності цей документ згідно з п. 5 наказу через три місяці з дня його офіційного опублікування. Таким чином, виходимо на 10.12.2021. І ця дата вже «на носі»!

** Наказ Мінінфраструктури «Про внесення змін до наказу Міністерства транспорту та зв’язку України від 07 червня 2010 року № 340» від 24.06.2021 № 337.

Звертаємо вашу увагу, що вимоги Положення № 340*** (у яке вносяться зміни) поширюються на автомобільних перевізників і водіїв, які здійснюють внутрішні перевезення пасажирів або вантажів КТЗ. Тобто це Положення не поширюється на перевезення, які здійснюють фізичні особи за свій рахунок для власних потреб без використання праці найманих водіїв. Також не поширюється його дія й на інші випадки, зазначені в п. 1.4 Положення.

*** Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів, затверджене наказом Мінтрансу від 07.06.2010 № 340.

Що ж саме зміниться? Нововведення зачеплять:

робочий час водіїв. Тепер, зокрема, він включатиме й час, коли водій не зобов’язаний перебувати на робочому місці, але повинен залишатися на зв’язку, бути готовим відповісти на будь-який виклик, почати чи відновити рух чи виконувати іншу роботу. Також зміни торкнуться тривалості змінної перерви;

У дещо уточненому вигляді застосовуватимуться поняття «робоча зміна» (може бути як безперервною, так і розділеною на частини), «змінна перерва», «щоденний відпочинок» і «щотижневий відпочинок», а також «тахограф».

період управління. У деяких випадках його тривалість буде збільшена (але не більше ніж на 1 годину протягом зміни, причому не більше ніж двічі за тиждень);

час відпочинку. У деяких випадках тривалість такого часу буде збільшена (також не більше ніж на 1 годину);

облік робочого часу. Водіїв зобов’яжуть зберігати записи про режим праці та відпочинку протягом робочої зміни та 28 днів із дня її закінчення.

Також з’явиться новий документ (додаток 4 до Положення № 340) — бланк підтвердження діяльності (додається до тахографа). Його перевізник зможе заповнити у разі тимчасової непрацездатності водія або перебування його у відпустці, а також якщо водій не здійснював перевезення пасажирів та/або вантажів.

Ще раз нагадаємо, що усі подробиці ви знайдете в нашому матеріалі з № 37 за цей рік.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі