Теми статей
Обрати теми

Скануємо трудові книжки: практичні ситуації

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Процес переходу на електронний облік трудової діяльності повільно, але йде. При перенесенні даних з паперових трудових книжок в електронні неминуче виникають запитання. На деякі з них дамо відповіді в цій статті.

Запитання

Відповідь

Чи треба сканувати незаповнені сторінки трудової книжки, а також сторінки із заохоченнями?

Орієнтир у цьому випадку — Порядок № 11-1*. Згідно з п. 5 цього документа скановані копії виготовляються в кольоровому форматі з оригіналів трудової книжки і документів про стаж, повинні містити усі сторінки трудової книжки в хронологічному порядку і поля відповідних документів, бути придатними для сприйняття їх змісту.

Якщо підходити до цієї норми формально, то виходить, що сканувати треба абсолютно усі сторінки трудової книжки, у т. ч. і незаповнені.

Проте, на наш погляд, збільшувати таким чином обсяг робіт і собі, і ПФ необхідності немає. Достатньо передати відомості із заповнених сторінок трудової книжки. Фахівці ПФУ також висловлюються за сканування тільки заповнених сторінок трудової книжки (див., наприклад, роз’яснення ГУ ПФУ в Кіровоградській обл.: www.pfu.gov.ua/kr/420284-robotodavtsyam-neobhidno-pam-yataty-pro-taki-vymogy-do-skan-kopij-dokumentiv/).

А ось за ситуації, коли ви або попередній роботодавець випадково пропустили розворот і продовжили записи на наступному розвороті трудової книжки, порожній розворот треба обов’язково відсканувати і передати до ПФ, щоб пенсійники переконалися в тому, що на цьому пропущеному розвороті записів не було.

Розділ трудової книжки «Відомості про заохочення» за наявності в ньому записів також треба відсканувати і передати до ПФ

* Порядок подання відомостей про трудову діяльність працівника, фізособи-підприємця, фізичної особи, що забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі, затверджений постановою правління ПФУ від 12.03.2021 № 11-1.

Чи існують якісь вимоги до назви файлів скан-копій трудової?

На нормативному рівні таких вимог немає. ПФУ свого часу рекомендував вказувати назву файлу у форматі* «НННННННННН_ЛС_ПС.jpg (.pdf)»,

де НННННННННН — реєстраційний номер облікової картки платника податків;

ЛС — номер лівої сторінки трудової книжки, починаючи з 02;

ПС — номер правої сторінки трудової книжки, починаючи з 03.

Перший розворот, де міститься П. І. Б., повинен мати значення ЛС_ПС, рівне 00_01.

Наприклад:

2650012123_00_01.jpg — це перший сканований розворот, де міститься П. І. Б. застрахованої особи;

2650012123_10_11.jpg — це п’ятий сканований розворот, де міститься інформація про трудові відносини на сторінках трудової книжки 10 і 11

* www.pfu.gov.ua/content/uploads/sites/ 17/2020/07/Rekomendatsiyi-po-roboti-zi-skanovanymy-kopiyamy-trudovoyi-knyzhky.pdf

До ПФ скан-копію трудової книжки працівника прийняли із зауваженням, що не зазначені дата і номер наказу про звільнення з попереднього місця роботи. Працівник узяв із попереднього місця роботи копію наказу. Як краще вчинити: відправити скан-копію наказу або видати трудову книжку працівникові під розписку, щоб йому на попередньому місці роботи внесли дані?

У разі виявлення неправильного або неточного запису відомостей про роботу, переведення, а також про нагородження і заохочення, виправлення виконується роботодавцем, який зробив відповідний запис (п. 2.6 Інструкції № 58*). Відповідно ви, як новий роботодавець, не можете внести в трудову книжку реквізити наказу про звільнення працівника з попереднього місця роботи.

Працівникові, який був прийнятий на роботу до 10.06.2021, роботодавець видає трудову книжку на руки або при звільненні, або після завершення процедури включення в реєстр застрахованих осіб відомостей про трудову діяльність працівника (п. 2 розд. II Закону № 1217**).

Таким чином, якщо ПФ вже обробив скан-копії трудової книжки працівника (у розділі «Звернення» порталу ПФУ за переданою скан-копією з’явився статус «Виконано»), то ви сміливо можете видати трудову книжку працівнику під підпис. А він уже звернеться до попереднього роботодавця для уточнення записів у трудовій книжці. Потім працівник може самостійно відсканувати і передати відомості, яких не вистачає, пенсійникам через особистий кабінет на порталі ПФУ portal.pfu.gov.ua або звернутися для цього безпосередньо до ПФ

* Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.93 № 58.

** Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» від 05.02.2021 № 1217-IX.

Перед скануванням трудової книжки бухгалтера виявили, що попередній кадровик вніс запис «Прийнято на посаду бухгалтера на умовах неповного робочого часу». Чи треба видавати наказ про виправлення помилкового запису в трудовій або сканувати, як є?

У трудову книжку не вносять умови трудового договору з працівником: тривалість робочого часу (наприклад, неповного, скороченого), графіки роботи, умови оплати праці, наявність/відсутність повної матеріальної відповідальності і т. п. Також не слід вносити умови прийняття на роботу: за строковим трудовим договором, за контрактом, наявність/відсутність строку випробування.

Окремий наказ про внесення виправлень у трудову книжку видавати не треба. Щоб виправити раніше внесений запис про прийняття на роботу, у розділі «Відомості про роботу» трудової книжки вкажіть:

— у графі 1 — порядковий номер запису;

— у графі 2 — дату внесення змін;

— у графі 3 — номер запису, що є недійсним, і текст правильного запису;

— у графі 4 — дату і номер наказу (розпорядження), запис з якого неправильно внесений у трудову книжку

Якщо у вже відсканованій трудовій книжці виявиться помилка, чи можна передати дані повторно?

Помилки, неточності і неправильні записи в трудових книжках слід виправити до їх сканування і передачі до ПФУ. Але якщо вже так сталося, що помилка в трудовій книжці виявлена і виправлена після передання даних, то ви цілком можете ще раз відсканувати і відправити відомості до ПФ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі