Теми статей
Обрати теми

Ліквідовуєшся? Подай бенефіціарів!

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
ТОВ перебуває в процесі ліквідації. Чи треба щодо нього подавати дані про бенефіціарів?

Тут може бути декілька ситуацій.

Жодного разу не були в держреєстратора

Для отримання запису в ЄДР «перебуває у процесі припинення» чинне законодавство не вимагає подавати разом із рішенням загальних зборів про ліквідацію ще й «бенефіціарні» документи (ч. 10 ст. 17 Закону № 755*).

* Закон України «Про державну реєстрацію… » від 15.05.2003 № 755-IV.

Проте, перш ніж подавати дані про входження в процедуру ліквідації, доведеться привести у відповідність дані про бенефіціарів згідно із Законом № 361**.

** Закон України «Про запобігання і протидію легалізації (відмиванню) доходів…» від 06.12.2019 № 361-IX.

Адже за ситуації, коли загальні збори тільки прийняли рішення без походу до держреєстратора, — це все ще повноцінна юрособа. Хоча формально процедура припинення і почалася.

У першу чергу, актуалізація даних про бенефіціарів і подання структури власності стосуються юросіб, зареєстрованих до 11.07.2021. Тим же, хто реєструвався після 11 липня, хвилюватися ні про що, вони вже подали дані про бенефіціарів в обсязі, якого вимагає законодавство.

«Перебуває у процесі припинення»

Того, хто на дату старту «бенефіціарної» кампанії вже перебував у процесі припинення, чекає та ж доля, що і вказані вище підприємства.

Тож малюємо структуру власності, заповнюємо заяву за формою 2 (для звичайних юросіб) або за формою 4 (для громадських формувань), нотаріально засвідчуємо паспорти-книжечки бенефіціарів (паспорти бенефіціарів-нерезидентів) і йдемо до держреєстратора.

На шляху до «припинено»

Нагадаємо: після проходження через держреєстратора рішення загальних зборів про ліквідацію юрособи, розрахунків з кредиторами, а також проходження необхідних перевірок такій юрособі необхідно звернутися ще раз до держреєстратора.

Це треба для остаточної ліквідації і внесення запису «припинено» в ЄДР. У ч. 13 ст. 17 Закону № 755 установлений вичерпний перелік документів для цього. А саме:

— заява про держреєстрацію припинення юрособи в результаті ліквідації (заява за формою 2, заповнюємо і подаємо сторінки 1 і 9);

— довідка з архіву про прийняття документів, які підлягають довгостроковому зберіганню.

У переліку немає «бенефіціарних» документів. Проте держреєстратори вимагають спочатку актуалізувати дані про бенефіціарів, а вже потім проходити процедуру остаточного припинення.

Аргументи у них ті ж, що й для юросіб із записом в ЄДР «перебуває у процесі припинення».

У такому разі залишається відкритим питання: чи можна за допомогою однієї форми провести дві реєстраційні дії — внесення даних про бенефіціарів і остаточну ліквідацію юрособи. Ми вважаємо, що це цілком реально. Тож разом із зазначеними вище документами для ліквідації доведеться ще подавати «бенефіціарні» документи . А в заяві за формою 2 заповнювати не лише сторінку 1 і 9, але й сторінки 2 та 5.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі