Теми статей
Обрати теми

Основне місце роботи: запитань більше, ніж відповідей

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
З 10.06.2021 основне місце роботи визначають за поданою працівником заявою. Здавалося б, чого вже простіше? Але життя цікаве й багатогранне. І недивно, що в роботодавців і тут виникають запитання.

Декілька основних місць роботи: чи можливо?

Нагадаємо визначення основного місця роботи (п. 12 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ):

«Основне місце роботи — місце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору та визначене ним як основне згідно з поданою заявою (до відкликання) та відомостями, що обліковуються в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру на її підставі».

Чи може працівник, який працює в декількох роботодавців, визначити як основне два або більше місць роботи?

У цьому питанні Держпраці категорична: ні, не може. Законодавством про працю не передбачено укладення трудового договору за основним місцем роботи одночасно на двох підприємствах.

Див. лист Держпраці від 16.09.2021 № 6147/4/4.1-ЗВ-21.

Чи зобов’язаний роботодавець при прийнятті працівника на роботу контролювати, є в нього на момент працевлаштування основне місце роботи чи ні?

З 10.06.2021 при працевлаштуванні в працівника є вибір: надати роботодавцеві трудову книжку (за її наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Держреєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (ст. 24 КЗпП).

Якщо працівник надає трудову книжку, визначитися з наявністю (відсутністю) основного місця роботи дуже просто.

Складніше, коли працівник відмовляється надати трудову книжку або її в нього немає. Річ у тому, що відомості про трудову діяльність у реєстрі застрахованих осіб формуються за даними квартальної звітності. Тому на момент працевлаштування даних про звільнення з попереднього місця роботи там може ще не бути. У зв’язку з цим роботодавцеві нічого не залишається, як повірити працівникові на слово. Поготів, що трудове законодавство не зобов’язує роботодавця перевіряти, чи є у працівника основне місце роботи.

У будь-якому випадку в заяві про прийняття на роботу працівник повинен чітко зазначити, на яке місце роботи він просить його прийняти: на основне чи за сумісництвом. Із заяви цю інформацію переносимо до наказу (розпорядження) про прийняття на роботу.

Працівник відкликав заяву про визначення місця роботи як основного: дії роботодавця

При формальному прочитанні п. 12 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ може скластися враження, що після переходу на електронні трудові книжки переоформити сумісника на основне місце роботи і навпаки стало легше: працівникові достатньо написати відповідну заяву, а роботодавцеві — на підставі цієї заяви видати наказ (розпорядження) про зміну статусу.

Але не все так просто. Трудове законодавство, як і раніше, не регламентує процедуру оформлення зміни статусу «основний працівник ↔ сумісник».

Зміна статусу через переведення не відповідає вимогам законодавства. Так, п. 31 постанови № 9* передбачено, що переведенням на іншу роботу вважається доручення працівникові роботи, що не відповідає спеціальності, кваліфікації або посаді, визначеній трудовим договором.

* Постанова Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 № 9.

У зв’язку з цим, якщо працівник залишається працювати на тій самій посаді на тому ж підприємстві, переведення в розумінні ст. 32 КЗпП, на думку Мінсоцполітики, застосоване бути не може.

Див. листи Мінсоцполітики від 18.10.2017 № 446/0/22-17/134, від 14.06.2016 № 121/06/187-16.

Додамо, що згідно з п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону про ЄСВ платник ЄСВ зобов’язаний подавати звітність, у тому числі про основне місце роботи працівника, про нарахування ЄСВ у розмірах, визначених Законом про ЄСВ, у складі об’єднаного ПДФО/ВЗ/ЄСВ-розрахунку.

Для цього призначений додаток Д5. У графі 7 цього додатка зазначається категорія особи, зокрема: 1 — наймані працівники з трудовою книжкою (тобто що працюють за основним місцем роботи), 2 — наймані працівники без трудової книжки (тобто сумісники).

Показати зміну категорії особи в додатку Д5 шляхом переведення технічно неможливо. Це можна зробити тільки шляхом звільнення працівника (із зазначенням документа та підстави припинення трудових відносин) та прийняття його на роботу вже в новому статусі.

І ще один момент. На вимогу працівника роботодавець зобов’язаний вносити записи до паперової трудової книжки працівника.

Якщо статус «основний працівник ↔ сумісник» ми змінюємо шляхом переведення, то тоді виникають складнощі із зазначенням підстави для такого переведення, оскільки КЗпП таких підстав не містить. І тут зміну статусу також логічно проводити двома записами — про звільнення і прийняття.

Аналогічної позиції дотримується й Держпраці в листі від 16.09.2021 № 6147/4/4.1-ЗВ-21.

Процедура така:

1) працівник пише заяву на звільнення із сумісництва (основного місця роботи), на підставі якої роботодавець видає відповідний наказ (розпорядження);

На наш погляд, як підставу для звільнення в цій ситуації доцільно використати п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП — звільнення за угодою сторін.

2) у день звільнення працівникові видають копію наказу (розпорядження) про звільнення і проводять із ним остаточний розрахунок;

3) працівник пише заяву про прийняття на роботу на основне місце роботи (сумісництво), на підставі якої роботодавець видає відповідний наказ (розпорядження);

4) до податкової направляють Повідомлення про прийняття працівника на роботу;

5) працівник стає до виконання своїх трудових обов’язків у новому статусі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі