Теми статей
Обрати теми

Оновлено Протиепідемічні заходи для громадського харчування

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Головний державний санітарний лікар України затвердив нові Протиепідемічні заходи в закладах громадського харчування* замість тих, що діяли раніше**. Чи є щось нове в цьому документі по суті — пропонуємо негайно з’ясувати разом!

* Затверджені постановою від 06.10.2021 № 13.

** Затверджені постановою Головсанлікаря від 30.12.2020 № 57.

Отже, Головний державний санітарний лікар оновив Протиепідемічні заходи в закладах громадського харчування. Фактично все обмежилося «косметичними» правками, тобто документ доцільніше було б подекуди змінити, а не затверджувати наново.

Відповідальність за організацію та виконання таких заходів, як і раніше, покладається на керівника та/або адміністратора закладу.

У документі, що обговорюється, як і раніше, містяться:

— обов’язки особи, що пройшла відповідний інструктаж і призначена відповідальною за дотриманням протиепідемічних заходів у закладі. Зокрема, їй поставили новий обов’язок — інформування персоналу з питань вакцинації, профілактики та протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19);

— умови допуску до роботи для персоналу закладу;

— рекомендації щодо проведення вимірювання температури тіла персоналу та відвідувачів, а також дій у разі виявлення співробітника чи відвідувача з підвищеною температурою тіла (понад 37,2 °C) або з ознаками гострого респіраторного захворювання;

— норми забезпечення засобами індивідуального захисту персоналу закладу та рекомендації щодо проведення їх заміни;

— вимога про наявність місця для обробки рук і побажання ☺ (це саме рекомендація, а не вимога) про розміщення яскравого вказівника (банера, наклейки) про необхідність дезінфекції рук;

Тепер зазначено, що знаходитися таке місце повинне всередині (поряд із входом) закладу (а не, як неточно було прописано раніше, на вході до закладу) та/або поруч із місцем видачі замовлень (при роботі закладу на виніс).

— загальні організаційні вимоги до закладів громадського харчування (п. 8) і окремо до закладів, що здійснюють обслуговування на виніс та/або на відкритих (літніх) майданчиках (п. 9), і закладів, що здійснюють обслуговування в приміщенні (п. 10 Протиепідемічних заходів). До речі, зникла не зовсім зрозуміла заборона самостійного входу відвідувачів до закладу без супроводу представника персоналу закладу, що здійснює обслуговування в приміщенні;

— обов’язки суб’єкта господарювання, його персоналу та відвідувачів (пп. 11, 12 і 13 Протиепідемічних заходів відповідно). Тут жодних змін. Єдине: зникла згадка використання персоналом закладу, який працює у зоні поводження з харчовими продуктами, такого засобу індивідуального захисту, як окуляри (а ось захисні щитки нікуди не поділися).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі