* Затверджені постановою від 06.10.2021 № 13.
** Затверджені постановою Головсанлікаря від 30.12.2020 № 57.
Отже, Головний державний санітарний лікар оновив Протиепідемічні заходи в закладах громадського харчування. Фактично все обмежилося «косметичними» правками, тобто документ доцільніше було б подекуди змінити, а не затверджувати наново.
Відповідальність за організацію та виконання таких заходів, як і раніше, покладається на керівника та/або адміністратора закладу.
У документі, що обговорюється, як і раніше, містяться:
— обов’язки особи, що пройшла відповідний інструктаж і призначена відповідальною за дотриманням протиепідемічних заходів у закладі. Зокрема, їй поставили новий обов’язок — інформування персоналу з питань вакцинації, профілактики та протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19);
— умови допуску до роботи для персоналу закладу;
— рекомендації щодо проведення вимірювання температури тіла персоналу та відвідувачів, а також дій у разі виявлення співробітника чи відвідувача з підвищеною температурою тіла (понад 37,2 °C) або з ознаками гострого респіраторного захворювання;
— норми забезпечення засобами індивідуального захисту персоналу закладу та рекомендації щодо проведення їх заміни;
— вимога про наявність місця для обробки рук і побажання ☺ (це саме рекомендація, а не вимога) про розміщення яскравого вказівника (банера, наклейки) про необхідність дезінфекції рук;
Тепер зазначено, що знаходитися таке місце повинне всередині (поряд із входом) закладу (а не, як неточно було прописано раніше, на вході до закладу) та/або поруч із місцем видачі замовлень (при роботі закладу на виніс).
— загальні організаційні вимоги до закладів громадського харчування (п. 8) і окремо до закладів, що здійснюють обслуговування на виніс та/або на відкритих (літніх) майданчиках (п. 9), і закладів, що здійснюють обслуговування в приміщенні (п. 10 Протиепідемічних заходів). До речі, зникла не зовсім зрозуміла заборона самостійного входу відвідувачів до закладу без супроводу представника персоналу закладу, що здійснює обслуговування в приміщенні;
— обов’язки суб’єкта господарювання, його персоналу та відвідувачів (пп. 11, 12 і 13 Протиепідемічних заходів відповідно). Тут жодних змін. Єдине: зникла згадка використання персоналом закладу, який працює у зоні поводження з харчовими продуктами, такого засобу індивідуального захисту, як окуляри (а ось захисні щитки нікуди не поділися).