Теми статей
Обрати теми

Перехідні лікарняні: як їх відображати в Податковому розрахунку

Савченко Олена, налоговый эксперт
Ситуація. Працівник хворів з 20.09.2021 по 04.10.2021 (один страховий випадок). Як правильно відображати перехідні лікарняні за електронним листком непрацездатності в Податковому розрахунку (додатках Д1 і 4ДФ)? Чи можна лікарняні за частину вересня оплачувати?

Передусім тут потрібно врахувати важливе правило: лікарняні у звітності відображаємо за фактом їх нарахування.

Далі. За загальним правилом із 1 жовтня електронний листок непрацездатності вважається виданим через 7 календарних днів після дати його закриття.

Тільки після закінчення цього строку його можна брати в роботу.

Виняток із цього правила — е-лікарняний з причиною непрацездатності «Вагітність і пологи». Детальніше щодо е-лікарняного з причиною непрацездатності «Вагітність і пологи» див. у статті «Вісті з полів про е-лікарняні» цього номера.

Далі в комісії (уповноваженого) із соцстрахування є 10 календарних днів з дати видачі е-лікарняного на призначення допомоги (відмови в призначенні) застрахованій особі.

Тож якщо листок непрацездатності закритий наприкінці місяця, то, найімовірніше, е-лікарняний за таким листком ви встигнете нарахувати лише наступного місяця.

Знову ж таки, потрібно ще дивитися, як оформлені листки непрацездатності. Чи сформований за одним страховим випадком один лікарняний лист або їх декілька.

Так, якщо працівник, як у нашому прикладі, хворіє у вересні та жовтні, то в нас може бути ситуація, коли за одним страховим випадком:

1) є кілька закритих лікарняних листів: наприклад, один лікарняний з 20.09.2021 по 24.09.2021, другий з 25.09.2021 по 29.09.2021, третій з 30.09.2021 по 04.10.2021. І частина з них/усі вони вже можуть мати статус виданих («готовий до сплати (виданий)»), з якими вже можна працювати та оплачувати.

Для довідки. Розібратися, що лікарняний є продовженням одного страхового випадку, можна за нумерацією. Щоправда, за вересневим лікарняним із нумерацією можливі варіанти. Наприклад, при продовженні може змінюватися номер, а саме цифра після знака тире в номері е-лікарняного змінена на наступну.

У жовтневих е-лікарняних номерах електронного листка непрацездатності вже повинен мати такий формат: ХХХХХХ-ХХХХХХХХХХ-Х, де ХХХХХХ — номер випадку непрацездатності, ХХХХХХХХХХ — порядковий номер листка непрацездатності, Х — номер версії. Якщо лікарняний створюється як продовження, номер випадку буде один й той самий, а десятизначний порядковий номер змінюватиметься;

2) є лише один лікарняний з 20.09.2021 по 04.10.2021.

Одразу скажемо, що другий варіант — у наших реаліях уже рідкість. Зазвичай е-лікарняні за одним страховим випадком «роздроблені» на 5, а то й зовсім на 3 календарних дні.

Отже, якщо у вас є кілька листків непрацездатності (варіант 1), то лікарняні вересня із статусом «готовий до сплати (виданий)» можна було нараховувати у вересні, якщо комісія із соцстрахування встигне у вересні прозасідати і призначити допомогу.

Відповідно такі лікарняні і до звітності потраплять вересневої (за третій квартал).

Але, імовірніше, другий лікарняний при варіанті 1 навряд чи ви встигли б нарахувати у вересні. Тоді нараховувати лікарняні за ним доведеться в жовтні. Відповідно у додатках Д1 і 4ДФ за вересень (раніше, ніж лікарняні нараховані) показувати їх не рекомендуємо.

А ось лікарняні за листком непрацездатності з 30.09.2021 по 04.10.2021 нараховувати вже точно потрібно буде в жовтні, адже після закриття лікарняного потрібно чекати ще 7 днів мінімум.

У другому випадку, коли за одним страховим випадком виданий один листок непрацездатності, який починається у вересні та закінчується в жовтні, лікарняні теж будуть нараховані в жовтні. Відповідно і в цьому випадку вони потраплять до додатків Д1 і 4ДФ за жовтень. Хоча, як ми вже згадували, такий випадок наразі — рідкість.

Далі розглянемо, як перехідні лікарняні (коли лікарняний відкритий у вересні — закритий у жовтні, закритий у вересні — нарахований у жовтні) відображати в додатках Д1 і 4ДФ за жовтень Податкового розрахунку за IV квартал.

Такі лікарняні вересня і жовтня мають бути відображені в розд. I 4ДФ за жовтень у загальній сумі зарплати з ознакою доходу «101».*

Окремо суми вересневих лікарняних у додатку 4ДФ не виділяємо і до моменту нарахування лікарняних не відображаємо*.

* Певні особливості має порядок заповнення додатка 4ДФ, якщо ФСС затримує фінансування. Щодо цієї проблеми див. статтю «Додаток 4ДФ: розбираємося на прикладах», «Бухгалтер 911», 2021, № 16.

Переходимо до питань заповнення Д1.

Суму лікарняних відображаємо в Д1, сформованому за той місяць звітного кварталу, в якому вони були фактично нараховані в бухобліку.

Тож тут ситуація аналогічна.

Але на відміну від додатка 4ДФ, лікарняні в Д1 показуємо окремо від інших виплат з розбиттям за місяцями, на дні яких припадає період тимчасової непрацездатності та за які нараховані лікарняні. Зазначаєте в графі:

— 10 — місяць і рік, на який припадає період тимчасової непрацездатності;

— 12 — кількість календарних днів тимчасової непрацездатності, які припали на місяць, зазначений у графі 10, згідно з лікарняним листом.

Графу 14 (кількість календарних днів у трудових відносинах) за рядком із сумою лікарняних заповнюєте, тільки якщо зарплата у звітному місяці працівнику не нараховувалася.

Інші графи за рядками з лікарняними заповнюєте в загальному порядку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі